Diferència entre revisions de la pàgina «Mes»

Salta a la navegació Salta a la cerca
2 bytes afegits ,  fa 7 mesos
m
Tipografia
m (Plantilles)
m (Tipografia)
 
=== Mes draconític ===
L'òrbita de la Lluna està en un pla inclinat respecte al pla de l'[[eclíptica]]: té una [[inclinació]] d'uns cinc graus. La línia d'intersecció d'este pla amb l'eclíptica defineix dos punts en l'esfera celestial: els [[Nodes de la Lluna|nodes ascendent i node descendent]]. Estos nodes no són fixos sinó que giren retrogradant i donant una volta completa en aproximadament 18.6  anys. El temps que tarda la Lluna per a tornar al mateix node és novament més curt que un mes sideral (ja que els nodes van a la seva trobada): açò s'anomena el '''mes draconític ''' mes que té una longitud mitjana d'uns 27 1/5 dies. És important per a predir els [[eclipsi]]s: estos tenen lloc quan el Sol, Terra i Lluna estan en una línia. Ara (com vist de la Terra) el Sol segueix l'eclíptica, mentre la Lluna segueix la seva pròpia òrbita que és inclinada. Els tres cossos només estan en una línia quan la Lluna està prop de l'eclíptica, és a dir quan està prop d'un dels nodes. El terme draconític es refereix al drac mitològic que viu en els nodes i regularment “es menja” el Sol o Lluna durant l'eclipsi.
 
== Les longituds dels mesos astronòmics ==
|contingut= EL 40 és un nombre que apareix sovint en múltiples manifestacions i referents culturals.
 
Així, per exemple, llegim a la [[Bíblia]] que van ser 40 els dies que va durar el diluvi (Gènesi 7:17), que Jesús va passar 40 dies al desert (Lluc 5,1-13; Marc 1,12-13; Mateu 5,1-11) i els israelites 40  anys al Sinaí (Deuteronomi 1).
 
El 40 també és present en diverses manifestacions litúrgiques, com les 40 hores, exercici de pietat tradicional catòlica en record de les hores passades per Jesús dins el sepulcre i consistent en l'adoració durant aquest temps del Santíssim sagrament.
1.988.623

modificacions

Menú de navegació