Riu Luangwa: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot elimina plantilla coord redundant amb coordenades a 8.577417453888123e-05 km de les de Wikidata
Línia 5: Línia 5:


== Curs ==
== Curs ==
El riu Luwangwa neix als turons de Lilonda i [[Mafinga]] al nord-est de Zàmbia a una altitud d'uns 1.500 m, prop de la frontera amb [[Tanzània]] i [[Malawi]], i flueix cap al sud-oest a través d'una gran vall. A uns 150 km des del naixement ja es troba a 690 m d'altitud i té meandres i planes d'inundació. Prop de [[Mfuwe]], el riu discorre a 520 m d'altitud. Durant l'estació seca lagunes seccions del riu s'assequen completament deixant lloc a basses aïllades
El riu Luangwa neix als turons de Lilonda i [[Mafinga]] al nord-est de Zàmbia a una altitud d'uns 1.500 m, prop de la frontera amb [[Tanzània]] i [[Malawi]], i flueix cap al sud-oest a través d'una gran vall. A uns 150 km des del naixement ja es troba a 690 m d'altitud i té meandres i planes d'inundació. Prop de [[Mfuwe]], el riu discorre a 520 m d'altitud. Durant l'estació seca lagunes seccions del riu s'assequen completament deixant lloc a basses aïllades


A la part superior i mitjana hi ha els parcs nacionals [[North Luangwa National Park]] i [[South Luangwa National Park]]s de Zàmbia. Al riu hi nombroses poblacions de cocodrils i [[hipopòtam]]s d'aquests darrers la població més gran, del món viu a la vall del Luangwa, a l'estació seca queden restringits a les basses aïllades del riu.
A la part superior i mitjana hi ha els parcs nacionals [[North Luangwa National Park]] i [[South Luangwa National Park]]s de Zàmbia. Al riu hi nombroses poblacions de cocodrils i [[hipopòtam]]s d'aquests darrers la població més gran, del món viu a la vall del Luangwa, a l'estació seca queden restringits a les basses aïllades del riu.

Revisió del 10:38, 9 març 2021

Infotaula de geografia físicaRiu Luangwa
Imatge
El riu Luangwa prop de Ndevu
TipusRiu Modifica el valor a Wikidata
Inici
ContinentÀfrica Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaZàmbia Modifica el valor a Wikidata
Final
LocalitzacióRiu Zambezi Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 9° 55′ 59″ S, 33° 20′ 58″ E / 9.9331°S,33.3494°E / -9.9331; 33.3494
15° 37′ 12″ S, 30° 25′ 16″ E / 15.62°S,30.4211°E / -15.62; 30.4211
Afluent
Lunsemfwa River (en) Tradueix, Mansha (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Conca hidrogràficaconca del Zambezi Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida770 (longitud) km
Superfície de conca hidrogràfica145.700 km² Modifica el valor a Wikidata
Riu Luangwa prop de Ndevu
Un grup d'elefants travessa el riu Luangwa a Zàmbia.

El Luangwa és un dels afluents principals del riu Zambezi i un dels quatre rius més grans de Zàmbia. Generalment el riu presenta inundacions a l'estació humida (de desembre a març) i presenta aigües considerablement baixes en l'estació seca. La seva conca d'uns 500.000 km² és plena de vida salvatge.[1]

Curs

El riu Luangwa neix als turons de Lilonda i Mafinga al nord-est de Zàmbia a una altitud d'uns 1.500 m, prop de la frontera amb Tanzània i Malawi, i flueix cap al sud-oest a través d'una gran vall. A uns 150 km des del naixement ja es troba a 690 m d'altitud i té meandres i planes d'inundació. Prop de Mfuwe, el riu discorre a 520 m d'altitud. Durant l'estació seca lagunes seccions del riu s'assequen completament deixant lloc a basses aïllades

A la part superior i mitjana hi ha els parcs nacionals North Luangwa National Park i South Luangwa National Parks de Zàmbia. Al riu hi nombroses poblacions de cocodrils i hipopòtams d'aquests darrers la població més gran, del món viu a la vall del Luangwa, a l'estació seca queden restringits a les basses aïllades del riu.

A uns 500 km del seu naixement la vall es fa més estreta i es divideix en dues de paral·leles amb el riu Lukusashi com afluent al nord-oest.

El principal assentament d'aquesta zona alta i mitjana del riu és la població de Mfuwe que compta amb un aeroport i es dedica al turisme. La zona té molt poques persones que l'habitin.

La zona baixa del riu comença a 600 km del seu naixement i a una altitud d'uns 200 metres, aquí les valls es fan encara més estretes. 120 km més enllà el riu Luangwa s'uneix al riu Zambezi a la població de a Luangwa.

La vall del Luangwa forma una barrera natural amb poca densitat de població humana. Això es deu als forts pendents del terreny i al fet que l'existència de reserves de la vida silvestre ha donat lloc que no hi hagi carreteres importants que travessin aquesta zona entre les carreters de Lusaka-Kabwe a l'oest i la carrterae Isoka-Chisenga al nord, en una distància d'uns 800 km. La vall baixa del Luangwa només és travessada per una carretera la Great East Road al Luangwa Bridge, a uns 10 km al sud de la confluència del rius Luangwa-Lunsemfwa.

Recorregut del riu Luangwa en color vermell

Notes

  1. Christine Eckstrom «Waiting for thunder». National Geographic, maig 2007 issue.

Bibliografia

  • Camerapix: Spectrum Guide to Zambia, Camerapix International Publishing, Nairobi, 1996.
  • Terracarta: Zambia, 2nd edition, International Travel Maps, Vancouver, Canada, 2000.
  • Jean-Jacques Tiercelin et al., "Source Rocks and Reservoirs in Rift Lake Basins over the Past 300 Ma in Central and Eastern Africa", AAPG Annual Meeting, Houston, 2002. Accessed 18 February 2007.
  • A.E. Moore: '"Drainage evolution in south-central Africa since the breakup of Gondwana". South African Journal of Geology, March 2001, v. 104; no. 1; p. 47-68.
  • J.H. Dumisani: "Seismotectonics of Zimbabwe." African Journal of Science and Technology (AJST), Science and Engineering Series Vol. 1, No.4, pp. 22–28
  • "The Northern Rhodesia Journal" online, Vol 2 No 3 (1954) pp65–66. “Hot springs in the Luangwa Valley”
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Riu Luangwa