Col arrissada: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot posa la plantilla Bases de dades taxonòmiques
Recuperant 1 fonts i marcant-ne 0 com a no actives.) #IABot (v2.0.8
Línia 15: Línia 15:
{{commonscat}}
{{commonscat}}


* http://www.nuoveterapie.it/cavolo.htm
* http://www.nuoveterapie.it/cavolo.htm {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20080203081803/http://www.nuoveterapie.it/cavolo.htm |date=2008-02-03 }}
* http://www.consumatori.it
* http://www.consumatori.it



Revisió del 05:28, 1 març 2021

Col de Milà

La Col de Milà (Brassica oleracea var. sabauda) en italià Verza o cavolo verza i també rep el nom de cavolo di Milano (o cavolo lombardo i de cavolo di Savoia, en anglès: Savoy cabbage), és una varietat de col Brassica oleracea és un tipus de col de cabdell però amb les fulles encrespades i amb les nervis prominents.

És una planta bienal amb l'arrel pivotant molt profunda i de tija erecta de llargada rarament superior als 30 cm. Les fulles internes són blanc-groguenques. És una hortalissa molt cultivada i molt coneguda.

Malalties

Entre les malalties fitopatològiques que ataquen la col de Milà, i altres cols, es troben els fongs de l'oïdi en el cas d'aquesta col és causat per l'espècie Erysiphe cruciferarum), la peronospora (causada per l'espècie Peronospora brassicae), l'alternariosi (causada per Alternaria brassicae), l'èrnia de les crucíferes (causada per Plasmodiophora brassicae), el marciment de les crucíferes (causat per Phoma lingam). Entre els insectes els paràsits més importants són els pugons (àfids) com el cerós de la col Brevicoryne brassicae, la mosca de la col (Delia radicum) i dos lepidòpters Pieris brassicae i la Mamestra brassicae.

Gastronomia

Se'n fan sopes i menestres. A Itàlia és particularment apreciat en el risotto ris e verza cun custëini de la província de Piacenza i la zuppa 'd pan e còj del Canavese. Apareix també en el plat grec dolmades, en el romanès sarma i el Kohlrouladen germànic a més del plat holandès boerenkool met worst.

També en algunes preparacions del sushi s'utilitzen fulles de col de Milà.

Bibliografia

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Col arrissada