Vés al contingut

Anna Bolena: diferència entre les revisions

retoc
(millores de redacció i correccions)
(retoc)
'''Anna Bolena''' (en [[anglès]]: '''Anne Boleyn''') (1501<ref>Veure els treballs de Eric Ives per a l'argument de l'any 1500/1501 i R.M. Warnicke per a 1507. La seva data de naixença solia fixar-se en el 1507, però els historiadors més moderns la daten en el [[1501]]</ref> - [[19 de maig]] de [[1536]]) fou reina consort d'[[Regne d'Anglaterra|Anglaterra]], primera marquesa de Pembroke.
 
Anna va ser la segona dona del rei [[Enric VIII d'Anglaterra|Enric VIII]] i la mare de la reina [[Elisabet I d'Anglaterra|Elisabet I]]. El matrimoni d'Enric i Anna, i l'execució d'aquesta, són respectivament el punt de partida i una conseqüència de la considerable agitació política i religiosa que va comportar l'anomenada [[Anglicanisme|Reforma anglesa]]. La pròpia Anna, com a nova reina consort, participà activament en la promoció de la causa de la reforma de l'Església. L'han anomenada «la reina consort més influent i important que Anglaterra ha tingut mai».<ref>Ives, p. xv.</ref>
 
Anna Bolena és popularment coneguda per haver estat decapitada sota l'acusació d'[[adulteri]], [[incest]] i [[traïció]]. Està àmpliament assumit el fet d'haver estat innocent d'aquests càrrecs, fins al punt de ser condiderada més tard com una [[màrtir]] en la cultura [[Protestantisme|protestant]] anglesa, particularment gràcies als treballs de [[John Foxe]]. La seva vida ha estat adaptada en nombroses novel·les, obres de teatre, cançons, òperes, drames de televisió i pel·lícules, incloent-hi ''Anna dels mil dies'', ''The Other Boleyn Girl'' (''Les germanes Bolena''), ''Els Tudor'', ''Les sis mullers d'Enric VIII'' i ''Doomed Queen Anne''.