Maria Mokrzycka: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Creació de la pàgina
 
m Naturalesa: ucraïnesa pel naixement, però polonesa en quant al lloc on va viure
Línia 1: Línia 1:
{{infotaula d'artista}}
{{infotaula d'artista}}
'''Maria Matylda Mokrzycka''' ([[Lviv]], [[Polònia]], [[25 de març]] de [[1882]] – [[Skolimów]], [[15 de maig]] de [[1971]]) fou una [[soprano]] [[Òpera|operística]] i professora de cant polonesa.
'''Maria Matylda Mokrzycka''' ([[Lviv]], [[Polònia]], [[25 de març]] de [[1882]] – [[Skolimów]], [[15 de maig]] de [[1971]]) fou una [[soprano]] [[Òpera|operística]] i professora de cant ucraïnesa-polonesa.


== Biografia ==
== Biografia ==

Revisió del 11:57, 25 nov 2020

Infotaula de personaMaria Mokrzycka

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement25 març 1882 Modifica el valor a Wikidata
Lviv (Ucraïna) Modifica el valor a Wikidata
Mort15 maig 1971 Modifica el valor a Wikidata (89 anys)
Skolimów-Konstancin (Polònia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri de Powązki Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióConservatori de Lviv Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócantant d'òpera Modifica el valor a Wikidata
OcupadorAcadèmia de Teatre Aleksander Zelwerowicz Modifica el valor a Wikidata
GènereÒpera Modifica el valor a Wikidata
VeuSoprano Modifica el valor a Wikidata

InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata
Premis

Maria Matylda Mokrzycka (Lviv, Polònia, 25 de març de 1882Skolimów, 15 de maig de 1971) fou una soprano operística i professora de cant ucraïnesa-polonesa.

Biografia

Maria fou del militar Edmund Poecke i de Teresa Babel. Va rebre educació vocal al Conservatori de Lviv amb el professor Walery Wysocki. Ràpidament va cridar l'atenció de la comunitat d'art local. L'octubre de 1905, la cantant va debutar a l'escenari de l'Òpera de Lviv amb l'òpera Chopin de Giacomo Orefice.

Després d’actuar a Lviv i Cracòvia el 1907, es va convertir en solista de l’Òpera de Varsòvia. Fins al 1909 va cantar a Varsòvia; diversos àlbums enregistrats per ella juntament amb Mattia Battistini provenen d’aquest període. Els anys 1909-1916 va actuar a Itàlia, Espanya i els Estats Units d'Amèrica. A Europa va cantar a Bèrgam, Torí, Ginebra, Budapest, Madrid, Barcelona i Viena, entre altres ciutats, sovint amb els més grans cantants de l’època, sempre amb èxit. A San Francisco, EUA, va intervenir en un memorable concert amb un programa que incloïa cançons poloneses, rebudes amb entusiasme pel públic estatunidenc.

Al Gran Teatre del Liceu de Barcelona va debutar en la temporada 1910-1911, intervenint en aquella tmeporada en les òperes La Bohème de Giacomo Puccini, Die Meistersinger von Nürnberg, Götterdämmerung i Das Rheingold de Richard Wagner i Mefistofele d'Arrigo Boito.

El 1917 va tornar a Varsòvia. Els seus papers més brillants inclouen les parts de Tatiana de Ievgueni Onegin de Piotr Ilitx Txaikovski, Mimi a La Bohème i, sobretot, el paper principal de Madama Butterfly del mateix compositor. El 1931 es va retirar dels escenaris per a dedicar-se a continuació a l’ensenyament. Va ser professora de l'Escola Superior de Música Frédéric Chopin i a l'Acadèmia de Teatre Alexandre-Zelwerowicz (llavors Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna, PWST) de Varsòvia.

Essent essencialment una soprano lírica, no va dubtar a cantar parts dramàtiques en òperes com ara Halka d'Stanisław Moniuszko, Tosca de Puccini, Mefistofele i fins i tot Die Walküre de Richard Wagner. El repertori de Maria Mokrzycka va incloure també diverses òperes poloneses: va cantar el paper principal durant l'estrena de Hagith de Karol Szymanowski i també el paper principal en la primera representació polonesa de l'òpera Eros i Psyche de Ludomir Różycki.

Va estar casada dues vegades: des de 1900 amb Bolesław Mokrzycki i després, des de 1907 amb Kazimierz Pilarz.

Va morir el 15 de maig de 1971 durant una estada d'estiu a la Residència per a Artistes Escènics Veterans Polonesos de Skolimów. Va ser enterrada al cementiri Powązki de Varsòvia (secció b-8-4).[1]

Guardons

Referències

  1. «Maria MOKRZYCKA» (en polonès). Warszawskie Zabytkowe Pomniki Nagrobne. [Consulta: 25 novembre 2020]. Inclou fotografies de la tomba.
  2. Monitor Polski de 1956 núm. 23, ítem 290 "pel 50è aniversari del seu treball artístic i pedagògic en el camp de l'art de l'òpera".
  3. Monitor Polski de 1930, núm. 31, ítem 52 "per mèrits en el camp de l'activitat artística".

Bibliografia

Enllaços externs