Teoria social: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Robot posa data a plantilles de manteniment
m Tema:W16ua7o0jq96w470
Línia 7: Línia 7:
La teoria social, com a disciplina diferenciada, emergí en el segle XX i és en gran part equiparada amb una actitud de pensament crític basada en la racionalitat, la lògica i l'objectivitat i el desig de coneixement amb mètodes de descobriment [[a posteriori]],més que no pas els mètodes de tradició ''a priori''.
La teoria social, com a disciplina diferenciada, emergí en el segle XX i és en gran part equiparada amb una actitud de pensament crític basada en la racionalitat, la lògica i l'objectivitat i el desig de coneixement amb mètodes de descobriment [[a posteriori]],més que no pas els mètodes de tradició ''a priori''.


== Articles relacionats ==
== Vegeu també ==
* [[Teoria del cultiu]]
* [[Teoria del cultiu]]



Revisió del 08:59, 13 abr 2021

Les teories socials o pensament social són marcs d'evidència empírica per estudiar i interpretar els fenòmens socials. Una eina utilitzada pels científics socials, les teories socials es refereixen als debats històrics sobre les metodologies més vàlides i fiables (per exemple, el positivisme i l'antipositivisme), així com la primacia de ja sia estructura o agència. Certes teories socials intenten romandre estrictament científicques descriptives i objectives. Les teories del conflicte, per contra, presenten aparentment posicions normatives, i amb freqüència critiquen els aspectes ideològics inherents al pensament convencional i el pensament tradicional.

La teoria social proporciona teories generals per explicar les accions i comportament de la societat com un tot, abasta la sociologia, ciència política i les idees filosòfiques..[1] La teoria social clàssica generalment s'ha presentat des d'una perspectiva de la filosofia occidental, i soint es veu com eurocèntrica. La teoria social s'utilitza per fer distincions i generalitzacions entre diferents tipus de societats i per analitzar la modernitat.

Els orígens de la teoria social són difícils de precisar, però els debats amb freqüència es dirigeixen a l'antiga Grècia A partir d'aquests fonaments en la filosofia occidental va sorgir l'edat de la Il·lustració, la teoria del contracte social teoria, el positivisme sociològic i les modernes ciències socials. Avui dia, "Ciències socials" s'utilitza com a terme genèric per referir-se a sociologia, economia, ciència política, jurisprudència, i altres disciplines. La teoria social és interdisciplinària i es basa en les idees de camps tan diversos com l'antropologia i els estudis de mitjans de comunicació La teoria social de caràcter informal, o l'autoria basada fora de la ciència social acadèmica i política, es pot anomenar més aviat com "crítica social" o "comentari social". De la mateixa manera, la "crítica cultural" pot estar associada tant amb els formals estudis culturals i la crítica literària així com altres formes no-acadèmiques o periodístiques de l'escriptura.

La teoria social, com a disciplina diferenciada, emergí en el segle XX i és en gran part equiparada amb una actitud de pensament crític basada en la racionalitat, la lògica i l'objectivitat i el desig de coneixement amb mètodes de descobriment a posteriori,més que no pas els mètodes de tradició a priori.

Vegeu també

Bibliografia

  • Baert, Patrick; Silva, Filipe Carreira da. Social Theory in the Twentieth Century and Beyond. Cambridge, UK: Polity Press, 2010. ISBN 978-0-7456-3981-9. 
  • Bell, David. Constructing Social Theory. Lanham, MD: Rowman & Littlefield, 2008. ISBN 978-0-7425-6428-2. 
  • Berberoglu, Berch. An Introduction to Classical and Contemporary Social Theory: A Critical Perspective, Third Edition. Lanham, MD: Rowman & Littlefield, 2005. ISBN 978-0-7425-2493-4. 
  • Berger, Peter; Luckmann, Thomas. The Social Construction of Reality: A Treatise in the Sociology of Knowledge. Garden City NY: Anchor Books, 1966. ISBN 0-385-05898-5. 
  • Harrington, Austin. Modern Social Theory: An Introduction. Oxford, UK: Oxford University Press, 2005. ISBN 978-0-19-925570-2. 

Referències

  1. Callinicos, A.. Social Theory: A Historical Introduction. New York University Press, 1999, p. 10. 

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Teoria social
A Wikibooks en anglès, hi ha llibres de contingut lliure i altres textos relatius a Teoria social.