Ahmed Ben Bella: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot posa la Categoria:Receptors de la Creu de Guerra (França) a partir de Wikidata
Ampliació
Línia 4: Línia 4:
| fills = Mehdia Ben Bella<br/>Noria Ben Bella
| fills = Mehdia Ben Bella<br/>Noria Ben Bella
}}
}}
'''Ahmed Ben Bella''' —en [[àrab]] '''أحمد بن بلّة''', ''Aḥmad ibn Balla''— ([[Maghniyah]], [[Província d'Orà]], [[Algèria]], [[1916]] - [[Alger]], [[11 d'abril]] del [[2012]]) va ser un [[polític]] [[Algèria|algerià]].<ref>{{GEC}}</ref> De jove s'enrolà en l'exèrcit francès, i durant la [[Segona Guerra Mundial|Segona Guerra mundial]] participà en la [[Campanya d'Itàlia (Segona Guerra Mundial)|campanya d'Itàlia]] (1943). Tornà a Algèria el 1945, i milità en organitzacions nacionalistes. Acusat de participar en l'atac a la delegació de correus d'Orà (1949), fou detingut el 1950 i condemnat a vuit anys de presó. El 1952, aconseguí d'evadir-se i arribà al [[El Caire|Caire]], on organitzà l'aparell exterior del [[Front de Libération National]] (FLN), creat el 1954.
'''Ahmed Ben Bella''' —en [[àrab]] '''أحمد بن بلّة''', ''Aḥmad ibn Balla''— ([[Maghniyah]], [[Província d'Orà]], [[Algèria]], [[1916]] - [[Alger]], [[11 d'abril]] del [[2012]]) va ser un [[polític]] [[Algèria|algerià]].<ref>{{GEC}}</ref> De jove s'enrolà en l'exèrcit francès, i durant la [[Segona Guerra Mundial|Segona Guerra mundial]] participà en la [[Campanya d'Itàlia (Segona Guerra Mundial)|campanya d'Itàlia]] (1943). Tornà a Algèria el 1945, i milità en organitzacions nacionalistes. Acusat de participar en l'atac a la delegació de correus d'Orà (1949), fou detingut el 1950 i condemnat a vuit anys de presó.


El 1952, aconseguí d'evadir-se i arribà al [[El Caire|Caire]], on organitzà l'aparell exterior del [[Front de Libération National]] (FLN), creat el 1954.
Empresonat per les autoritats franceses del [[22 de juny]] del [[1956]] fins a l'armistici del 1962, posteriorment fou cap de govern, president d'[[Algèria]] el 1963 i secretari general del FLN (1964); instaurà un règim autoritari i prioritzà la reforma agrària de signe socialista amb suport de l'[[URSS]] i [[Cuba]]. Enderrocat per [[Houari Boumédiène]] el [[19 de juny]] del [[1965]], fou sotmès a arrest domiciliari, suavitzat el 1979, fins al 1981, quan anà a França, on el 1984 fundà el [[Moviment per la Democràcia a Algèria]] (MDA). Retornà a [[Algèria]] en legalitzar-se els partits polítics el 1990, però des d'aleshores la seva actuació va ser marginal.

Ben Bella és un dels nou caps històrics que s'organitzen al si de el [[Comitè Revolucionari d'Unió i Acció]] (CRUA) l'aixecament algerià de l'1 de novembre de 1954 contra la presència colonial francesa. És també un dels fundadors de l'FLN, el [[Front Nacional d'Alliberament d'Algèria|Front d'Alliberament Nacional]], de què aviat apareix com el seu màxim cap. Responsable de l'aprovisionament en armes de l'exèrcit que han creat, l'ALN (Armée de Libération nationale), realitza nombrosos viatges entre el Marroc, Egipte, Espanya i Itàlia, i escapa de diversos atemptats dirigits pels serveis secrets francesos, sent considerat un dels dirigents de la Revolució algeriana.

El 22 d'octubre de 1956, l'exèrcit francès desvia i captura l'avió civil marroquina a bord de què viatja, rumb a Tunísia, i és detingut de nou amb els seus companys Mohamed Khider, Mostefa Lacheraf, [[Mohammed Boudiaf]] i Hocine Aït Ahmed. Tots van ser empresonats a França durant 6 anys, fins a 1962. Ben Bella va ser confinat a la presó de la Santé (París), després al penal de l'illa d'Aix i per acabar a la presó de el castell de Turquant. Durant la seva captivitat el seu prestigi va anar augmentant, mentre que el de les autoritats franceses es veia seriosament minvat, en particular a causa d'accions fracassades com la intervenció franco-britànica al canal de Suez. El 1958 Ben bella va ser nomenat vicepresident de el primer [[Govern Provisional de la República Algeriana]] (GPRA). Va ser alliberat com a part de les condicions dels [[Acords d'Évian|Acords d'Evian]], que van atorgar la independència a Algèria el 19 de març de a 1962.

