Vés al contingut

Màfia: diferència entre les revisions

2.848 octets eliminats ,  fa 1 any
cap resum d'edició
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Etiquetes: Revertida editor visual repetició de caràcters
hom denom
{{vegeu3|sobre la societat criminal secreta| l'illa de l'[[oceà Índic]]|Mafia}}
{{Infotaula d'organització}}
hom denomina habitualment en català la Cosa Nostra, és una societat secreta creada a Sicília dedicada al crim organitzat. A començaments del {{segle|XX}} va arribar als EsņħĮııĦĮıĮĮĦıĥĦĦĮÍïĽĹįııŅẢẳẳḘḅ[[Estats Units|tats Units]] amb les onades d'immigrants procedents de les regions meridionals d'[[Itàlia]], i va tes.
 
hteh
== Organització i estructura interna ==
 
La Màfia no és una societat homogènia, sinó que està formada per diferents famílies, sense cap connexió de parentiu les unes amb les altres, i que normalment es reparteixen les activitats il·legals i les zones on operen, encara que els seus interessos no sempre són independents, sinó que poden enfrontar-se.
== i rvr gvr rghteh ==
Dins de cada família se segueix una estructura jeràrquica piramidal, amb un cap suprem anomenat ''Capofamiglia'' (conegut també com a ''Padrino'' o ''Don''), un subcap o ''Sotto Capo'', diversos subcaps (''Capodecina'') que manen grups d'uns deu ''Uomini d'Onore'', anomenats també ''soldati'', que són els que executen les ordres. Fora de l'escala jeràrquica queda el ''Consigliere'', que juga un paper d'assessor del superiors. També trobem el títol de ''Capo di tutti i capi'', ocupat actualment per Bernardo Provenzano, i que exerceix de líder de totes les famílies.
Lae Màfia no és una societat homogènia, sinó que està formada per diferents famílies, sense cap connexió de parentiu les unes amb les altres, i que normalment es reparteixen les activitats il·legalse i leset zones on operenoperenog, encara que els seus interessos no sempre són independents, sinó que poden enfrontar-se.
Dins de cada família se seggretgs subcaps (''Capodecina'') que manen grups d'uns deu ''Uomini d'Onore'', anomenats també ''soldati'', que són els que executen les ordres. Fora de l'escala te quehaeeix de lítrhtder de totes les famílies.
La Màfia nord-americana s'organitza de mode similar.
 
== La Màfia a r Itàlia ==
htr
La Màfia va néixer a Sicília a mitjans del {{segle|XIX}} per a protegir les plantacions de llimoners i tarongers propers a la ciutat de Palerm. D'allà es va anar estenent fins a arribar als grans propietaris i als polítics de l'illa. Així va ser com van crear-se forts vincles entre la Màfia i el poder polític.
Durant el període [[feixista]], [[Benito Mussolini]] va dur a terme una forta persecució, amb nombroses detencions, que van provocar la fugida o l'empresonament de nombrosos mafiosos. Tanmateix, després de la [[Segona Guerra Mundial]] la Màfia va tornar a recuperar el poder que havia perdut durant la dictadura i va reforçar els seus lligams amb les famílies mafioses dels Estats Units a causa del seu marcat [[anticomunisme]], que els nord-americans van aprofitar per afeblir les organitzacions socialistes italianes.
Durant els anys 80, el Primer Ministre italià [[Giulio Andreotti]] va tenir vincles amb la Màfia, per la qual cosa va ser processat anys més tard, tot i que no va ser condemnat perquè els crims de què estava acusat havien prescrit. El 1992, la Màfia va assassinar el jutge [[Giovanni Falcone]] fent esclatar el seu cotxe al mig d'una autopista a Sicília.
Actualment la Màfia siciliana està dividida entre els caps que han estat empresonats i aquells que segueixen en llibertat. Els que es troben a la presó es veuen sotmesos a un fort control de les seves relacions amb l'exterior gràcies a la llei italiana 41 bis. Antonio Giuffrè, confident de la policia, havia admès que, a canvi de retirar aquesta llei, la Màfia havia donat suport al Primer Ministre [[Silvio Berlusconi]], malgrat que avui aquest encara no ha pes cap mesura respecte a la 41 bis. Siguin certes o no les acusacions, sembla cert que la Màfia està descontenta amb l'actual govern, fins al punt que recentment van aparèixer pancartes en contra de Berlusconi i la llei 41 bis en un partit de futbol a l'estadi del Palerm.
 
Aquestes són algunes de les organitzacionsohtrhtrhtrganitzacions més importants:
 
* gbgdsbhw4hhrhtrhwhwth[[Cosa Nostra|Màfia sicilianasiteh554h54h54ciliana]]. Sorgeix a [[Sicília]] a principisprihthfhsdgbsfthhhhhhhhhhhhhhhhsssssssssssssncipis del {{segle|XIX}}. Els [[terratinent]]s, deixaren que les seves finques fossin explotades pels ''gabellotti'', amos i senyors de l'illa. Entre ells passaren a denominar-se [[Cosa Nostra]] i a reconèixer-se com "''homes d'honor''".
 
* La [[Camorra]]. Sorgí a [[Nàpols]], denominada '''Nuova Camorra Organizzata (NCO)'''. Actualment els camorristes es mouen per tot el món. Sempre han tingut llaços estrets amb el món polític. Actualment operen en el món més de cent onze famílies camorristes. [[Al Capone]] fou el seu cap més important.
Usuari anònim