Estat de Chihuahua: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m estandarditzant codi encapçalaments i llistes
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{Infotaula geografia política}}
{{Infotaula geografia política}}
L{{'}}'''Estat de Chihuahua''' és un dels trenta-un [[estats de Mèxic]], situat al nord d'aquest país. Amb una àrea de 244.938 km² (gairebé la meitat de l'àrea d'[[Espanya]]), és l'estat més gran de la federació. La major part del territori té un clima desèrtic, tot i que hi ha també grans regions de boscos forestals; de fet, l'estat té més àrees forestals que qualsevol altre. L'estat de Chihuahua limita al nord amb l'estat de [[Texas]], amb el qual comparteix el [[Rio Bravo del Norte]] (conegut als [[Estats Units]] com a "Rio Grande"), i amb l'estat de [[Nou Mèxic]], a l'est amb els estats de [[Sonora]] i [[Sinaloa]], al sud amb l'[[estat de Durango]], i a l'est amb l'estat de [[Coahuila]].
L{{'}}'''Estat de Chihuahua''' és un dels trenta-un [[estats de Mèxic]], situat al nord d'aquest país. Amb una àrea de 244.938 km² (gairebé la meitat de l'àrea d'[[Espanya]]), és l'estat més gran de la federació. La major part del territori té un clima desèrtic, tot i que hi ha també grans regions de boscos forestals; de fet, l'estat té més àrees forestals que qualsevol altre. L'estat de Chihuahua limita al nord amb l'estat de [[Texas]], amb el qual comparteix el [[Rio Bravo del Norte]] (conegut als [[Estats Units]] com a "Rio Grande"), i amb l'estat de [[Nou Mèxic]], a l'est amb els estats de [[Sonora]] i [[Sinaloa]], al sud amb l'[[estat de Durango]], i a l'est amb l'estat de [[Coahuila]].<ref>{{Cita web|url=https://www.ciudadregion.com/educacion/que-son-y-como-funcionan-las-maestrias-de-la-universidad-autonoma-de-chihuahua|título=Qué son y cómo funcionan las Maestrías de la Universidad Autónoma de Chihuahua|fechaacceso=1 de octubre de 2020|autor=|enlaceautor=|fecha=|sitioweb=|editorial=|idioma=}}</ref>


L'estat va rebre el nom per la seva capital, la ciutat de [[Chihuahua (ciutat)|Chihuahua]]. L'origen del nom és desconegut, però, es creu que es deriva del [[nàhuatl]] Xicahua, que significa "lloc desèrtic o sorrenc".
L'estat va rebre el nom per la seva capital, la ciutat de [[Chihuahua (ciutat)|Chihuahua]]. L'origen del nom és desconegut, però, es creu que es deriva del [[nàhuatl]] Xicahua, que significa "lloc desèrtic o sorrenc".

Revisió del 13:31, 1 oct 2020

Plantilla:Infotaula geografia políticaEstat de Chihuahua
Chihuahua (es) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 28° 38′ 21″ N, 106° 04′ 24″ O / 28.6392°N,106.0733°O / 28.6392; -106.0733
EstatMèxic Modifica el valor a Wikidata
CapitalChihuahua Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població3.556.574 (2015) Modifica el valor a Wikidata (14,37 hab./km²)
Llengua utilitzadaNorthern Tepehuan (en) Tradueix
Lowland Tarahumara (en) Tradueix
Central Tarahumara (en) Tradueix
guarijío
névome
tubar
Northern Tarahumara (en) Tradueix
Southwestern Tarahumara (en) Tradueix
Southeastern Tarahumara (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície247.455 km² Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Creació1824 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Governador Modifica el valor a WikidataMaría Eugenia Campos Galván (2021–) Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiuCongress of Chihuahua (en) Tradueix Circumscripció: 9, (Escó: 33) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal31 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
ISO 3166-2MX-CHH Modifica el valor a Wikidata

Lloc webchihuahua.gob.mx Modifica el valor a Wikidata

L'Estat de Chihuahua és un dels trenta-un estats de Mèxic, situat al nord d'aquest país. Amb una àrea de 244.938 km² (gairebé la meitat de l'àrea d'Espanya), és l'estat més gran de la federació. La major part del territori té un clima desèrtic, tot i que hi ha també grans regions de boscos forestals; de fet, l'estat té més àrees forestals que qualsevol altre. L'estat de Chihuahua limita al nord amb l'estat de Texas, amb el qual comparteix el Rio Bravo del Norte (conegut als Estats Units com a "Rio Grande"), i amb l'estat de Nou Mèxic, a l'est amb els estats de Sonora i Sinaloa, al sud amb l'estat de Durango, i a l'est amb l'estat de Coahuila.[1]

L'estat va rebre el nom per la seva capital, la ciutat de Chihuahua. L'origen del nom és desconegut, però, es creu que es deriva del nàhuatl Xicahua, que significa "lloc desèrtic o sorrenc".

Chihuahua és conegut per la seva producció de pomes, nous, fusta, bestiar, productes lactis, ovelles i l'extracció de metalls no ferris. La major part de la població es mestissa o blanca, però també hi ha grups indígenes minoritaris, com ara els Tarahumara, que habiten a les serralades de l'estat. També hi ha comunitats rurals de mennonites d'origen alemany, els quals parlen el plautdietsch.

Un dels destins turístics més importants de l'estat és la Barranca del Cobre, similar al Gran Canyó nord-americà.

Clima

El clima de l'estat de Chiuahua depèn en gran part de l'altitud, segons la classificació de Köppen té 5 zones climàtiques.

Zones climàtiques de Köppen

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estat de Chihuahua

{{#coordinates:}}: no hi pot haver més d'una etiqueta primària per pàgina