Després de la independència d'Algèria, l'1 de juliol de 1962, va esclatar una crisi de direcció en el FLN, que a el cap d'uns dies va acabar amb la creació d'un govern de coalició de facto, en què Ferhat Abbas, de l'ala moderada i Ahmed Ben Bella, representant de la revolució popular. Finalment s'imposà Ben Bella, que el 10 de setembre va entrar triomfalment a Alger mentre l'ALN prenia el control de tot el país. Aquella victòria va conduir a la promulgació dels decrets de març de 1963 i a la destitució successiva de govern de Mohammed Khider, Ferhat Abbas i altres dirigents moderats, encara que quedaren alguns elements d'aquests en el govern.

Després de l'esmentat període d'enfrontaments, el 29 de setembre, Ben Bella era investit com a president de govern per l'Assemblea Nacional després de derrotar en les eleccions al seu rival a poder, Yusuf Ben Gidda. Sent també nomenat, aquest mateix any, cap del partit únic, el FLN. Un any més tard (1963), era elegit president de la República amb gairebé sis milions de vots. Dos dies abans, el 8 de setembre de 1963, s'havia aprovat en referèndum la Constitució que instaurava un règim de partit únic. El president Ben Bella va rebre el suport majoritari d'un poble disposat a "combatre uns anys més per edificar un país modern i desenvolupat"..

El Programa de Ben Bella es basava en la reforma agrària i la nacionalització dels diferents sectors de l'economia. No obstant això, el règim algerià va rebutjar oficialment el marxisme i el model comunista, optant per un model econòmic nominalment basat en l'autogestió. instaurà un règim de partti únic i prioritzà la reforma agrària. Rebé el suport internacional dels nous països africans i nascuts de la descolonització, els països del [[Moviment dels països no alineats|moviment dels No alienats]] i països com l'[[URSS]] i [[Cuba]].

El seu govern, tanmateix, fou de curta durada, i va ser enderrocat pel coronel [[Houari Boumédiène]] també del FLN el [[19 de juny]] del [[1965]], en un cop incruent que comptà amb el suport dels seus antics companys Ahmed Medeghri, [[Abdelaziz Bouteflika]], Tahar Zbiri, Ahmed Draïa, Kald Ahmed i Salah Yahiaui.

De fet, Ben Bella, malgrat el suport popular i la formació del govern, no arribà a controlar mai el poder, sinó que aquest estigué des del primer moment controlat per l'Exèrcit, l'antic ALN, l'home fort del qual era Boumédiène.

Fou sotmès a arrest domiciliari, suavitzat el 1979, el 1981 anà a França, on el 1984 fundà el [[Moviment per la Democràcia a Algèria]] (MDA).

Retornà a [[Algèria]] en legalitzar-se els partits polítics el 1990, però des d'aleshores la seva actuació va ser poc destacada en la política algeriana, si bé ostentà diversos càrrecs de tipus honorífic internacionals..


== Referències ==
== Referències ==

Revisió del 20:15, 3 feb 2021

Infotaula de personaAhmed Ben Bella

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ar) أحمد بن بلة Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement25 desembre 1916 Modifica el valor a Wikidata
Maghnia (Algèria) Modifica el valor a Wikidata
Mort11 abril 2012 Modifica el valor a Wikidata (95 anys)
Alger (Algèria) Modifica el valor a Wikidata
President d'Algèria
15 setembre 1963 – 19 juny 1965
← Ferhat AbbasHouari Boumédiène →
Ministre d'Afers Exteriors d'Algèria
11 abril 1963 – 4 setembre 1963
← Mohamed KhemistiAbdelaziz Bouteflika → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióSunnisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, futbolista Modifica el valor a Wikidata
PartitMoviment per la Democràcia a Algèria (1982–1997)
Front Nacional d'Alliberament d'Algèria (1954–1965)
Partit Popular d'Algèria Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflicteGuerra d'Algèria i Segona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Nacionalitat esportivaFrança Modifica el valor a Wikidata
Esportfutbol Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeZohra Michelle Sellami
FillsMehdia Ben Bella
Noria Ben Bella
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Ahmed Ben Bella —en àrab أحمد بن بلّة, Aḥmad ibn Balla— (Maghniyah, Província d'Orà, Algèria, 1916 - Alger, 11 d'abril del 2012) va ser un polític algerià.[1] De jove s'enrolà en l'exèrcit francès, i durant la Segona Guerra mundial participà en la campanya d'Itàlia (1943). Tornà a Algèria el 1945, i milità en organitzacions nacionalistes. Acusat de participar en l'atac a la delegació de correus d'Orà (1949), fou detingut el 1950 i condemnat a vuit anys de presó.

