Vés al contingut

Amir al-muminín: diferència entre les revisions

m
cap resum d'edició
mCap resum de modificació
mCap resum de modificació
'''Amīr al-mu'mīnīn''' (en [[àrab]], أمير المؤمنين) o '''Príncep dels creients''', també traduït com a emir o comanador dels creients, que indica que el seu portador és la màxima autoritat religiosa entre els [[musulmans]]. És un grau [[religiós]], [[polític]] i [[social]]. És un títol [[islàmic]] tradicionalment s'associava al de [[califa]] ja que és com també se'l designava en els primers temps de l'[[islam]]. El mot ha sofert modificacions, fonamentalment dels historiadors medievals, i en català hom troba sovint les formes '''miramolí''' o '''miramamolí''', entre d'altres<ref>[http://www.grec.cat Gran Enciclopèdia Catalana]</ref>.
 
El primer a portar aquest títol va ser [['Umar ibn al-Hattāb]] i la persona és escollida seguint les regles de la charia[[xara (llei islàmica)|xara]], i en resposta a la concentració dels representants del poble musulmà anomenat Choura. Després de 'Umar el portaren tots els califes [[omeies]] i [[abbàssides]], tot i que van haver-hi sobirans que no hi van poder ser perquè no reunien les condicions que exigeix el dret musulmà.
 
El títol de l'atribuïren diverses dinasties nord-africanes, i també el feien servir els omeies i almohades durant l'existència d'[[Al-Andalus]]. Després del [[1253]] fou reivindicat pels [[hàfsides]] d'[[Ifrīqiya]], pels [[mamelucs]] d'[[Egipte]] i pels [[marínides]] del Marroc, i fins el [[1922]] encara va ser usat pels soldans [[otomans]].
38.045

modificacions