Usuari:Bloguer/proves: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Etiqueta: editor de codi 2017
Cap resum de modificació
Etiqueta: editor de codi 2017
Línia 37: Línia 37:


=== Mediterrània ===
=== Mediterrània ===
La Mediterrània és l'àrea d'entrada al parc i recrea un poble català de costa amb ajuntament, plaça major i passeig marítim, banyat per un llac que porta als altres mons. Al projecte de Grand Península aquesta àrea s'anomenava Catalunya.<ref name="Tibi-Gardens">{{Ref-publicació|cognom=Relats|nom=Vicenç|article=El complex recreatiu de Vila-seca i Salou tindrà dos nous parcs temàtics|publicació=Avui|url=https://pandora.girona.cat/viewer.vm?id=0001076827&page=15&lang=ca&view=hemeroteca|data=2/4/1992|pàgines=15}}</ref> Té tres atraccions i una varietat de botigues i punts de restauració, així com un espectacle nocturn al llac:


* '''[[Furius Baco]]''': Muntanya russa inaugurada el 2007 com la més ràpida d'Europa, i que accelera de 0 a 135 km/h en només 3,5 segons.
* '''Estació del Nord:''' Estació de ferrocarril per on passa el tren de vapor que fa la volta al parc. Connecta amb SésamoAventura i amb el Far West.
* '''Port de la Drassana:''' Vaixells de transport que recorren el llac del parc, i permeten als viatgers moure's cap a la Xina.


=== Polinèsia ===
**'''[[Furius Baco]]:''' muntanya russa que va ser inaugurada al 2007 com la més ràpida d'Europa, i que accelera de 0 a 135 km/h en només 3,5 segons.
La [[Polinèsia]] està ambientada al segle XVIII, quan el [[James Cook|capità Cook]] va explorar les illes. La decoració inclou una gran vegetació i més de sis-centes palmeres. És una àrea amb menys atraccions i amb més pes dels espectacles: hi ha funcions de danses tradicionals i d'ocells exòtics.
** '''Estació del Nord:''' estació de ferrocarril per on passa el tren de vapor que fa la volta al parc. Connecta amb SésamoAventura i amb el Far West.
** '''Port de la Drassana:''' vaixells de transport que recorren el llac del parc, i permeten als viatgers moure's cap a la Xina.
* '''Polinèsia:'''
**'''Canoes:''' atracció infantil d'aigua. Es tracta de petites canoes, amb capacitat per a una o dues persones, que fan un curt recorregut en rails submergits, amb lleus pujades i baixades.
** '''Kontiki:''' atracció per a joves i adults, consistent en un vaixell pirata que es balanceja fins a situar-se perpendicularment al llac sobre el qual es troba.
** '''[[Tutuki Splash]]''': atracció moderada per a joves i adults, on diverses barques fan un recorregut per rails submergits, amb dues baixades que remullen els passatgers, raó per la qual és molt visitada en dies calorosos.


* '''[[Tutuki Splash]]''': Atracció moderada per a joves i adults, on diverses barques fan un recorregut per rails submergits, amb dues baixades d'un voclà que remullen els passatgers.
* '''Canoes:''' Atracció infantil d'aigua. Es tracta de petites canoes, amb capacitat per a una o dues persones, que fan un curt recorregut en rails submergits, amb lleus pujades i baixades.
* '''Kon-Tiki Wave:''' Vaixell pirata que es balanceja fins a situar-se perpendicularment al llac sobre el qual es troba.


