Vés al contingut

Xirazi: diferència entre les revisions

5 octets eliminats ,  fa 2 anys
m
neteja i estandardització de codi
Cap resum de modificació
m (neteja i estandardització de codi)
* 1. (957) Ali ibn al-Hassan - fundador de Kilwa
* 2. (?) Muhammad ibn Ali ('Ali Bumale', fill de l'anterior) - governà quaranta anys. No tenia fills.
* 3. (996) Ali ibn Bashat ('Ali Busoloquete', nebot o cosí de l'anterior) elegit pels colonitzadors de Kilwa. Era el fill de Bashat, el germà de soldà Ali ibn al-Hassan; Bashat havia estat designat pel seu germà com el primer governant de Mafia. El fill de Bashat Ali governà Kilwa quatre anys i mig.
* 4. (1003) Dawud ibn Ali (fill de l'anterior) - deposat després de quatre anys per Matata Mandalima, rei de Changa/Xanga.<ref>''Changa'' és el nom donat per les cròniques per a un regne bantu de terra ferma que repetidament va atacar la Kilwa colonial. És una referència possible a la dinastia de '[[Changamire]]' que, al segle XV, començava a desafiar la senyoria del Monomotapa i el va acabar enderrocant i establint la confederació [[Rozwi]]. El Changamire no se sap que existís a l'època que les cròniques suggereixen, i estaven començant a emergir a l'època quan la crònica fou escrita, i per tant pot ser una referència als seus avantpassats.</ref> Dawud va fugir a l'illa de Màfia, on va morir.
* 5. Khalid ibn Bakr ('Ali Bonebaquer'; deia ser nebot de Matata Mandalima), instal·lat com governant de Kilwa pel rei de Changa. Governà només dos anys, deposat en una revolta de colonitzadors perses.
* 6. (1005) al-Hassan ibn Suleiman ibn Ali (nebot de Dawud) - instal·lat per colonitzadors perses després de la revolta contra el titella de Changa, va governar 16 anys.<ref>la Crònica de Zanzíbar diu que al-Hassan fugí a Zanzíbar després d'una segona invasió del rei de Changa, que instal·là un emir usurpador, Muhammad ibn al-Hussein al-Mundhiri. Però l'usurpador va caure tot seguit en un aixecament popular, i el soldà exiliat al-Hassan fou restaurat.</ref>
* 7. (1042-1110?) Ali ibn Dawud I (fill de Dawud, nebot d'al-Hassan)- governà 60 anys.
* 8. Ali ibn Daud II (nét d'Ali ibn Dawud) - governà 6 anys, fou un tirà boig, deposat per la gent de Kilwa, i condemnat a morir en un pou.
* 9. (1106) al-Hassan ibn Dawud (germà d'Ali ibn Daud II) - elevat al tron per la gent de Kilwa per reemplaçar el seu germà menyspreat. 24 anys de govern..
* 10. (1129) Suleiman (de llinatge reial) - deposat i decapitat per la gent de Kilwa després de només dos anys.
2.453.965

modificacions