Diferència entre revisions de la pàgina «Síntesi proteica»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
neteja i estandardització de codi
m (Bot elimina espais sobrants)
m (neteja i estandardització de codi)
=== Activació dels aminoàcids ===
Els aminoàcids, en presència de l'[[enzim]] aminoacil-ARNt-sintetasa i d'ATP, són capaços d'unir-se a un [[ARNt]] específic i donen lloc a un aminoacil-ARNt, alliberant-se AMP, fosfat i quedant lliure l'enzim, que torna a actuar.
 
=== Iniciació de la síntesi de proteïnes ===
És la primera etapa de la traducció o síntesi de proteïnes. L'ARNm s'uneix a la subunitat menor dels [[ribosoma|ribososmes]]. A aquests s'associa l'aminoacil-ARNt, gràcies al fet que l'ARNt té en una de les seues anses un triplet de nucleòtids denominat '''anticodó''', que s'associa al primer triplet '''codó''' de l'ARNm, segons la complementarietat de les bases. A aquest grup de molècules s'uneix la subunitat ribosòmica major, formant-se el complex ribosòmic o complex actiu. Tots aquests processos estan catalitzats pels anomenats factors d'iniciació (FI). El primer triplet o codó que es tradueix és generalment l'AUG, que correspon amb l'aminoàcid [[metionina]] en [[eucariotes]]. En [[procariotes]] és la formilmetionina.
 
El control de qualitat del plegament de les proteïnes per a adquirir l'estructura quaternària o conformació tridimensional es du a terme per [[xaperona|xaperones]] i [[proteasa|proteases]]. Les proteïnes xaperones tenen la funció de plegar o replegar correctament a les proteïnes acabades de sintetitzar (modificació postraduccional), i les proteases han de degradar aquelles proteïnes que, a pesar de l'acció de les xaperones, no es pleguen correctament. Quan els mecanismes de control fallen, les proteïnes danyades s'acumulen causant [[malaltia amiloidegènica|malalties amiloidogèniques]].
 
== Referències ==
{{referènciesReferències}}
 
== Enllaços externs ==
{{commonscat}}
2.317.881

modificacions

Menú de navegació