=== Xina ===
=== Xina ===
La Xina està dividida en dues zones: la part baixa, rural, i la part alta, imperial, unides per una rèplica de la [[Gran Muralla Xinesa|Gran Muralla]]. Es recrea l'època de la [[dinastia Song]], pels volts de l'any 1100. A la part alta s'hi troben dues de les atraccions emblemàtiques del parc: el Dragon Khan i Shambhala. Aquesta darrera està ambientada en el [[regne de Shambhala]] a l'Himàlaia. Així mateix, Angkor se situa a Cambodja.
**'''[[Dragon Khan]]''': és la muntanya russa icònica del parc des que va obrir les portes al públic. Per a joves i adults, arriba a velocitats de 110 km/h i compta amb 8 inversions, una de les quals va ser durant molts anys la inversió més gran del món. Aquesta atracció queda tancada quan hi bufen vents superiors a 50 km/h.

** '''[[Shambhala: Expedició a l'Himàlaia]]''': gran muntanya russa de tipus hypercoaster que va ser inaugurada al maig de 2012.
* '''[[Dragon Khan]]''': És la muntanya russa icònica del parc des que va obrir les portes al públic. Arriba a velocitats de 110 km/h i compta amb 8 inversions, una de les quals va ser durant molts anys la inversió més gran del món.
** '''Tea Cups:''' atracció per a totes les edats, es tracta de diverses tasses que simulen porcellana xinesa i giren sobre si mateixes al mateix temps que giren al voltant d'una tetera gegant.
* '''[[Shambhala: Expedició a l'Himàlaia]]''': Gran muntanya russa de tipus hypercoaster que va ser inaugurada el maig de 2012.
** '''Cobra Imperial:''' serp que es persegueix la cua i gira al voltant del seu propi cap, fent lleus pujades i baixades a velocitat moderada.
* '''Tea Cups:''' Atracció per a totes les edats, es tracta de diverses tasses que simulen porcellana xinesa i giren sobre si mateixes al mateix temps que giren al voltant d'una tetera gegant.
** '''Waitan Port:''' mitjà de transport per aigua que uneix la Xina amb la Mediterrània.
* '''Cobra Imperial:''' Serp que es persegueix la cua i gira al voltant del seu propi cap, fent lleus pujades i baixades a velocitat moderada.
** '''Angkor:''' '''Aventura al regne perdut:''' Atracció estil ''splash battle'' inaugurada al 2014, de 300 metres de recorregut i ambientada en el temple [[Angkor Wat]].
* '''Waitan Port:''' Mitjà de transport per aigua que uneix la Xina amb la Mediterrània.
** '''Àrea Infantil:''' inclou les atraccions Glòbus, Cometes, Draguis, parc infantil i el Drac, amb múltiples tobogans.
* '''Angkor:''' Atracció estil ''splash battle'' inaugurada el 2014, de 300 metres de recorregut i ambientada en el temple d'[[Angkor Wat]].
* '''Àrea infantil:''' inclou les atraccions Globus, Cometes, Draguis, parc infantil i el Drac, amb múltiples tobogans.


