Vés al contingut

Via fora els adormits: diferència entre les revisions

m
Tipografia
m (neteja i estandardització de codi)
m (Tipografia)
'''Via fora els adormits''' fou un opuscle antiborbònic publicat a [[Barcelona]] el [[1734]], una crida a la defensa de les llibertats arrabassades el [[1714]] i a la reclamació dels territoris cedits a [[França]] per la [[Pau dels Pirineus]], i reivindica la creació d'un ''domini català que amb utilitat de l'Europa pot reviure'', o bé la creació d'una república lliure de Catalunya o una república o [[regne d'Aragó]], aliada a una república galaico-portuguesa.
 
A més de la justificació de la necessitat de les constitucions catalanes, fa una denúncia de l'incompliment de les obligacions contretes pel [[Rei d'Anglaterra]] amb els catalans en el [[pacte de Gènova]] de [[1705]], de fer respectar les seves llibertats. Aquesta publicació, publicada 20  anys després de l'entrada a Barcelona de [[Felip V d'Espanya|Felip V]], posa de manifest la persistència de la consciència nacional catalana malgrat la manca d'institucions pròpies.
 
El text fou publicat en una traducció francesa contemporània i fou redescobert per [[Josep Narcís Roca i Farreras]] el 1859, qui el recuperarà per al [[catalanisme]]. El diari [[La Veu de Catalunya]] el va reeditar en català el [[1898]], i el 1974 la historiadora [[Eva Serra i Puig]] el va analitzar a la revista [[Serra d'Or]].
2.733.238

modificacions