El 1952, aconseguí d'evadir-se i arribà al Caire, on organitzà l'aparell exterior del Front de Libération National (FLN), creat el 1954.

Ben Bella és un dels nou caps històrics que s'organitzen al si de el Comitè Revolucionari d'Unió i Acció (CRUA) l'aixecament algerià de l'1 de novembre de 1954 contra la presència colonial francesa. És també un dels fundadors de l'FLN, el Front d'Alliberament Nacional, de què aviat apareix com el seu màxim cap. Responsable de l'aprovisionament en armes de l'exèrcit que han creat, l'ALN (Armée de Libération nationale), realitza nombrosos viatges entre el Marroc, Egipte, Espanya i Itàlia, i escapa de diversos atemptats dirigits pels serveis secrets francesos, sent considerat un dels dirigents de la Revolució algeriana.

El 22 d'octubre de 1956, l'exèrcit francès desvia i captura l'avió civil marroquina a bord de què viatja, rumb a Tunísia, i és detingut de nou amb els seus companys Mohamed Khider, Mostefa Lacheraf, Mohammed Boudiaf i Hocine Aït Ahmed. Tots van ser empresonats a França durant 6 anys, fins a 1962. Ben Bella va ser confinat a la presó de la Santé (París), després al penal de l'illa d'Aix i per acabar a la presó de el castell de Turquant. Durant la seva captivitat el seu prestigi va anar augmentant, mentre que el de les autoritats franceses es veia seriosament minvat, en particular a causa d'accions fracassades com la intervenció franco-britànica al canal de Suez. El 1958 Ben bella va ser nomenat vicepresident de el primer Govern Provisional de la República Algeriana (GPRA). Va ser alliberat com a part de les condicions dels Acords d'Evian, que van atorgar la independència a Algèria el 19 de març de a 1962.

Després de la independència d'Algèria, l'1 de juliol de 1962, va esclatar una crisi de direcció en el FLN, que a el cap d'uns dies va acabar amb la creació d'un govern de coalició de facto, en què Ferhat Abbas, de l'ala moderada i Ahmed Ben Bella, representant de la revolució popular. Finalment s'imposà Ben Bella, que el 10 de setembre va entrar triomfalment a Alger mentre l'ALN prenia el control de tot el país. Aquella victòria va conduir a la promulgació dels decrets de març de 1963 i a la destitució successiva de govern de Mohammed Khider, Ferhat Abbas i altres dirigents moderats, encara que quedaren alguns elements d'aquests en el govern.

Després de l'esmentat període d'enfrontaments, el 29 de setembre, Ben Bella era investit com a president de govern per l'Assemblea Nacional després de derrotar en les eleccions al seu rival a poder, Yusuf Ben Gidda. Sent també nomenat, aquest mateix any, cap del partit únic, el FLN. Un any més tard (1963), era elegit president de la República amb gairebé sis milions de vots. Dos dies abans, el 8 de setembre de 1963, s'havia aprovat en referèndum la Constitució que instaurava un règim de partit únic. El president Ben Bella va rebre el suport majoritari d'un poble disposat a "combatre uns anys més per edificar un país modern i desenvolupat"..

El Programa de Ben Bella es basava en la reforma agrària i la nacionalització dels diferents sectors de l'economia. No obstant això, el règim algerià va rebutjar oficialment el marxisme i el model comunista, optant per un model econòmic nominalment basat en l'autogestió. instaurà un règim de partti únic i prioritzà la reforma agrària. Rebé el suport internacional dels nous països africans i nascuts de la descolonització, els països del moviment dels No alienats i països com l'URSS i Cuba.

El seu govern, tanmateix, fou de curta durada, i va ser enderrocat pel coronel Houari Boumédiène també del FLN el 19 de juny del 1965, en un cop incruent que comptà amb el suport dels seus antics companys Ahmed Medeghri, Abdelaziz Bouteflika, Tahar Zbiri, Ahmed Draïa, Kald Ahmed i Salah Yahiaui.

De fet, Ben Bella, malgrat el suport popular i la formació del govern, no arribà a controlar mai el poder, sinó que aquest estigué des del primer moment controlat per l'Exèrcit, l'antic ALN, l'home fort del qual era Boumédiène.

Fou sotmès a arrest domiciliari, suavitzat el 1979, el 1981 anà a França, on el 1984 fundà el Moviment per la Democràcia a Algèria (MDA).

Retornà a Algèria en legalitzar-se els partits polítics el 1990, però des d'aleshores la seva actuació va ser poc destacada en la política algeriana, si bé ostentà diversos càrrecs de tipus honorífic internacionals..

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ahmed Ben Bella