Felicja Jolles: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Creació de la pàgina, traducció de l'article equivalent de la Viquipèdia polonesa
(Cap diferència)

Revisió del 11:08, 24 nov 2020

Felicja "Fella" Kaftal, Delicja Jolles de soltera, (1844[1] - Varsòvia, 3 de juny de 1907) fou una jueva de Varsòvia, la primera dona periodista de la ciutat.

Biografia

Fou un dels set fills de Bernard Jolles, un banquer implicat en la construcció dels primers ferrocarrils alemanys, i de Teresa Blumberg. Felicja va créixer i va estudiar a Berlín. Després de la fallida econòmica del seu pare, es va traslladar a Varsòvia i es va casar amb Izydor Kaftal (1824-1901).

Va ser la primera dona periodista de Varsòvia. Va col·laborar amb el diari Kurier Warszawski (El correu de Varsòvia), el primer diari en imprimir notícies locals per als habitants de la capital, i amb el diari Kurier Poranny (El correu matinal). En aquest segon diari, Felicja va dirigir una columna sobre la vida social a Varsòvia, una secció de moda i va escriure ressenyes de concerts, òpera i representacions teatrals. També va traduir notícies de premsa estrangera (parlava anglès, alemany, francès i italià, millor que el polonès) i va ser un oracle en matèria de moda per a les dones de Varsòvia. A més, juntament amb el seu marit, va preparar anècdotes divertides sobre el marit, publicant al diari Kurier Świąteczny (El correu nadalenc) la columna El senyor Izydor va dir, que va fer gaudir als lector de Varsòvia durant molts anys.

Al saló d'Izydor Kaftal i Felicja Jolles es celebraven reunions i festes socials, sovint acompanyades de música, on els convidats pertanyien a l’elit de Varsòvia i a representants de la diplomàcia, entre d’altres l'escriptor Bolesław Prus.

Felicja i Izydor Kaftal van tenir una filla, Maria Małgorzata Kazimiera Gustawa (Margot) Kaftal (1873-1952), una famosa cantant d'òpera. El 1893, ella i la seva filla es van convertir al catolicisme.

Després de la mort del seu marit el 1901, Felicja es va fer càrrec del magatzem d’antiguitats del marit, tot i continuant la seva tasca de periodista.

Felicja Kaftalowa i el seu marit van ser sebollits al cementiri Powązki de Varsòvia.[2]

Referències

  1. La data de naixement indicada a la làpida del cementiri és la del 2 de febrer de 1847.
  2. Cementiri Powązki de Varsòvia. National Publishing Agency, 1984. ISBN 83-03-00758-0

Bibliografia

  • Helena Datner: Ta i tamta strona. Żydowska inteligencja Warszawy drugiej połowy XIX wieku (D'aquí i d'allà. Intel·lectualitat jueva de Varsòvia a la segona meitat del segle XIX . Varsòvia: Institut Històric Jueu, 2007.
  • Marian Fuks: Żydzi w Warszawie: życie codzienne, wydarzenia, ludzie (Jueus de Varsòvia: vida quotidiana, esdeveniments, persones), Poznań 1992.
  • Tygodnik Ilustrowany (Setmanari il·lustrat), número 23, pàg. 478, 8 de juny de 1907. [Consultat el 10-03-2013].
  • Stanisław Szenic: cementiri de Powązki: els difunts i les seves famílies. [T. 3], 1891-1918 . Varsòvia: State Publishing Institute, 1983. ISBN 83-06-00921-5