Frixa: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cap resum de modificació
m Joan Gené ha mogut Phrixa a Frixa: d'acord amb les referències afegides
(Cap diferència)

Revisió del 12:07, 16 gen 2021

Infotaula de geografia físicaFrixa
TipusCiutat antiga i polis Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaGrècia Modifica el valor a Wikidata
Map
 37° 37′ N, 21° 42′ E / 37.62°N,21.7°E / 37.62; 21.7

Frixa (grec antic: Φρίξα)[1] era una antiga ciutat de Trifília, districte de l'Èlida, situada a la riba esquerra del riu Alfeu, a 30 estadis d'Olímpia, segons que diuen Estrabó i Esteve de Bizanci. Era una de les sis ciutats fundades pels mínies als territoris ocupats pels caucons.

Apareix poques vegades a la història, però va compartir la sort de les altres ciutats de Trifília. Xenofont l'esmenta durant la guerra entre Elis i Esparta i els seus aliats, dirigida pel rei espartà Agis II cap a l'any 400 aC. Quan acabaren les hostilitats, Elis va perdre el control de Frixa i d'altres ciutats de Trifília. També en parla Polibi, que diu que l'any 218 aC la va conquerir Filip V de Macedònia quan va entrar a Trifília.

Pausànies diu que estava situada damunt d'un turó punxegut davant del riu Leucànies, un afluent de l'Alfeu, vora un gual d'aquest darrer riu. Aquest turó era visible de molts de punts i per això la ciutat va rebre també el nom de Φαιστός, Faistós ('que es mostra', 'visible'). En temps de Pausànies (segle ii), la ciutat estava en ruïnes, i hi descriu un temple dedicat a Atena.[2]

Referències

  1. Alberich i Mariné, Joan (dir.); Cuartero i Iborra, Francesc J. (dir.). Diccionari Grec-Català. Enciclopèdia Catalana - Fundació Institut Cambó, 2015, p. 1817. ISBN 9788441224223. 
  2. Smith, William (ed.). «Phrixa». Dictionary of Greek and Roman Geography (1854). [Consulta: 26 desembre 2020].