Okà: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Tipografia
m Plantilles
Línia 20: Línia 20:
* La hipòtesi d'un origen finlandès: ''joki'' significa, en [[finès]], 'riu'. De fet, fins a l'arribada dels eslaus al curs de l'Okà, el curs superior estava ocupat per tribus bàltiques (els polekhs), mentre que el curs mitjà i baix estava habitat per finesos (els meixeres i els muromians).
* La hipòtesi d'un origen finlandès: ''joki'' significa, en [[finès]], 'riu'. De fet, fins a l'arribada dels eslaus al curs de l'Okà, el curs superior estava ocupat per tribus bàltiques (els polekhs), mentre que el curs mitjà i baix estava habitat per finesos (els meixeres i els muromians).


Històricament, el riu Okà va donar el seu nom als Principats de l'Alt Okà, situats aigües amunt de Tarusa en els segles XIV i XV. Una de les ciutats de Rússia, [[Nijni Nóvgorod]], va ser fundada per protegir l'Okà a la confluència amb el [[Volga]]. El Khanat de [[Qasim]], un govern musulmà, va ocupar la part baixa de l'Okà en els segles XV i XVI.
Històricament, el riu Okà va donar el seu nom als Principats de l'Alt Okà, situats aigües amunt de Tarusa en els segles {{Romanes|XIV}} i {{Romanes|XV}}. Una de les ciutats de Rússia, [[Nijni Nóvgorod]], va ser fundada per protegir l'Okà a la confluència amb el [[Volga]]. El Khanat de [[Qasim]], un govern musulmà, va ocupar la part baixa de l'Okà en els segles XV i XVI.


[[Fitxer:Okarivermap.png|miniatura|Mapa de la conca hidrogràfica de l'Okà, dins la conca hidrogràfica del Volga]]
[[Fitxer:Okarivermap.png|miniatura|Mapa de la conca hidrogràfica de l'Okà, dins la conca hidrogràfica del Volga]]

Revisió del 13:15, 25 gen 2021

Infotaula de geografia físicaOkà
Imatge
TipusRiu Modifica el valor a Wikidata
Inici
País de la concaRússia Modifica el valor a Wikidata
Cota inicialn/d
Entitat territorial administrativaóblast d'Oriol (Rússia), óblast de Tula (Rússia), óblast de Moscou (Rússia), óblast de Riazan (Rússia), província de Vladímir (Rússia), óblast de Nijni Nóvgorod (Rússia) i óblast de Kaluga (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAlexàndrovka
(Província d'Oriol)
Final
Entitat territorial administrativaóblast de Tver (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Localitzacióal Volga a Nijni Nóvgorod
DesembocaduraVolga Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 52° 21′ 45″ N, 36° 13′ 20″ E / 52.3624°N,36.2223°E / 52.3624; 36.2223
56° 19′ 58″ N, 43° 59′ 04″ E / 56.3328°N,43.9844°E / 56.3328; 43.9844
Afluent
137
Conca hidrogràficaconca del Volga Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida1.495  cm (Llargada
TravessaRússia
Superfície245.000 km²
Superfície de conca hidrogràfica245.000 km² Modifica el valor a Wikidata
Mesures i indicadors
Cabal1.300 m³/seg

L'Okà (en rus Ока) és un important riu de la part europea de Rússia i un dels principals afluents del Volga. La seva longitud total és 1.495 km i la seva conca drena una superfície de 245.000 km² (extensió similar a la d'estats com Guinea o el Regne Unit).

Administrativament, el riu transcorre per les províncies d'Oriol, Tula, Kaluga, Moscou, Riazan, Vladímir i Nijni Nóvgorod, de la Federació Russa.

Etimologia

No hi ha un clar consens sobre l'origen del nom; tot i això les principals hipòtesis són les següents:

  • Max Vasmer associa el nom del riu amb el аƕа gòtic, l'alt alemany antic aha i el llatí aqua, que en tots els casos significa tant 'aigua' com 'riu' (com per exemple, els rius anomenats Aa).
  • Oleg Trubatxov sosté un origen bàltic: aka significa, en lituà, 'font', i ho atribueix a la tribu dels galindians, que vivien a la part occidental de la conca de l'Okà abans de l'arribada dels eslaus.
  • La hipòtesi d'un origen finlandès: joki significa, en finès, 'riu'. De fet, fins a l'arribada dels eslaus al curs de l'Okà, el curs superior estava ocupat per tribus bàltiques (els polekhs), mentre que el curs mitjà i baix estava habitat per finesos (els meixeres i els muromians).

Històricament, el riu Okà va donar el seu nom als Principats de l'Alt Okà, situats aigües amunt de Tarusa en els segles xiv i xv. Una de les ciutats de Rússia, Nijni Nóvgorod, va ser fundada per protegir l'Okà a la confluència amb el Volga. El Khanat de Qasim, un govern musulmà, va ocupar la part baixa de l'Okà en els segles XV i XVI.

Mapa de la conca hidrogràfica de l'Okà, dins la conca hidrogràfica del Volga

{{#coordinates:}}: no hi pot haver més d'una etiqueta primària per pàgina

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Okà