=== Mèxic ===
=== Mèxic ===
**'''[[El Diablo - Tren de la Mina]]''': muntanya russa que simula el tren d'una mina d'or. Puja per grans pendents per després baixar per corbes i desnivells a una velocitat màxima de 60 km/h.
* '''[[El Diablo - Tren de la Mina]]''': muntanya russa que simula el tren d'una mina d'or. Puja per grans pendents per després baixar per corbes i desnivells a una velocitat màxima de 60 km/h.
** '''[[Hurakan Condor]]''': torre de caiguda lliure amb 100 metres d'altura. El descens es fa en 3 segons a una velocitat de 115 km/h.
* '''[[Hurakan Condor]]''': torre de caiguda lliure amb 100 metres d'altura. El descens es fa en 3 segons a una velocitat de 115 km/h.
** '''Serpiente Emplumada:''' atracció per a joves i adults on diversos mòduls cilíndrics giren sobre el seu propi eix, elevant-se i canviant d'angle respecte el terra, al mateix temps que giren sobre un tòtem central.
* '''Serpiente Emplumada:''' atracció per a joves i adults on diversos mòduls cilíndrics giren sobre el seu propi eix, elevant-se i canviant d'angle respecte el terra, al mateix temps que giren sobre un tòtem central.
** '''Yucatán:''' es tracta d'una atracció per a totes les edats, on una serp de grans proporcions gira al voltant d'un tòtem, amb petites pujades i baixades a velocitat mitjana.
* '''Yucatán:''' es tracta d'una atracció per a totes les edats, on una serp de grans proporcions gira al voltant d'un tòtem, amb petites pujades i baixades a velocitat mitjana.
** '''Los Potrillos:''' atracció infantil on vehicles que simulen poltres segueixen un recorregut per un campament d'exploradors.
* '''Los Potrillos:''' atracció infantil on vehicles que simulen poltres segueixen un recorregut per un campament d'exploradors.
** '''Armadillos:''' atracció infantil que replica el Yucatán.
* '''Armadillos:''' atracció infantil que replica el Yucatán.
** '''El Secreto de los Mayas:''' laberint de miralls i efectes visuals.
* '''El Secreto de los Mayas:''' laberint de miralls i efectes visuals.
** '''[[Templo del Fuego]]''': atracció ''walk-through'' construïda el 2001. Tematitza un arqueòleg que entra a un temple Maya en cerca d'un tresor. Hi compta amb grans efectes pirotècnics amb sortidors de foc.
* '''[[Templo del Fuego]]''': atracció ''walk-through'' construïda el 2001. Tematitza un arqueòleg que entra a un temple Maya en cerca d'un tresor. Hi compta amb grans efectes pirotècnics amb sortidors de foc.


=== Far West ===
=== Far West ===
**'''Grand Canyon Rapids''': atracció d'aigua per a totes les edats on barques circulars descendeixen els ràpids del riu Colorado, mullant els passatgers.
* '''Grand Canyon Rapids''': atracció d'aigua per a totes les edats on barques circulars descendeixen els ràpids del riu Colorado, mullant els passatgers.
** '''Silver River Flume''': atracció d'aigua per a joves i adults, on les persones pugen en barquetes que simulen troncs d'una persona per fila. Compta amb nombroses pujades i baixades amb desnivells molt elevats, mullant els passatgers.
* '''Silver River Flume''': atracció d'aigua per a joves i adults, on les persones pugen en barquetes que simulen troncs d'una persona per fila. Compta amb nombroses pujades i baixades amb desnivells molt elevats, mullant els passatgers.
** '''Laberinto BlackSmith:''' laberint per a públic infantil, on els passatgers entren en la casa del lladre BlackSmith per a investigar les diverses habitacions i passadissos.
* '''Laberinto BlackSmith:''' laberint per a públic infantil, on els passatgers entren en la casa del lladre BlackSmith per a investigar les diverses habitacions i passadissos.
** '''Penitence Station:''' estació de ferrocarril on el tren de vapor que connecta el Far West, la Mediterrània i SésamoAventura hi fa parada.
* '''Penitence Station:''' estació de ferrocarril on el tren de vapor que connecta el Far West, la Mediterrània i SésamoAventura hi fa parada.
** '''Carrousel:''' atracció familiar. Carrusel amb cavallets i búfals.
* '''Carrousel:''' atracció familiar. Carrusel amb cavallets i búfals.
** '''Wild Buffalos:''' atracció per a totes les edats, consisteix en un autos-de-xoc on els cotxets simulen búfals.
* '''Wild Buffalos:''' atracció per a totes les edats, consisteix en un autos-de-xoc on els cotxets simulen búfals.
** '''Buffalo Rodeo:''' similar al Wild Buffalos però per a públic infantil.
* '''Buffalo Rodeo:''' similar al Wild Buffalos però per a públic infantil.
** '''Crazy Barrels:''' atracció per a joves i adults on uns barrils giren a gran velocitat sobre si mateixos, elevant-se i canviant d'angle.
* '''Crazy Barrels:''' atracció per a joves i adults on uns barrils giren a gran velocitat sobre si mateixos, elevant-se i canviant d'angle.
** '''[[Stampida]]''': muntanya russa per a joves i adults. Hi ha dos trens que recorren el circuit de fusta en paral·lel, creuant-se i separant-se a gran velocitat.
* '''[[Stampida]]''': muntanya russa per a joves i adults. Hi ha dos trens que recorren el circuit de fusta en paral·lel, creuant-se i separant-se a gran velocitat.
** '''Tomahawk:''' és la versió familiar de la Stampida.
* '''Tomahawk:''' és la versió familiar de la Stampida.
** '''VolPaiute:''' atracció per a totes les edats. Són plataformes amb seients que giren en el sentit contrari al gir de la plataforma principal, mentre aquesta última s'inclina.
* '''VolPaiute:''' atracció per a totes les edats. Són plataformes amb seients que giren en el sentit contrari al gir de la plataforma principal, mentre aquesta última s'inclina.


