Carson, Pirie, Scott and Company Building: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Manteniment de plantilles
elimino vandalisme
Etiqueta: editor de codi 2017
Línia 1: Línia 1:
{{Infotaula edifici}}
{{Infotaula edifici}}
'''Els magatzems Carson''' és un edifici que pertany al corrent arquitectònic de [[Escola de Chicago|l'Escola de Chicago]]. Té un ús comercial i es troba al districte històric i comercial de la ciutat nord-americana de [[Chicago]]. És per aquest motiu que l'estructura de l'edifici respon a les necessitats funcionals d'uns grans magatzems, que es fusionen perfectament amb els criteris estètics.
'''Els magatzems Carson''' es considera de poc prestigi, ja que el seu autor va morir com a drogo-addicte.

Aquest edifici pertany al corrent arquitectònic de [[Escola de Chicago|l'Escola de Chicago]]. Té un ús comercial i es troba al districte històric i comercial de la ciutat nord-americana de Chicago. És per aquest motiu que l'estructura de l'edifici respon a les necessitats funcionals d'uns grans magatzems, que es fusionen perfectament amb els criteris estètics.


== Context històric ==
== Context històric ==

Revisió del 14:45, 20 gen 2021

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Carson, Pirie, Scott and Company Building
Imatge
Dades
TipusGran magatzem Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteLouis Henri Sullivan Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
1899 – 1904construcció Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Pisos per sobre el terra12 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaChicago (Illinois) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióState Street (en) Tradueix, 1 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 52′ 55″ N, 87° 37′ 41″ O / 41.882°N,87.628°O / 41.882; -87.628
Indret Històric Nacional
Data15 maig 1975
Chicago Landmark (en) Tradueix
Data5 novembre 1970
Identificador1264
Lloc inscrit al Registre Nacional de Llocs Històrics
Data17 abril 1970
Identificador70000231
Lloc webthesullivancenter.com Modifica el valor a Wikidata

Els magatzems Carson és un edifici que pertany al corrent arquitectònic de l'Escola de Chicago. Té un ús comercial i es troba al districte històric i comercial de la ciutat nord-americana de Chicago. És per aquest motiu que l'estructura de l'edifici respon a les necessitats funcionals d'uns grans magatzems, que es fusionen perfectament amb els criteris estètics.

Context històric

Chicago, a mitjans del segle xix, era una ciutat amb edificis bàsicament construïts de fusta. L'any 1871 un incendi va dessolar gran part de ciutat, i els edificis d'aquesta conseqüentment. Gràcies a aquest accident, la ciutat va experimentar una renovació i reconstrucció marcada per la revolució industrial i l'aparició de nous materials, com el ferro.

Malgrat l'edifici porta el nom de Carson Pirie Scott, primer fou comprat per l'empresa Schlesinger & Meyer.

L'any 2006 es van dur a terme importants renovacions, per l'empresa Joseph Freed & Associates. Dos anys més tard, es va llençar un segon projecte de renovació de la façana principal, des de State Street fins a Wabash Avenue. Part d'aquest projecte fou finançat des de l'ajuntament de Chicago.

La seva construcció es repartir en tres fases: el 1899 la primera i fins al 1901 la segona. L'última, dirigida pel constructor Daniel Burham & Company els anys 1903-1904 es considera una ampliació, i es van respectar els plànols de Sullivan.[1]

Anàlisi

Els nous materials com el formigó armat van autoritzar la construcció d'uns pilars que suporten el pes de l'edifici i al seu torn alliberen les parets, el mur, d'aquest i permet l'obertura de grans finestrals. Aquests pilars, a l'interior de l'edifici, van ser decorats amb capitells.

La planta és regular, amb un predomini constant de la línia recta que es contraposa amb la monumental cantonada, on es troba l'entrada principal.

Tot l'edifici segueix el mateix patró de construcció, basat en la repetició d'un mateix mòdul. La part superior es tanca amb una coberta plana.

Les finestres de Chicago, tal com van ser anomenades, permeten la penetració de la llum, i creen a l'interior una sensació diàfana. Així doncs interior i exterior estan connectats.

Quant als elements decoratius de l'edifici, a l'entresòl i a la primera planta hi ha grans aparadors de vidre decorats amb un bandes d'ornamentació naturalista, amb sanefes de flors, fulles d'acant i bandes espirals, que recorden a la decoració pròpia del modernisme.

Significat i funció

Per entendre l'obre de Sullivan, cal conèixer el pensament de l'arquitecte. La seva cèlebre màxima fou la forma segueix la funció. És a dir, prioritzaven la funcionalitat de l'edifici, i la construcció doncs s'ajustava a les necessitats d'aquest. Aquesta idea serà la llavor del funcionalisme europeu posterior.

« Totes les coses tenen una forma natural. Ara bé, s'ha d'afegir, que la forma, la fisonomia exterior, ens diu qui som, i això és el que ens diferencia a nosaltres mateixos dels altres. »

Amb aquestes paraules Sullivan expressa com la forma exterior reflecteix part de l'interior. Doncs suggereix que la fisonomia exterior estarà sotmesa a les funcions que reclama l'interior d'un edifici, és a dir, que s'ajustarà i canviarà segons les necessitats. En aquest edifici, Sullivan manté el decorativisme ornamental de l'arquitectura modernista. Malgrat la funció de l'edifici respon a la utilitat d'un espai ample pel comerç, també té la funció simbòlica de convertir-se en un símbol de la ciutat i la burgesia nord-americana emergent.[2]

Referències

Biografia