Polinomi mínim: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: pl:Wielomian minimalny
m Robot: substitució automàtica de text: (- es s + se s, - apren + aprèn , - aprén + aprèn , - exitós + reeixit , - exitosa + reeixida , -ïnt +int, -ïsme +isme, -ïsta +ista, - derrotar als + derrotar els , - derrotar al + derrotar el , -
Línia 16: Línia 16:
La multiplicitat de l'arrel λ de ''p''(''x'') és la grandària del major [[bloc de Jordan]] corresponent a λ.
La multiplicitat de l'arrel λ de ''p''(''x'') és la grandària del major [[bloc de Jordan]] corresponent a λ.


El polinomi mínim no és sempre el mateix que el polinomi característic. Considerem la matriu <math>4I_n</math>, que té com a polinomi característic <math>(x-4)^n</math>. Tot i així, el polinomi mínim és <math>x-4</math>, ja que <math>4I-4I=0</math>, per el que són diferents per a <math>n\ge 2</math>. El fet que el polinomi mínim sempre divideix el polinomi característic és conseqüència del [[teorema de Cayley–Hamilton]].
El polinomi mínim no és sempre el mateix que el polinomi característic. Considerem la matriu <math>4I_n</math>, que té com a polinomi característic <math>(x-4)^n</math>. Tot i així, el polinomi mínim és <math>x-4</math>, ja que <math>4I-4I=0</math>, pel que són diferents per a <math>n\ge 2</math>. El fet que el polinomi mínim sempre divideix el polinomi característic és conseqüència del [[teorema de Cayley–Hamilton]].





Revisió del 14:22, 21 set 2008

En matemàtiques, el polinomi mínim d'un element α és el polinomi mònic p de menor grau tal que p(α)=0. Les propietats del polinomi mínim dependen de l'estructura algebraica a la qual pertany α.

Teoria de cossos

En teoria de cossos, donada una extensió de cos E/F i un element α d' E que sigui algebraic sobre F, el polinomi mínim de α és el polinomi mònic p, amb coeficients en F, de menor grau tal que p(α) = 0. El polinomi mínim és irreductible, i qualsevol oltre polinomi no nul f que compleix f(α) = 0 és un múltiple de p.

Àlgebra lineal

En l'àlgebra lineal, el polinomi mínim d'una matriu n-x-n A sobre un cos F és el polinomi mònic p(x) sobre F de menor grau tal que p(A)=0. Qualsevol altre polinomi q amb q(A) = 0 és un múltiple de p: el polinomi mínim és, doncs, el generador de l'ideal principal de l'anell F[x] dels polinomis que anulen A.

Els següents tres enunciats són equivalents:

  1. λ∈F és una arrel de p(x),
  2. λ és una arrel del polinomi característic d' A,
  3. λ és un valor propi d' A.

La multiplicitat de l'arrel λ de p(x) és la grandària del major bloc de Jordan corresponent a λ.

El polinomi mínim no és sempre el mateix que el polinomi característic. Considerem la matriu , que té com a polinomi característic . Tot i així, el polinomi mínim és , ja que , pel que són diferents per a . El fet que el polinomi mínim sempre divideix el polinomi característic és conseqüència del teorema de Cayley–Hamilton.