Vés al contingut

Ramon de Berenguer i de Llobet: diferència entre les revisions

m
neteja i estandardització de codi
Cap resum de modificació
m (neteja i estandardització de codi)
}}
 
'''Ramon de Berenguer i de Llobet''' ([[Girona]] 26 de gener de 1870 - 23 de desembre de 1928) va ser un aristòcrata, industrial i polític català. Era [[comte de Berenguer]], títol pontifici atorgat a la seva família al segle XVIII, i [[marquès de Garcillán|marquès consort de Garcillán]].
 
Va ser l'impulsor i propietari de les centrals elèctriques de [[Central Elèctrica de Vilanna|Vilanna]] i de [[Central Elèctrica de Bescanó|Bescanó]], projectades per l'arquitecte [[Joan Roca i Pinet]]; així com de la del Molí de Girona i una altra d'electroquímica al carrer de Migdia de la mateixa ciutat.
 
Com a polític es troba enquadrat en el Partit Conservador d'[[Antonio Maura]] i fou diputat provincial de la [[Mancomunitat de Catalunya]] des del 1919 fins a la supressió de l'entitat el 1925. A partir d'aquí, es troba relacionat en diferents càrrecs polítics fins que morí.
 
Un dels seus treballadors fou l'escriptor [[Miquel de Palol i Felip|Miquel de Palol]] que li dedicà un apartat de les memòries ''Girona i jo''.
 
Es va casar amb Asunción Maldonado y González de la Riba, marquesa de Garcillán a la mort del seu pare el 1921. La parella van tenir dos fills, Joaquim i Jaume.
 
== Bibliografia ==
* Xavier Carmaniu, Els diputats de la Mancomunitat de Catalunya [http://diputatsmancomunitat.cat/mancomunitat/content/berenguer-i-de-llobet-ramon]
 
[[Categoria:Polítics gironins]]
2.424.054

modificacions