Gävle: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 33: Línia 33:
* El Museu Läns- Gävleborg (''Conté una àmplia col·lecció sobre la història del comtat'').
* El Museu Läns- Gävleborg (''Conté una àmplia col·lecció sobre la història del comtat'').
* El Sverige Järnvägs Museum (''Museu que conté una magnífica selecció de velles locomotores i vagons de trens de vies estreta'')
* El Sverige Järnvägs Museum (''Museu que conté una magnífica selecció de velles locomotores i vagons de trens de vies estreta'')
* La [[cabra de Gävle]] o ''Gävlebocken'' (és la versió gegant de la tradicional cabra de Yule nadalenca, de palla, erigida a l'Slottstorget (plaça del Castell) durant les vacances nadalenques).


== Personatges il·lustres ==
== Personatges il·lustres ==

Revisió del 14:36, 2 gen 2021

Plantilla:Infotaula geografia políticaGävle
Fotomuntatge
Imatge

Localització
Map
 60° 40′ 29″ N, 17° 08′ 40″ E / 60.67483°N,17.14439°E / 60.67483; 17.14439
EstatSuècia
Comtatcomtat de Gävleborg
MunicipiGävle Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població79.004 (2020) Modifica el valor a Wikidata (1.686,32 hab./km²)
Geografia
Superfície4.685 ha Modifica el valor a Wikidata
Altitud8 m Modifica el valor a Wikidata
Creació1446 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Membre de
Identificador descriptiu
Codi postal80x xx Modifica el valor a Wikidata
Prefix telefònic026 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb
cap valor Modifica el valor a Wikidata

Lloc webgavle.se Modifica el valor a Wikidata

Gävle és la capital del comtat de Gästrikland (Suècia). 60°N 17°E. S'ha fet famosa per produir el famós cafè Gevalia, per les cabres de Nadal gegants i per l'equip d'hoquei sobre gel, el Brynäs IF.

Geografia

Té una superfície de 1.485,1 km², i una població (en 2005) de 92.081 hab.

Gävle està situat al nord de la desembocadura dels rius Dalälven i Gävlean; és la ciutat més meridional de la regió del Norrland. Gävle està a ran del Mar Bàltic, limita al nord amb el municipi de Söderhamn, a l'est amb el mar, al sud-est amb el municipi d'Älvkarleby, al sud amb el comtat de Västmanland, a l'oest amb el municipi de Sandviken i al nord-oest amb el municipi d'Ockelbo.

Gävle té un clima similar al centre del país, amb una mitjana de -5 °C per gener i de 17 °C per juliol. Plou una mitjana de 600 mm.

Educació

Gävle també és famosa per la seva universitat que alberga uns 12.500 alumnes. Imparteixen les carreres d'Administració, Educació, Psicologia, Ciències de la Salut, Humanitats, Ciències Socials i Naturals, Matemàtiques, Informàtica, Tecnologia i Ciències Mediambientals. També és coneguda per ser una de les institucions que més intercanvi d'estudiants estrangers realitzen a l'any.

Història

El rei suec, Cristòfol de Wittelsbach, comte de Baviera, va atorgar a Gävle el títol de ciutat en 1446.

Donat la desembocadures de dos rius, es construí un gran port, sobretot perquè cada vegada més, els comerciants suecs s'instal·laven en la ciutat i feien d'aquest lloc, una de les bases de comerç més importants del país. En 1869, un incendi destruí els edificis del port, anomenats Skeppsbron, situats al nord del riu Gävlean; tan sols l'ajuntament de 1790 i l'església barroca de Heliga Trefaldighets, construïda el 1654, se salvaren.

Al sud del riu Gävlean, es troba el Castell Gävle o Gävle Slott, una fortificació patrimoni de la Casa Reial de Suècia del segle xvi. L'antiga ciutat de Gävle, coneguda com la Gammla Gefle, té unes precioses cases de fusta del segle xviii.

L'antiga illa de Limön s'ha tornat el punt de trobada més important durant els estius, plenes de les típiques cases de pescadors, de color vermell i blanc, i que se popularitzà entre l'alta societat al llarg del segle xix.

Turisme

Gävle és una preciosa ciutat sueca que se recomana visitar els següents llocs:

  • El centre històric i l'ajuntament.
  • El castell Gävle.
  • Els jardins Joe Hill.
  • El port de Gävle.
  • Església de Heliga Trefaldighets.
  • El Fängelse Museet (Un petit museu on mostren les cel·les d'una presó del segle xvii i on hi ha una exposició sobre la vida de la presó de llavors)
  • El Furuviksparken- (En aquest parc a 10 km a l'est del centre de Gävle, s'uneixen moltes famílies per veure animals i per nadar dins les seves instal·lacions.)
  • El Museu Läns- Gävleborg (Conté una àmplia col·lecció sobre la història del comtat).
  • El Sverige Järnvägs Museum (Museu que conté una magnífica selecció de velles locomotores i vagons de trens de vies estreta)
  • La cabra de Gävle o Gävlebocken (és la versió gegant de la tradicional cabra de Yule nadalenca, de palla, erigida a l'Slottstorget (plaça del Castell) durant les vacances nadalenques).

Personatges il·lustres

Personatges relacionats

Gävle està agermanada amb Santa Ana (El Salvador).

Referències

  • Guies visuals d'El País-Aguilar "Suècia".

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gävle

{{#coordinates:}}: no hi pot haver més d'una etiqueta primària per pàgina