Lisosoma: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
on es pot trobar aquest tipus de organul
m neteja i estandardització de codi
Línia 24: Línia 24:
{{Cèl·lula}}
{{Cèl·lula}}
{{Autoritat}}
{{Autoritat}}

[[Categoria:Orgànuls]]
[[Categoria:Orgànuls]]

Revisió del 16:53, 5 set 2020

Els lisosomes són orgànuls de la cèl·lula que tenen formes variables però que estan recoberts per una membrana i a l'interior hi ha enzims que hidrolitzen les macromolècules. S'han aïllat més de quaranta enzims diferents a l'interior dels lisosomes. Tots ells tenen la característica de ser hidrolases, és a dir, enzims que catalitzen reaccions en les quals s'afegeixen o s'eliminen molècules d'aigua.

La seva funció és digerir els aliments i destruir les substàncies de rebuig.

Intervenen en la digestió de les substàncies que la cèl·lula capta de l'exterior per nodrir-se i també fan funcions de digestió intracel·lular.

Segons el seu origen, hi ha dos tipus de lisosomes:

  • Els lisosomes primaris són aquells acabats de formar a partir de l'aparell de Golgi. Tenen forma rodona o ovalada i el seu contingut és homogeni. No han intervingut en cap procés digestiu. Quan s'hi uneixen altres partícules poden formar el lisosoma secundari o bé expulsar-ne el contingut directament a l'exterior
  • Els lisosomes secundaris es formen quan un lisosoma primari es fusiona amb altres partícules com, per exemple, les que provenen de l'exterior de la cèl·lula, en un procés de digestió. Tenen una forma més variable que els primaris.

Els lisosomes es poden trobar a les celules animals,

Malalties lisosomals