Diferència entre revisions de la pàgina «Mecànica celeste»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
Robot: substitució automàtica de text: (- gobern + govern , - es s + se s, - exitós + reeixit , - exitosa + reeixida , -ïnt +int, -ïsme +isme, -ïsta +ista, - derrotar als + derrotar els , - derrotar al + derrotar el , - per tal de que + p
m (Robot: substitució automàtica de text: (- gobern + govern , - es s + se s, - exitós + reeixit , - exitosa + reeixida , -ïnt +int, -ïsme +isme, -ïsta +ista, - derrotar als + derrotar els , - derrotar al + derrotar el , - per tal de que + p)
Usant la llei de Newton de la gravitació, es poden demostrar les [[lleis de Kepler]] pel cas d'una òrbita circular. Les òrbites [[El·lipse|el·líptiques]], [[Paràbola|parabòliques]] i [[Hipèrbola|hiperbòliques]] involucren càlculs més complexos però factibles. En el cas de l'òrbita de dos cossos aïllats, per exemple el Sol i la Terra, trobar la situació en un moment posterior, coneixent prèviament la posició i velocitat de la Terra en un moment inicial, es coneix com el ([[problema dels dos cossos]]) i està totalment resolt, és a dir, hi ha un conjunt de fórmules que permeten fer el càlcul.
 
Si el nombre de cossos implicats és tres o més el problema no està resolt. La solució de eldel [[problema dels n-cossos]] (que és el problema de trobar, donat les posicions inicials, masses, i velocitats de n cossos, les seves posicions per a qualsevol instant) no està resolt per la [[mecànica clàssica]]. Només determinades simplificacions del problema tenen solució general.
 
Els [[Problema dels tres cossos|moviments de tres cossos]] es poden resoldre en alguns casos particulars. El moviment de la [[Lluna]] influït per elpel [[Sol]] i la [[Terra]] reflecteix la dificultat d'aquest tipus de problemes i va ocupar la ment de molts [[astrònom]]s durant segles.
 
== Determinació d'òrbites ==
851.856

modificacions

Menú de navegació