=== SésamoAventura ===
=== SésamoAventura ===

Revisió del 12:02, 27 abr 2021

Infotaula d'organitzacióBloguer/proves

PortAventura Park és un parc temàtic situat al complex turístic de PortAventura World, a Salou i Vila-seca (Tarragonès). Va obrir el primer de maig de 1995 i es divideix en sis àrees temàtiques: Mediterrània, Polinèsia, Xina, Mèxic, Far West i SésamoAventura. Entre la quarantena d'atraccions destaquen les muntanyes russes emblemàtiques Dragon Khan —que va batre el rècord del món amb vuit inversions—, Furius Baco —la més ràpida d'Europa fins al 2009— i Shambhala, una hypercoaster inaugurada com la més alta d'Europa.

És el parc temàtic més visitat dels Països Catalans i el sisè d'Europa, amb 3.750.000 visitants l'any 2019.[1]

Història

Construcció de l'àrea de Mediterrània.

Després que les aspiracions catalanes d'acollir la seu europea de Disneyland fossin descartades a favor de París el 1985, la Generalitat i els ajuntaments de Vila-seca i Salou van continuar promovent la instal·lació d'un gran parc temàtic a Catalunya. L'empresa americana Anheuser Busch s'hi va mostrar interessada, però la segregació del municipi de Salou respecte de Vila-seca (1989) va posar en risc l'operació. Finalment el projecte se salvà per la intervenció del financer Javier de la Rosa,[2] i un decret de la Generalitat (152/1989, de 23 de juny) aprovà la instal·lació del centre recreatiu i turístic.[3][4] A partir de llavors Anheuser Busch passava a ser accionista minoritari, i amb la incorporació de l'empresa Grand Tibidabo de De la Rosa es constituí la societat Grand Península, que es convertí en la impulsora del projecte. El parc en què treballaven s'anomenava llavors Tibi-Gardens.

Les obres van començar l'agost del 1992. El 1993 esclata el cas KIO que implica Javier de la Rosa en uns escàndols financers, motiu pel qual Grand Península és obligada a sortir del projecte.[5] El 1994 es confirma l'entrada de nous inversors: The Tussauds Group, una filial del grup Pearson (40,10%), La Caixa (33,19%), Anheuser Busch (la promotora inicial, que manté el 19,90%) i FECSA (6,79%).[6]

El parc va obrir el primer del maig del 1995 ja amb el nom de Port Aventura, en una inauguració amb el president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol. L'obertura per al públic general va ser l'endemà. Tenia 28 atraccions i nou espectacles: s'hi havien invertit 48.000 milions de pessetes.[7] El principal reclam era la muntanya russa Dragon Khan, que va batre el rècord del món amb vuit inversions. La primera temporada va tenir 2.700.000 visitants.

