Orde de l'Amistat dels Pobles: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot modifica: ru:Орден Дружбы народов; cambios triviales
Línia 22: Línia 22:
Va ser creat per commemorar el 50è aniversari de la formació de la URSS. Els estatuts de l'orde es modificaren parcialment el [[18 de juliol]] de [[1980]].
Va ser creat per commemorar el 50è aniversari de la formació de la URSS. Els estatuts de l'orde es modificaren parcialment el [[18 de juliol]] de [[1980]].


Es col•loca a l'esquerra del pit i va immediatament després de la [[Orde de la Bandera Roja del Treball|Bandera Roja del Treball]].
Es col·loca a l'esquerra del pit i va immediatament després de la [[Orde de la Bandera Roja del Treball|Bandera Roja del Treball]].
Pot ser atorgada tant a individuals com a col•lectius, així com a estrangers.
Pot ser atorgada tant a individuals com a col·lectius, així com a estrangers.


És un dels ordes més rars i estimats de la URSS del període posterior a la [[II Guerra Mundial]], doncs té un disseny molt bonic, obra del pintor Alexander Borísovich.
És un dels ordes més rars i estimats de la URSS del període posterior a la [[II Guerra Mundial]], doncs té un disseny molt bonic, obra del pintor Alexander Borísovich.

Revisió del 19:47, 26 set 2008

Orde de l'Amistat dels Pobles
Fitxer:Order Friendship of Peoples.jpg
Insígnia

Galó

L'Orde de l’Amistat entre els Pobles (rus:Орден Дружбы Народов) és un orde de la Unió Soviètica instituït l'1 d'octubre de 1972 per la Presidència del Consell Superior de la URSS.

Era atorgat:

  • Per una gran aportació al reforçament de l'amistat i la cooperació entre les nacions socialistes
  • Pels mèrits en la construcció nacional de la URSS
  • Per les fites aconseguides en el camp del desenvolupament de l'economia nacional de la URSS i les repúbliques de la Unió.
  • Per l'activitat especialment fructífera en el desenvolupament de la ciència, l'apropament i cooperació de les cultures de les nacions i la participació activa en l'educació del poble soviètic en l'esperit de l'internacionalisme proletari i la fidelitat a la Pàtria Soviètica.
  • Pels mèrits especials en el reforçament de la defensa de les relíquies de la URSS
  • Pels grans mèrits en el desenvolupament de l'amistat i cooperació entre els pobles dels països socialistes i el reforçament de les relacions amistoses entre els pobles del món.

Història

Va ser creat per commemorar el 50è aniversari de la formació de la URSS. Els estatuts de l'orde es modificaren parcialment el 18 de juliol de 1980.

Es col·loca a l'esquerra del pit i va immediatament després de la Bandera Roja del Treball. Pot ser atorgada tant a individuals com a col·lectius, així com a estrangers.

És un dels ordes més rars i estimats de la URSS del període posterior a la II Guerra Mundial, doncs té un disseny molt bonic, obra del pintor Alexander Borísovich.

Les primeres condecoracions es realitzaren el 29 de desembre de 1972, rebent-la les 15 repúbliques de la unió, les repúbliques autònomes, les regions autònomes i els districtes nacionals (un total de 53 condecoracions). La primera va ser per Rússia (RSFSR) i la segona per Ucraïna. Els primers ciutadans en rebre-la van ser treballadors de l'aviació civil (199) el 9 de febrer de 1973, per "les fites en l'execució de les tasques planificades pels transports aeris, l'aplicació de l'aviació a l'economia nacional i l'assimilació de la nova tècnica de l'aviació".

La primera organització social en rebre-la va ser el Comitè de les Dones Soviètiques (6 de març de 1973), per les fites de les dones soviètiques en la construcció comunista de la URSS, per l'activitat en el moviment internacional femení i per l'aportació al desenvolupament i reforçament de l'amistat del poble soviètic amb els altres pobles" (orde nº54).

La primera fàbrica en rebre-la va ser la Fàbrica Kirov de Leningrad (30 d'abril de 1976). Amés, també la reberen el Circ de Leningrad (1978), el diari literari (1979), el diari "Les novetats de Moscou" (1980), el teatre gitano " РОМЭН" de Moscou (1981), el Conjunt de Dansa Popular de la URSS (1981), la revista "Al voltant de la Llum" (1982).

Els cosmonautes soviètics la rebien (juntament amb l'estrella d'Heroi de la Unió Soviètica) a l'igual que els astronautes de països occidentals que participaven en vols comuns (si bé aquests darrers no eren nomenats Herois).

En total va ser atorgada en 72.760 ocasions.

Va desaparèixer amb la dissolució de la URSS al 1991, si bé es transformà en l'Orde de l'Amistat dels Pobles de la Federació Russa.

Disseny

Una estrella de 5 puntes en plata lleugerament convexa en esmalt vermell amb les vores daurades, amb raigs d'or que divergeixen entre els braços de l'estrella. Al centre hi ha un medalló d'esmalt amb l'escut de la Unió Soviètica, amb una corona de llorer a la part inferior i la inscripció en lletres daurades "ДРУЖБЫ НАРОДОВ" (Amistat entre els pobles). Al voltant del medalló hi ha un anell en plata amb tot d'encaixades de mans. A la part inferior de l'anell, i entre les puntes inferiors de l'estrella hi ha una cinta en esmalt vermell amb la inscripció "CCCP". El revers és llis, amb el nom de l'orde gravat i el número de concessió.

Penja d'un galó pentagonal de 24mm. Al centre hi ha una franja vermella de 13mm amb dues franges estretes grogues. A l'esquerra de la franja vermella hi ha una franja blava i a la dreta en verd, cadascuna de 4mm, i a les puntes hi ha una franja blanca 1,5mm.