Vés al contingut

Xirazi: diferència entre les revisions

10 bytes afegits ,  fa 1 any
m
Tipografia
m (Plantilla)
m (Tipografia)
* 4. (1003) Dawud ibn Ali (fill de l'anterior) - deposat després de quatre anys per Matata Mandalima, rei de Changa/Xanga.<ref>''Changa'' és el nom donat per les cròniques per a un regne bantu de terra ferma que repetidament va atacar la Kilwa colonial. És una referència possible a la dinastia de '[[Changamire]]' que, al {{segle|XV}}, començava a desafiar la senyoria del Monomotapa i el va acabar enderrocant i establint la confederació [[Rozwi]]. El Changamire no se sap que existís a l'època que les cròniques suggereixen, i estaven començant a emergir a l'època quan la crònica fou escrita, i per tant pot ser una referència als seus avantpassats.</ref> Dawud va fugir a l'illa de Màfia, on va morir.
* 5. Khalid ibn Bakr ('Ali Bonebaquer'; deia ser nebot de Matata Mandalima), instal·lat com governant de Kilwa pel rei de Changa. Governà només dos anys, deposat en una revolta de colonitzadors perses.
* 6. (1005) al-Hassan ibn Suleiman ibn Ali (nebot de Dawud) - instal·lat per colonitzadors perses després de la revolta contra el titella de Changa, va governar 16  anys.<ref>la Crònica de Zanzíbar diu que al-Hassan fugí a Zanzíbar després d'una segona invasió del rei de Changa, que instal·là un emir usurpador, Muhammad ibn al-Hussein al-Mundhiri. Però l'usurpador va caure tot seguit en un aixecament popular, i el soldà exiliat al-Hassan fou restaurat.</ref>
* 7. (1042-1110?) Ali ibn Dawud I (fill de Dawud, nebot d'al-Hassan)- governà 60  anys.
* 8. Ali ibn Daud II (nét d'Ali ibn Dawud) - governà 6  anys, fou un tirà boig, deposat per la gent de Kilwa, i condemnat a morir en un pou.
* 9. (1106) al-Hassan ibn Dawud (germà d'Ali ibn Daud II) - elevat al tron per la gent de Kilwa per reemplaçar el seu germà menyspreat. 24  anys de govern..
* 10. (1129) Suleiman (de llinatge reial) - deposat i decapitat per la gent de Kilwa després de només dos anys.
* 11. (1131) Dawud ibn Suleiman (fill de l'anterior), va fer fortuna a Sofala, abans de ser anomenat a Kilwa - va governar 40  anys.
* 12.(1170) Suleiman ibn al-Hassan ibn Daud (fill del novè soldà al-Hassan), un dels més grans de soldans Kilwa, al qual s'atribueix la conquesta de molta de la Costa Suahili, amb Sofala, Pemba, i Zanzíbar, per al govern de Kilwa; responsable d'aixecar molts edificis a Kilwa mateix, incloent-hi la seva fortalesa de pedra i palaus, que transformaren la ciutat en una veritable metròpoli. 18  anys de govern.
* 13. (1189) Dawud ibn Suleiman (fill de l'anterior) governà 2  anys.
* 14. (1190) Talut ibn Suleiman (germà de l'anterior) governà 1 any.
* 15. (1191) Hussein ibn Suleiman (germà de l'anterior) governà 25  anys. Mort sense hereus.
* 16. (1215) Khalid ibn Suleiman (''Ali Bonij'', germà de l'anteriror) va governar deu anys.
* 17. (1225) ? ibn Suleiman (''Bone Soleiman'', nebot de l'anterior, fill de ?), va governar 40  anys.
* 18. (1263-7) Ali ibn Dawud (connexió incerta), va governar 14  anys.
 
== Bibliografia ==
2.793.611

modificacions