El 1996 es construí l'estació de Renfe de Port Aventura, que connecta el parc amb Barcelona i Tortosa. El 1997 arribaren les primeres novetats amb la inauguració de dues muntanyes russes de fusta a l'àrea del Far West: Stampida i Tomahawk, però el 5 de juliol va morir un passatger en un accident i Stampida romangué tancada la resta de la temporada.[8][9]

El 1998 The Tussauds Group va vendre la seva participació al parc per 58 milions de lliures. És el moment en què Universal Studios passa a ser accionista (37%) i a la vegada s'encarrega de l'explotació del parc. La resta de les accions del grup britànic (3,5%) van ser adquirides per Acesa, controlada per La Caixa.[10][11] A més, també sortí de l'accionariat FECSA, que vengué la participació a Acesa.[12] Per a fer palesos aquests canvis, l'any següent es canvià el nom del parc a Universal's Port Aventura. Les principals aportacions d'Universal en aquesta etapa són la mascota del parc, Woody Woodpecker; l'espectacle pirotècnic FiestAventura i les atraccions Sea Odissey (un simulador) i Templo del Fuego.

El 2002 es crea el complex turístic Universal Mediterranea integrat per l'Hotel Port Aventura, l'Hotel El Paso, el parc aquàtic Universal Costa Caribe i el parc temàtic Universal Port Aventura.

El 2004 Universal vengué les accions a La Caixa, que esdevingué gestora del parc amb el 80%.[13] Així, Universal abandonava la propietat però mantenia la llicència d'explotació de la marca. Un any després, La Caixa es convertí en accionista únic del parc a causa de la sortida d'Anheuser Busch.[14] El nom canvià a PortAventura Park; es va suprimir l'espai tipogràfic per poder registrar el nom. La novetat de la temporada és l'atracció de caiguda lliure Hurakan Condor. El 2007 s'inaugurà una muntanya russa basada en l'acceleració, Furius Baco, la més ràpida d'Europa. El 2008 es van fer notar els efectes de la crisi econòmica i el parc registrà una caiguda de visitants del 10,8%.[15]

L'italiana Investindustrial entra a l'accionariat el 2009 com a soci paritari amb Criteria CaixaCorp.[15] La sisena àrea temàtica del parc obrí el 2011: SésamoAventura, basada en els personatges de Barri Sèsam i destinada al públic infantil. El 2012 s'inaugurà la muntanya russa Shambhala, de tipus hypercoaster, que va batre tres rècords europeus: la muntanya russa més alta d'Europa (76 metres), la caiguda més alta (78 metres) i la hypercoaster més ràpida (134 km/h). El mateix any Investindustrial comprà les accions de Criteria Caixa Corp i s'adjudicà el 100% del capital social de l'empresa.[16] L'any següent l'americana KKR adquireix el 49,9% de les accions. El 2014 obrí una nova atracció aquàtica del tipus Splash Battle (la més llarga d'Europa) anomenada Angkor, ambientada en el temple d'Angkor Vat, a Cambodja. El 2015 es va renovar Stampida i es canvià una part del recorregut per a fer-la una muntanya russa suau i sense vibracions. També es van canviar els trens a Tomahawk.

La temporada 2018 se celebrà el vintè aniversari del parc amb una atracció que simula la casa de Woody Woodpecker. El 2019 s'estrena Street Mission, una atracció interior amb vídeo mapping i animatrònica ambientada al voltant dels personatges de Barri Sèsam. El 2020 el parc obrí durant un període reduït a causa de la pandèmia de COVID-19.

Àrees temàtiques

Els sis mons de PortAventura Park disposen tots d'atraccions, espectacles, restauració i botigues. L'entrada es fa per la Mediterrània, on es recrea un poble de pescadors de la Costa Daurada. A la Polinèsia dominen la vegetació i les atraccions exòtiques. La Xina està dividida en la part baixa, rural, i la part alta, imperial; es recrea l'època de la dinastia Song, pels volts de l'any 1100. També està dividit en dues parts Mèxic: el Mèxic maia i el colonial. L'àrea del Far West, d'estil americà, és la més extensa del parc. SésamoAventura és l'única àrea construïda després de la inauguració de Port Aventura; oberta el 2011, està pensada per als nens, amb temàtica de Barri Sèsam. La Mediterrània, la Xina i el Far West estan connectades per tren, i la Mediterrània i la Xina també per barca.

