Epidota: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
WD
Grup
Línia 30: Línia 30:
| referencies = <ref>{{ref-web|url=http://www.mindat.org/min-1389.html|consulta=07 11 2015|títol=Epidote|obra=Mindat|llengua=anglès}}</ref>
| referencies = <ref>{{ref-web|url=http://www.mindat.org/min-1389.html|consulta=07 11 2015|títol=Epidote|obra=Mindat|llengua=anglès}}</ref>
}}
}}
L{{'}}'''epidota''', o epidot, és un [[mineral]] normalment de color verd pistatxo que forma part del grup dels [[minerals silicats|silicats]] i està constituït per [[calci]], [[alumini]] i [[ferro]], Ca<sub>2</sub>(Al, Fe)<sub>3</sub>(SiO<sub>4</sub>)<sub>3</sub>(OH). El seu nom prové del grec ''epidotós'' (augmentat), al·ludint al fet que les bases del prisma són de creixement desigual. L'epidota, s'usa rarament com a gemma, presenta interès purament mineralògic, científic i col·leccionista.
L{{'}}'''epidota''', o epidot, és un [[mineral]] de la [[Minerals silicats|classe dels silicats]], normalment de color verd pistatxo, que forma part del [[grup de l'epidota]] i està constituït per [[calci]], [[alumini]] i [[ferro]], Ca<sub>2</sub>(Al, Fe)<sub>3</sub>(SiO<sub>4</sub>)<sub>3</sub>(OH). El seu nom prové del grec ''epidotós'' (augmentat), al·ludint al fet que les bases del prisma són de creixement desigual. L'epidota, s'usa rarament com a gemma, presenta interès purament mineralògic, científic i col·leccionista.


== Propietats ==
== Propietats ==

Revisió del 16:35, 21 abr 2021

Infotaula de mineralEpidota

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCa2(Al, Fe)3(SiO4)3(OH) ò {Ca2}{Al2Fe3+}(Si2O7)(SiO4)O(OH)
Epònimaddició Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusBourg d'Oisans, Isère, Roine-Alps, França
Classificació
Categoriasilicats > sorosilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.BG.05a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.9.BG.05a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/C.23 Modifica el valor a Wikidata
Dana58.2.1a.7
Heys16.21.2
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Hàbit cristal·lítabular o prismàtic
Estructura cristal·linaa = 8,8877(14) Å; b = 5,6275(8) Å; c = 10,1517(12) Å; β = 115,383(14)°
Grup puntual2/m - prismàtica
Grup espacialgrup espacial P2₁/m Modifica el valor a Wikidata
Colorincolor, verd pistatxo, verd groguenc, verd fosc, marró, gris
Maclesen {100}; comunes de contacte o lamel·lars
Exfoliacióbona en la direcció longitudinal
Fracturairregular, desigual, concoïdal
Tenacitatfràgil
Duresa6
Lluïssorvítria, nacrada
Color de la ratllaincolora, blanca o gris
Diafanitattransparent, opaca
Densitat3,38 a 3,49 g/cm³ (mesurada); 3,43(3) g/cm³ (calculada)
Propietats òptiquesbiaxial (-)
Índex de refracciónα = 1,715 a 1,751 nβ = 1,725 a 1,784 nγ = 1,734 a 1,797
Birefringènciaδ = 0,019 a 0,046
Pleocroismestrong
Angle 2Vmesurat: 90° to 116°, calculat: 62° to 84°
Dispersió òpticastrong r > v*
Impureses comunesAl, Mg, Mn
Més informació
Estatus IMAmineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1801
SímbolEp Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

L'epidota, o epidot, és un mineral de la classe dels silicats, normalment de color verd pistatxo, que forma part del grup de l'epidota i està constituït per calci, alumini i ferro, Ca2(Al, Fe)3(SiO4)3(OH). El seu nom prové del grec epidotós (augmentat), al·ludint al fet que les bases del prisma són de creixement desigual. L'epidota, s'usa rarament com a gemma, presenta interès purament mineralògic, científic i col·leccionista.

Propietats

L'epidota és un mineral de calci, ferro i alumini, Ca2(Al, Fe)3(SiO4)3(OH), que forma part del grup dels VIII-Sorosilicats (pot presentar impureses de manganès, crom, etc.). Cristal·litza en el sistema monoclínic i forma cristalls prismàtics columnars amb abundants cares brillants i finament estirades. Té una duresa de 6,5 a 7 a l'escala de Mohs, una densitat d'entre 3,2 i 3,6 g/cm³ i una lluïssor vítria intensa i resinosa. La seva diafanitat és transparent tirant cap a translúcid i presenta macles a [100]. Aquest mineral, de vegades es presenta incolor, encara que sovint té un color verd pistatxo, verd groguenc, verd fosc, marró o gris, la seva ratlla és blanca o gris. Cal destacar que forma és perfectament exfoliable, molt dur, pesant, fràgil insoluble en aigua i molt fàcil de fondre.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'epidota pertany a "09.BG: Sorosilicats amb grups barrejats de SiO4 i Si2O7; cations en coordinació octaèdrica [6] i major coordinació" juntament amb els següents minerals: al·lanita-(Ce), al·lanita-(La), al·lanita-(Y), clinozoisita, dissakisita-(Ce), dol·laseïta-(Ce), epidota-(Pb), khristovita-(Ce), mukhinita, piemontita, piemontita-(Sr), manganiandrosita-(La), tawmawita, manganipiemontita-(Sr), ferrial·lanita-(Ce), clinozoisita-(Sr), manganiandrosita-(Ce), dissakisita-(La), vanadoandrosita-(Ce), uedaïta-(Ce), epidota-(Sr), al·lanita-(Nd), ferrial·lanita-(La), åskagenita-(Nd), zoisita, macfal·lita, sursassita, julgoldita-(Fe2+), okhotskita, pumpel·lyita-(Fe2+), pumpel·lyita-(Fe3+), pumpel·lyita-(Mg), pumpel·lyita-(Mn2+), shuiskita, julgoldita-(Fe3+), pumpel·lyita-(Al), poppiïta, julgoldita-(Mg), ganomalita, rustumita, vesuvianita, wiluïta, manganovesuvianita, fluorvesuvianita, vyuntspakhkita-(Y), del·laïta, gatelita-(Ce) i västmanlandita-(Ce).

L'epidota, sovint es troba a les esquerdes de roques magmàtiques, o associat amb els skarns. Es forma com a metamorfisme de baixa temperatura i pressió alta, especialment a les calcàries dolomítiques; també a causa del contacte amb roques ígnies i en el metamorfisme regional.

Localització, extracció i ús

Aquest mineral és molt abundant constituint altres tipus de roques i apareix, normalment formant bells cristalls de color verd fosc transparent a Krappenwand (Àustria). També s'han trobat boniques cristal·litzacions a Le Bourg-d'Oisans (França), Arendal (Noruega), al monts de Naziamskie (Urals) i als EUA. A Espanya, és bastant corrent com a mineral petrogràfic i abunda al País Basc, i a les pegmatites de la serra d'Àvila i Almadén. Pel que fa a Catalunya, s'han trobat bonics exemplars a Espot (Pallars Sobirà) i a Malpàs (Alta Ribagorça).

Referències

  1. «Epidote» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Epidota