Luci Corneli Lèntul Crus: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m + interwiki nl
Línia 1: Línia 1:
'''Luci Corneli Lèntul Crus''' (''Lucius Cornelius Lentulus Crus'') fou un magistrat romà.
'''Luci Corneli Lèntul Crus''' (''Lucius Cornelius Lentulus Crus'') fou un [[magistrat romà]].


L'origen del seu renom Crus es desconegut. El [[61 aC]] fou el principal acusador de [[Publi Clodi]] per haver violat els misteris de la [[Bona Dea]]. El [[58 aC]] fou pretor. Crus esperava que Gneu Pompeu protegiria a [[Ciceró]], però no fou així.
L'origen del seu renom, ''Crus'', és desconegut. El [[61 aC]] fou el principal acusador de [[Publi Clodi]] per haver violat els misteris de la [[Bona Dea]]. El [[58 aC]] fou [[pretor]]. Crus esperava que Gneu Pompeu protegiria a [[Ciceró]], però no fou així.


El [[51 aC]] no fou elegit cònsol ja que ho va impedir Publi [[Publi Corneli Dolabel·la (cònsol 44 aC)|Dolabel·la]], però va arribar a aquest càrrec el [[50 aC]] junt amb Gai Marcel, tot i la seva hostilitat a [[Juli Cèsar]]. En el seu consolat va començar la guerra i va intentar que els [[optimats]] agafessin les armes i s'enfrontessin a Cèsar però no ho va aconseguir; Cèsar diu que el que volia en realitat era refer la seva fortuna i esdevenir un [[Sul·la]] i Ciceró indirectament dona suport a aquesta apreciació.
El [[51 aC]] no fou elegit cònsol, ja que ho va impedir [[Publi Corneli Dolabel·la (cònsol 44 aC)|Publi Dolabel·la]], però va arribar a aquest càrrec el [[50 aC]] junt amb Gai Marcel, tot i la seva hostilitat a [[Juli Cèsar]]. En el seu consolat va començar la guerra i va intentar que els [[optimats]] agafessin les armes i s'enfrontessin a Cèsar, però no ho va aconseguir; Cèsar diu que el que volia en realitat era refer la seva fortuna i esdevenir un [[Sul·la]] i Ciceró indirectament dona suport a aquesta apreciació.


Les violentes mesures preses pel senat van fer passar als tribuns al bàndol de Cèsar a [[Ravenna]]. Lèntul va fugir de la ciutat quan Cèsar es va acostar i Ciceró el va veure a ''Formiae'' el [[23 de gener]] del [[48 aC]], molt desmoralitzat, i el dia 27 era a [[Càpua]]. Finalment va acceptar les ofertes de Cèsar.
Les violentes mesures preses pel senat van fer passar als tribuns al bàndol de Cèsar a [[Ravenna]]. Lèntul va fugir de la ciutat quan Cèsar es va acostar i Ciceró el va veure a ''[[Formiae]]'' el [[23 de gener]] del [[48 aC]], molt desmoralitzat, i el dia 27 era a [[Càpua]]. Finalment va acceptar les ofertes de Cèsar.


Mentre [[Gneu Pompeu]] va reunir forces a la [[Pulla]] i va ordenar als cònsol unir-se a ell en aquesta regió deixant una guarnició a Càpua. Mentre Pompeu es retirava cap a [[Brundusium]], [[Balb]] fou enviat per Cèsar per convèncer a Lèntul de tornar a Roma, i li va oferir una província però el cònsol, amb el seu col·lega i les forces de les que disposaven, va anar cap [[Il·líria]] i poc després va aixecar dos legions més en favor de Pompeu.
Mentre [[Gneu Pompeu]] va reunir forces a la [[Pulla]] i va ordenar als cònsol unir-se a ell en aquesta regió deixant una guarnició a [[Càpua]]. Mentre Pompeu es retirava cap a [[Brundusium]], [[Balb]] fou enviat per Cèsar per convèncer a Lèntul de tornar a Roma, i li va oferir una província però el cònsol, amb el seu col·lega i les forces de les que disposaven, va anar cap [[Il·líria]] i poc després va aixecar dues legions més en favor de Pompeu.


