Vés al contingut

Temps solar: diferència entre les revisions

492 bytes afegits ,  fa 16 anys
afegeixo definició de wespanyola pq tal com estava no s'entenia
Cap resum de modificació
(afegeixo definició de wespanyola pq tal com estava no s'entenia)
El '''temps solar''' estàés basatuna enmesura lade ideatemps que,basada quanen el moviment aparent del [[Sol]] arribasobre all'[[horitzó]] del lloc on ens trobem. Pren com a orgigen l'instant en què el Sol passa pel Meridià, que és el seu punt més alt en el cel, alanomenat [[migdia]]. A partir d'aquest instant es van comptant les hores en intervals de 24 parts fins que es completa un cicle diurn.
 
No obstant, el Sol no té un moviment regular al llarg de l'any, i per aquesta raó el temps solar es divideix en dues categories:
*El '''temps solar aparent''' està basat en el ''dia solar aparent'', el qual és l'interval entre dos tornades successives del sol al [[meridià]] local. El temps solar pot ser mesurat amb un [[rellotge de sol]].
 
*El '''temps solar mitjàaparent''' està basat en unel soldia solar ficticiaparent, que viatjaés al'interval unaentre velocitatdues constanttornades alsuccessives llargdel deSol l'any.al La[[meridià]] duraciólocal. delEl ''diatemps solar mitjà''pot ésser demesurat 24amb un [[hora|horesrellotge de sol]] i és constant durant tot l'any.
 
*El '''temps solar mitjà''' està basat en un sol fictici que viatja a una velocitat constant al llarg de l'any. La duració del dia solar mitjà és de 24 [[hora|hores]] i és constant durant tot l'any.
La duració d'un dia solar varia al llarg del [[any]]. Açò se deu al fet que la [[òrbita]] terrestre és una [[el·lipse]], i no un cercle, i que la [[Terra]] es mou més ràpid quan s'acosta al Sol i més lentament quan s'allunya d'ell. (veure [[Lleis de Kepler]]). A causa d'açò, els dies solars aparents són més curts en [[març]] i [[setembre]] que en [[juny]] o [[desembre]].
 
La duració d'un dia solar aparent varia al llarg del [[any]]. Açò se deu al fet que la l'[[òrbita]] terrestre és una [[el·lipse]], i no un cercle, i que la [[Terra]] en el seu moviment de [[translació]] es mou més ràpid quan s'acostaes altroba a prop del Sol i més lentament quan sn'allunyaestà d'ell.allunyada (veure [[Lleis de Kepler]]). A causa d'açò, a l'hemisferi nord, els dies solars aparents són més curts enal [[març]] i al [[setembre]] que enal [[juny]] o al [[desembre]]. A l'hemisferi sud es produeix el fenomen invers.
La diferència entre el ''temps solar aparent'' i el ''temps solar mitjà'', és anomenada [[Equació de temps]] i a vegades arriba a ser de 15 [[minut]]s,
 
La diferència entre el ''temps solar aparent'' i el ''temps solar mitjà s'', és anomenadaanomena [[Equació de temps]] i a vegades arriba a ser de 15 [[minut]]s,.
==Vegeu també:==
 
==Vegeu també:==
 
*[[Any de traspàs]]
3.201

modificacions