Diferència entre revisions de la pàgina «Natzarens (sobrenom)»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
estandarditzant codi encapçalaments i llistes
m (Tipografia)
m (estandarditzant codi encapçalaments i llistes)
 
El sobrenom '''natzarens''' es fa servir en els escrits jueus ([[hebreu]] נוצרים ''notzrim'') per evitar les conseqüències inherents de la paraula "[[cristians]]" (literalment, "els seguidors de l'Ungit," "Christos," el [[Messies]]). Els terme "natzarens" també es fa servir relativa als cristians en [[arameu]] (''nazara'') i [[àrab]] (''nasara''). Avui dia, a [[Israel]], el terme "natzarens" es fa servir en els diccionaris,<ref>Ben Yehuda ''English-Hebrew Dictionary''</ref> en la premsa i els mitjans de comunicació en general. No obstant això, en les traduccions del Nou Testament en hebreu, i en les publicacions cristianes, els terme "cristians" és traduït pel terme "messiànics" ([[hebreu]] ''meshiykkiyim'').<ref>Franz Delitzsch ''Nou Testament en hebreu'' BFBS</ref>
 
== Evangelis ==
A [[Jesús de Natzaret|Jesús]] se li aplicà l'apel·latiu de ''natzarè'' (Ιησούς Ναζωραίος) que més tard va passar als seus apòstols. Persones de tota mena en llocs molt diversos anomenaren natzarè a Jesús.<ref>Marc 1:23,24 Lluc 23:13-19 Joan 18:1-7</ref> Jesús acceptà i va fer servir aquest nom.<ref>Joan 18:5-8</ref> En la inscripció que [[Ponç Pilat]] posà sobre la creu, va escriure en hebreu, llatí, i grec «Jesús Natzarè, el rei dels jueus» «Ιησούς Ναζωραίος, Βασιλεύς των Ιουδαίων».
 
Segons la tradició cristiana, que hom anomenés Jesús el ''Natzarè'' era normal, ja que des de la infància fou criat a la ciutat de [[Natzaret]] situada a uns 100 km al nord de [[Jerusalem]]. Autors moderns, tal com [[Robert Ambelain]], posen en dubte l'existència d'aquesta ciutat en temps de Jesús en el segle primer. Segons aquestes tesis la ciutat no figura en cap text antic. Ni en l'[[Antic Testament]] ni [[Flavi Josep]] ni el [[Talmud de Babilònia|Talmud]] ni en els [[Manuscrits de la mar Morta]] apareix la vila de Natzaret.<ref>T. Cheyne, "Nazareth." ''Encyclopedia Biblica.'' London: Adam and Charles Black, 1899, Col. 3360. R. Eisenman, '' James the Brother of Jesus.'' New York: Penguin Books, 1997, p. 952. F. Zindler, '' The Jesus the Jews Never Knew'' New Jersey: American Atheist Press, 2003, pp. 1-2.</ref> En realitat la ciutat actual no aparegué fins al {{segle|VIII}}.
 
== Grups cristians anomenats Natzarens ==
A través de la història de diversos grups cristians han pres el títol "Natzarens."
 
2.187.763

modificacions

Menú de navegació