Quan els dos exercits van acampar prop de [[Dyrrhachium]], Balb va tornar alter cop a intentar convèncer a Lèntul però aquest va demanar un preu massa alt. Després de la batalla de [[Farsàlia]] va fugir amb Pompeu; els hi fou refusada l'entrada a [[Rodes]] i van seguir cap Egipte. Lèntul va arribar a Egipte al dia següent de la mort de Pompeu. Fou empresonat per orde de [[Ptolemeu XIII Filopàtor]] i executat poc després a presó.
Quan els dos exercits van acampar prop de ''[[Dyrrhachium]]'', Balb altre cop intentà convèncer a Lèntul, però aquest va demanar un preu massa alt. Després de la batalla de [[Farsàlia]] va fugir amb Pompeu; els hi fou refusada l'entrada a [[Rodes]] i van seguir cap [[Egipte]]. Lèntul va arribar a Egipte al dia següent de la mort de Pompeu. Fou empresonat per orde de [[Ptolemeu XIII Filopàtor]] i executat poc després a presó.


[[Categoria:Cònsols romans del segle I aC]]
[[Categoria:Cònsols romans de la dècada del 40 aC]]
[[Categoria:pretors romans|Luci Corneli Lentul Crus]]
[[Categoria:acusadors romans|Luci Corneli Lentul Crus]]


[[de:Lucius Cornelius Lentulus Crus]]
[[de:Lucius Cornelius Lentulus Crus]]

Revisió del 09:53, 29 set 2008

Luci Corneli Lèntul Crus (Lucius Cornelius Lentulus Crus) fou un magistrat romà.

L'origen del seu renom, Crus, és desconegut. El 61 aC fou el principal acusador de Publi Clodi per haver violat els misteris de la Bona Dea. El 58 aC fou pretor. Crus esperava que Gneu Pompeu protegiria a Ciceró, però no fou així.

El 51 aC no fou elegit cònsol, ja que ho va impedir Publi Dolabel·la, però va arribar a aquest càrrec el 50 aC junt amb Gai Marcel, tot i la seva hostilitat a Juli Cèsar. En el seu consolat va començar la guerra i va intentar que els optimats agafessin les armes i s'enfrontessin a Cèsar, però no ho va aconseguir; Cèsar diu que el que volia en realitat era refer la seva fortuna i esdevenir un Sul·la i Ciceró indirectament dona suport a aquesta apreciació.

Les violentes mesures preses pel senat van fer passar als tribuns al bàndol de Cèsar a Ravenna. Lèntul va fugir de la ciutat quan Cèsar es va acostar i Ciceró el va veure a Formiae el 23 de gener del 48 aC, molt desmoralitzat, i el dia 27 era a Càpua. Finalment va acceptar les ofertes de Cèsar.

Mentre Gneu Pompeu va reunir forces a la Pulla i va ordenar als cònsol unir-se a ell en aquesta regió deixant una guarnició a Càpua. Mentre Pompeu es retirava cap a Brundusium, Balb fou enviat per Cèsar per convèncer a Lèntul de tornar a Roma, i li va oferir una província però el cònsol, amb el seu col·lega i les forces de les que disposaven, va anar cap Il·líria i poc després va aixecar dues legions més en favor de Pompeu.

Quan els dos exercits van acampar prop de Dyrrhachium, Balb altre cop intentà convèncer a Lèntul, però aquest va demanar un preu massa alt. Després de la batalla de Farsàlia va fugir amb Pompeu; els hi fou refusada l'entrada a Rodes i van seguir cap Egipte. Lèntul va arribar a Egipte al dia següent de la mort de Pompeu. Fou empresonat per orde de Ptolemeu XIII Filopàtor i executat poc després a presó.