Clima atlàntic: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Tipografia
Etiquetes: Substitució Revertida editor visual
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer:Koppen classification worldmap CfbCfc.png|miniatura|Clima atlàntic]]
[[Fitxer:Koppen classification worldmap CfbCfc.png|miniatura|Clima atlàntic]]
*

El '''clima atlàntic''' o '''clima oceànic''' és un tipus de [[clima]] que pertany a la [[clima temperat|zona temperada]], que es caracteritza per hiverns suaus i plujosos i estius frescos i relativament humits. Es dóna a la façana [[occidental]] dels [[continent]]s, i se situa entre zones de [[clima mediterrani]] cap a la zona que s'aproxima a l'[[equador]] i les zones de [[clima polar]] a mesura que ens aproximem als pols.

A la [[península Ibèrica]] aquest tipus de clima es troba al terç nord, des del nord de [[Portugal]], [[Galícia]], [[Astúries]], [[Cantàbria]], [[País Basc]], nord de [[Navarra]], [[Pirineu aragonès]], [[Vall d'Aran]] i part de les comarques del [[Ripollès]] i la [[Garrotxa]].

== Característiques ==
* Temperatures suaus oceàniques, sense grans contrastos entre les estacions. Per exemple [[Vigo]] passa dels 10 graus de [[gener]] de mitjana als 20 graus al [[juliol]]. La probabilitat de glaçades és molt baixa. Altres localitats de clima oceànic de muntanya com [[Vielha]] presenten freds més rigorosos a l'hivern però l'estiu és força fresc (17 °C al Juliol) i el contrast entre hivern i estiu no passa dels 15 graus.
* Pluviometria elevada i sobretot bastant regular i constant, encara que a l'estiu pot ser insuficient també hi ha pluges que són més abundants en el Cantàbric i Pirineu.
* Hidrografia caracteritzada per rius curts i cabalosos de cabal abundant tot l'any, força constant.
* Vegetació de [[roureda]] humida, [[Faig|fageda]] i prats.

=== Temperatura ===
Les característiques de [[temperatura]] varien entre els climes oceànics [[clima subtropical|subtropicals]] des d'un punt de vista tèrmic, però preval més comunament un règim mesotèrmic, amb hiverns frescos però no freds i estius tebis, però no calents. Els estius són generalment molt més frescos que en àrees amb [[clima humit subtropical]]. La mitjana de temperatura del mes més càlid ha de ser menor de 22 °C, i el del mes més fred no ha de ser inferior a -3 °C (No obstant això, els científics nord-americans prefereixen 0 °C en el mes més [[Fred (temperatura)|fred]] ).

Prop dels pols es troba la zona climàtica subpolar oceànica (Kopp ''CFC''), amb hiverns relativament suaus (el mes més fred no és inferior a -3) i estius frescos i una estació d'estiu (la mitjana de temperatura almenys de 10 °C); exemples d'aquest clima inclouen parts de la costa d'[[Islàndia]] a l'[[hemisferi nord]] l'extrem sud de l'[[Argentina]] i [[Xile]] a l'[[hemisferi Sud]] (el fet que aquesta forma de clima existeix en ambdós hemisferis fa descartar termes com [[clima subàrtic|subàrtic]] o [[nord|boreal]]) per denotar, però aquests termes encara són utilitzats per referir-se a climes caracteritzats per estius curts, són també sinònims per a les condicions del nord i, per tant, són inapropiats.

== Vegetació ==
La [[vegetació]] típica al clima atlàntic consta de [[bosc]]os d'arbre de [[fulla caduca]], com [[castanyer]]s i [[roure]]s, amb presència de [[prat]]s verds.

== Clima oceànic d'estius secs ==
Entre el [[clima mediterrani]] ''Csa'' i l'oceànic ''cfb'', es dóna una [[transició]] al ''Csb'', que podria definir-se com oceànic pel fet que les [[precipitacions]] són abundants la major part de l'any i la [[pluviometria]] anual a vegades supera els 1.000 mm, a més les temperatures són molt suaus, no superant a l'estiu els 22 °C de mitjana. D'altra banda presenta [[sequera]] estival a conseqüència de la transició al [[clima mediterrani|mediterrani]], per la qual cosa no seria un clima oceànic típic.

Es dóna en [[Portugal]] i sud de [[Galícia]], costa oest dels [[Estats Units]] i [[Canadà]] i sud de [[Xile]].

== Vegeu també ==
* [[Clima temperat]]
* [[Clima subtropical humit]]
{{Climes}}
{{Climes}}



Revisió del 19:34, 6 oct 2020

Clima atlàntic