Vés al contingut

Segle XXVII aC: diferència entre les revisions

m
estandarditzant codi encapçalaments i llistes
m (neteja i estandardització de codi)
m (estandarditzant codi encapçalaments i llistes)
El '''segle XXVII aC''' és un període de l'[[edat antiga]] caracteritzat pel domini territorial creixent d'Egipte i els regnes de Mesopotàmia, que assimilen els regnes limítrofs o els sotmeten a vassallatge. Les dues corts s'omplen de funcionaris especialitzats que administren les terres i recopilen la ciència del seu temps. Inclou els esdeveniments transcorreguts entre els anys 2700 aC i 2601 aC
 
== Política ==
S'inicia el període del [[Regne Antic d'Egipte|Regne antic d'Egipte]], amb [[Djoser]]<ref>Yasmina Touaibia, ''Égypte'', De Boeck Superieur, 2014 (ISBN 9782804185305,</ref> com a faraó més destacat. Durant aquesta època, augmenta la centralització i el poder reial, que s'encarrega de dur a terme grans obres d'infraestructura per garantir una producció agrícola constant. Se sotmeten els pobles de Núbia, Líbia i parcialment el Líban. Mentrestant, a la Xina governa el mític [[Emperador Groc]], el qual destaca per les codificacions mèdiques jurídiques. Igualment mític és [[Guilgameix]], un rei divinitzat d'[[Uruk]] que hauria viscut durant aquest segle.
 
== Economia i societat ==
El [[blat de moro]] esdevé un element central de la dieta i el comerç mesomaericà, amb exportacions cap al sud. La importància d'aquest producte fa que, posteriorment, es trobi com a atribut de divinitats, monarques i ciutats. La fusta de cedre libanesa és el principal material del qual es fan bigues i vaixells i, per tant, augmenta les ànsies de control dels seus boscos. Un altre producte destacable és la seda xinesa, conreada per fer teles i pintures de gran luxe que s'exporten a diversos pobles veïns.
 
== Invencions i descobriments ==
[[Imhotep]] va idear nous mètodes constructius que van permetre aixecar les piràmides, a banda de recollir la sapiència del seu temps per als governadors. La joieria assoleix un gran auge.
 
A Mesopotàmia, l'[[escriptura cuneïforme]] es va anar tornant progressivament més abstracta, perdent les similituds pictogràfiques amb els objectes. Aquesta abstracció va permetre augmentar-ne l'ús per a designar nous conceptes, menys lligats a la realitat i, d'aquesta manera, va ajudar a transcriure la literatura.
 
== Art, cultura i pensament ==
Durant aquest segle, va fer eclosió l'[[Art de l'antic Egipte|art egipci clàssic]], amb construccions de piràmides, monuments als seus déus i pintures jeroglífiques als murs de palaus i temples. Es van iniciar, per exemple, els treballs previs a la [[necròpolis de Gizeh]], on reposarien les restes mortals dels faraons, cada cop més divinitzats.
 
2.422.688

modificacions