Vés al contingut

Ajuda:Llistes automàtiques/començar: diferència entre les revisions

cap resum d'edició
Cap resum de modificació
**La <u>funció principal</u> d'aquest codi SPARQL és <u>seleccionar el subconjunt</u> que volem llistar. Per tant, hem de tenir clar quines són les característiques/condicions del "Filtre del SPARQL" que ens cal.
**Si reaprofitem algun dels casos d'exemple, probablement n'hi haurà prou en saber el Qid de l'objecte a llistar (el premi del que volem els premiats, el autor del que volem les obres, etc.), i bescanviar-lo dins el "codi a copiar" al lloc on s'indica.
**Si estem fent una llista nova a mida, recomanem anar directament a l'[https://query.wikidata.org eina SPARQL] i fer servir l'<u>assistent de consultes</u> (a l'esquerra) per escriure les condicions de selecció i provar que el resultat (de moment, les files) que surten són les que volem.
**A més de filtrar, també ens pot servir per fer alguna tasca de preparació de dades. (''veure "[[#Provar i ajustar|Provar i ajustar]]"'')
*Crear el primer esborrany de la nostra llista en una <u>pàgina d'usuari</u>.
**És a dir, el prova-error, requereix temps i tenim la pàgina segrestada fins que acabem. Per tant, fins no tenir una versió definitiva, cal treballar en una pàgina de prova personal.
**Comencem sempre per posar un codi mínim:
{|
&#123;&#123;<span class=wdlist>Wikidata list</span>
!Esquema de mínims
!Exemple
|- valign=top
|&#123;&#123;<span class=wdlist>Wikidata list</span>
<span class=dgblue>&#124; sparql = </span><span class=sparqlcode>SELECT * WHERE {
'''?item''' P''nnn'' Q''nnnnnn''.
 
::''<small>(descripció de cada paràmetre a la [[Plantilla:Wikidata list|seva documentació]])</small>''
|&#123;&#123;<span class=wdlist>Wikidata list</span>
&#124;<span class=dgblue> sparql = </span><span class=sparqlcode>SELECT * WHERE {
?item wdt:P106 wd:Q1028181;
wdt:P135 wd:Q34636;
wdt:P21 wd:Q6581072.
&#125;</span>
<span class=param>&#124; columns = P18,label,P19,P569,P106, item
&#124; sort=label
&#124; links = red
&#124; thumb = 60
&#124; freq = 180</span><br>&#125;&#125;
''<span class=generated>«Aquí anirà el resultat generat pel Listeriabot»</span>''
&#123;&#123;<span class=wdlist>Wikidata list end</span>&#125;&#125;
 
|}
Ens '''centrarem en els dos''' paràmetres fonamentals:
:*Al paràmetre <code><span class=paramcode>sparql</span></code> cal posar-li el codi SPARQL que hem provat al punt anterior.
:*<code><span class=paramcode>columns</span></code> ha de tenir -de moment- el codi de les propietats que volem mostrar. Observeu que, a més de codis de propietat, existeixen dos noms especials: '''''item''''', per obtenir el Qidl'identificador de l'item (Qid) i '''''label''''', per mostrar el nom de l'item WD.
:*La resta de paràmetres ja els ajustarem posteriorment.
 
=== Provar i ajustar ===
* '''Provar'''
** Recordem que després de fer els canvis, cal guardar i. NO ES VEURAN els canvis, no us amoïneu!, ja que la '''Wikidata list''' NO fa res quan desem.
** Per veure'ls cal cridar el Listeriabot prement la icona [[file:Fxemoji u1F504.svg|20px|"'''Actualitzar ara'''"]], al costat dret de la llista.
** Revisem el resultat i fem els ajustos que calgui amb l'objectiu de que surti allò que ha de sortir, NO necessàriament COM ha de sortir.
**Quan "funciona", és a dir, surten les <u>files corresponents al subconjunt que volíem filtrar</u> i les <u>columnes amb la informació que volem veure</u>, podem seguir endavant.
164.077

modificacions