Vés al contingut

Cinema colonial: diferència entre les revisions

m
estandarditzant codi encapçalaments i llistes
m (Plantilla de format de referències)
m (estandarditzant codi encapçalaments i llistes)
El '''cinema colonial''' és el nom donat a la producció [[cinema]]togràfica realitzada per una [[colonialisme|potència colonial]]. S'entén per aquest terme un [[gènere cinematogràfic]] on es barregen [[entreteniment]], interès científic i [[propaganda]].<ref>Saïd Tamba, ''Propos a le cinéma colonial en tant que genre populaire'', L'homme et la société: le cinéma populaire et ses idéologies, no 154 (198 p.), 2004</ref> Tot i que sovint se sol parlar del colonialisme i els productes culturals que en deriven com un fenomen [[occident]]al, d'altres estats com l'[[Imperi Japonès]] produïren cinema colonial. Aquestes pel·lícules generalment idealitzaven la vida a les colònies posant èmfasi en la idea de modernització que la potència colonial hi realitzava. Les realitzacions localitzades en espais colonials típicament representaven aquestes regions de l'imperi com a refugis per a persones que escapaven de la vida a la [[metròpoli]]. Com a resultat, els films colonials freqüentment evitaven representar la realitat de la vida en aquests països. La representació dels nadius, els llocs que habitaven i les seves costums tendia a la fantasia escapista, quan no eren obertament [[racisme|racistes]]. Avui en dia, des d'una perspectiva [[postcolonialisme|postcolonial]], el cinema produït pels imperis colonials es conserva com una font important per comprendre la mentalitat i la ideologia [[imperialisme|imperialista]] i colonialista.
 
== Cinema del colonialisme francès ==
En el cas de [[França]], la producció de cinema colonial representava entre el 5% i el 6,5% de la indústria cinematogràfica del país entre la [[Primera Guerra Mundial]] i la [[Segona Guerra Mundial|Segona]].<ref>Claude Liauzu, ''La société française face au racisme'', Bruxelles, Éditions Complexe, 1999, 190 p. ({{ISBN|2870277423}}) (p. 66)</ref> En paraules del crític David Henry Slavin, "El cinema colonial ajudava a amagar la realitat que la civilització francesa imposava un estatus inferior a les dones i els pobles de color, un estatus que ressentien i que lluitaven per enderrocar."<ref>SLAVIN, David Henry. ''Slavin, David Henry, ''Colonial cinema and imperial France, 1919-1939: white blind spots, male fantasies, settler myths'', Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2001. (p. 199)</ref>
 
== Cinema del colonialisme espanyol ==
Tot i que és un dels cinemes colonials europeus menys estudiats,<ref>[Fwww.casaarabe.es%2Fdocuments%2Fdownload%2F969&ei=bJLTVeTOC4Hqaq6_tuAF&usg=AFQjCNEuefequD9XxJlBs-k6zuYyyQgggA&bvm=bv.99804247,d.d2s Presentació del llibre ''La llamada de África''.]</ref> recentment s'han dedicat un nombre d'estudis al cinema de propaganda espanyol a llocs com el [[Rif]] o els territoris que avui en dia conformen [[Guinea Equatorial]]. Entre altres temàtiques sobre les graviten el cinema de producció espanyola estan l'[[orientalisme]] (el "misteri" de la ciutat de [[Tànger]]) o el [[militarisme]]. La major part d'elles són [[documental]]s, els més rellevants dels quals són ''El barranco del Lobo'', ''Campaña del Rif'', ''Desembarco en Alhucemas'', mentre que no hi ha gaires films de ficció. Entre aquests darrers es poden destacar ''La España trágica'', ''La canción de Aicha'', ''Harka'', ''[[Raza]]'' i ''El misterio de Tánger''.<ref>{{format ref}} http://www.uemcom.es/la-llamada-del-cine-colonial-espanol</ref>
 
== Bibliografia ==
=== En francès ===
* Abdelghani Megherbi, ''Les Algériens au miroir du cinéma colonial'', Alger, édition SNED, 1982, 280 p.
* Abdelkader Benali, ''Le cinéma colonial au Maghreb, Paris, Éditions du Cerf'', février 1998, 371 p. ({{ISBN|2204061646}})
* Francis Ramirez et Christian Rolot, ''Histoire du cinéma colonial au Zaïre, au Rwanda et au Burundi'', Bruxelles, Musée royal de l'Afrique centrale, 1985, 527 p.
 
=== En anglès ===
* Baskett, Michael (2008). ''The Attractive Empire: Transnational Film Culture in Imperial Japan''. Honolulu: University of Hawai'i Press. {{ISBN|978-0-8248-3223-0}}.
* Slavin, David Henry, ''Colonial cinema and imperial France, 1919-1939: white blind spots, male fantasies, settler myths'', Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2001.
 
=== En castellà ===
* Alberto Elena, ''La llamada de África: Estudios sobre el cine colonial español''. Edicions Bellaterra, col. Alborán, 2010, 360 p. {{ISBN|978-84-7290-502-3}}
 
== Referències ==
2.454.510

modificacions