Vés al contingut

Luci Afrani (cònsol 60 aC): diferència entre les revisions

m
Província romana de Mauritània|
m (Categoria Luci Afrani)
m (Província romana de Mauritània|)
Al esclatar la guerra civil el [[49 aC]] Afrani era encara a Hispània amb tres legions, i es va unir a Petreu per oposar-se a [[Juli Cèsar]] que s'acostava a Hispània després de dominar Itàlia. Si be al principi obtingueren alguna victòria finalment foren derrotats i van haver de demanar el perdó de Cèsar, que els hi fou concedit a canvi de llicenciar les seves tropes i de no servir mai mes contra ell. Afrani no va acomplir la seva paraula i una vegada alliberat es va unir a Pompeu a [[Dirraquium]] ''(Dyrrhachium)'', on alguns aristòcrates el van acusar de traïció, però va mantenir la confiança de Pompeu. Després de la [[batalla de Dyrrhacium]] Afrànius va recomanar tornar a Itàlia ara que Pompeu era l'amo de la mar, però el seu consell no fou seguit.
 
A la batalla de [[Farsàlia]] Afrani va tenir el comandament d’un sector del camp. Després de la derrota, en no poder esperar perdó, va fugir a Àfrica, on es va unir a l’exèrcit pompeià dirigit per [[Cató]] i [[Escipió]], i després de la derrota final de [[Thapsus]] ([[46 aC]]) va intentar fugir a [[Província romana de Mauritània|Mauritània]] amb [[Faust Sul·la]] i mil cinc-cents cavallers, però fou fet presoner per [[Publi Sitti]] i assassinat pocs dies després, segons uns per ordre de Cèsar i segons altres durant un motí.
 
El seu fill '''Luci Afrani''' (''Lucius Afranius'') va negociar amb Cèsar a Hispània a través de Sulpici, per salvar la vida pròpia i la del seu pare. Després fou hostatge de Cèsar. La seva sort final és desconeguda.
132.052

modificacions