Diferència entre revisions de la pàgina «KV5»

Salta a la navegació Salta a la cerca
1 byte afegit ,  fa 10 mesos
m
Tipografia
m (Plantilles)
m (Tipografia)
La tomba es va obrir i tancar diverses vegades abans no la descobrís l'[[arqueòleg]] londinenc James Burton, que s'hi va interessar en veure el nom de Ramsès inscrit a l'entrada. En va excavar sis de les cambres subterrànies, però, en no trobar res d'interès, la va abandonar. [[Howard Carter]] també va tenir l'oportunitat d'excavar-la el 1902, quan treballava per a [[Theodore Davis]], però al final només la va fer servir d'abocador. La localització de la tomba es va perdre fins al 1987, quan l'equip encarregat del ''[[Theban Mapping Project]]'', també conegut amb les sigles ''TMP'', la va desenterrar; les autoritats egípcies els havien demanat d'ampliar l'entrada a la vall dels Reis per facilitar l'accés als turistes. La tomba quedava amagada per les paradetes dels venedors de records locals.
 
L'equip del ''TMP'' sabia, pels escrits de Burton, que la tomba havia d'estar per allà i van voler trobar-la per protegir-la de la destrucció causada per les obres. Segons els seus propis articles, escrits i "informes dels progressos", del 1987 al 1994, l'equip de Kent Weeks i la seva dona, la desapareguda Susan Howe Weeks, no es van imaginar mai què hi havia sota tota aquella runa. Aquells anys van excavar i apuntalar les dues sales principals properes a l'entrada, unes grans sales plenes de columnes; van desenterrar diversos objectes i van netejar els frescos. Les inscripcions parlaven d'alguns dels fills de Ramsès el Gran; els egiptòlegs van deduir que es tractava d'un mausoleu familiar. A partir de l'any següent, el 1988, com que la tercera sala gran estava molt inestable, van decidir provar sort en una porta segellada que semblava una sortida de la sala, al fons. Van desmuntar una porta segellada que els barrava el pas i van trobar un passadís mig ensorrat que duia a una xarxa de corredors en forma de "T" i que conduïa a 67 cambres més petites, amb restes de pintures i relleus, a les quals ningú no havia accedit durant més de 3.000  anys.
 
Els anys següents, han continuat excavant i apuntalant els nous passadissos i cambres que han anat descobrint. També han desenterrat mòmies i diversos objectes de ceràmica; han trobat relleus i frescos i ho han anat catalogant tot i n'han restaurat una part. El 1990, també es van emprendre mesures de protecció de la tomba: es va construir un mur al voltant de l'entrada per evitar el perill de noves inundacions; es va traslladar l'aparcament dels autocars i es van desplaçar els venedors locals i es van millorar les condicions de l'equip de Weeks.
2.419.605

modificacions

Menú de navegació