Mediterrània

La Mediterrània és l'àrea d'entrada al parc i recrea un poble català de costa amb ajuntament, plaça major i passeig marítim, banyat per un llac que porta als altres mons. Al projecte de Grand Península aquesta àrea s'anomenava Catalunya.[17] Té tres atraccions i una varietat de botigues i punts de restauració, així com un espectacle nocturn al llac:

  • Furius Baco: Muntanya russa inaugurada el 2007 com la més ràpida d'Europa, i que accelera de 0 a 135 km/h en només 3,5 segons.
  • Estació del Nord: Estació de ferrocarril per on passa el tren de vapor que fa la volta al parc. Connecta amb SésamoAventura i amb el Far West.
  • Port de la Drassana: Vaixells de transport que recorren el llac del parc, i permeten als viatgers moure's cap a la Xina.

Polinèsia

La Polinèsia està ambientada al segle XVIII, quan el capità Cook va explorar les illes. La decoració inclou una gran vegetació i més de sis-centes palmeres. És una àrea amb menys atraccions i amb més pes dels espectacles: hi ha funcions de danses tradicionals i d'ocells exòtics.

  • Tutuki Splash: Atracció moderada per a joves i adults, on diverses barques fan un recorregut per rails submergits, amb dues baixades d'un voclà que remullen els passatgers.
  • Canoes: Atracció infantil d'aigua. Es tracta de petites canoes, amb capacitat per a una o dues persones, que fan un curt recorregut en rails submergits, amb lleus pujades i baixades.
  • Kon-Tiki Wave: Vaixell pirata que es balanceja fins a situar-se perpendicularment al llac sobre el qual es troba.

Xina

La Xina està dividida en dues zones: la part baixa, rural, i la part alta, imperial, unides per una rèplica de la Gran Muralla. Es recrea l'època de la dinastia Song, pels volts de l'any 1100. A la part alta s'hi troben dues de les atraccions emblemàtiques del parc: el Dragon Khan i Shambhala. Aquesta darrera està ambientada en el regne de Shambhala a l'Himàlaia. Així mateix, Angkor se situa a Cambodja.

  • Dragon Khan: És la muntanya russa icònica del parc des que va obrir les portes al públic. Arriba a velocitats de 110 km/h i compta amb 8 inversions, una de les quals va ser durant molts anys la inversió més gran del món.
  • Shambhala: Expedició a l'Himàlaia: Gran muntanya russa de tipus hypercoaster que va ser inaugurada el maig de 2012.
  • Tea Cups: Atracció per a totes les edats, es tracta de diverses tasses que simulen porcellana xinesa i giren sobre si mateixes al mateix temps que giren al voltant d'una tetera gegant.
  • Cobra Imperial: Serp que es persegueix la cua i gira al voltant del seu propi cap, fent lleus pujades i baixades a velocitat moderada.
  • Waitan Port: Mitjà de transport per aigua que uneix la Xina amb la Mediterrània.
  • Angkor: Atracció estil splash battle inaugurada el 2014, de 300 metres de recorregut i ambientada en el temple d'Angkor Wat.
  • Àrea infantil: inclou les atraccions Globus, Cometes, Draguis, parc infantil i el Drac, amb múltiples tobogans.

Mèxic

  • El Diablo - Tren de la Mina: muntanya russa que simula el tren d'una mina d'or. Puja per grans pendents per després baixar per corbes i desnivells a una velocitat màxima de 60 km/h.
  • Hurakan Condor: torre de caiguda lliure amb 100 metres d'altura. El descens es fa en 3 segons a una velocitat de 115 km/h.
  • Serpiente Emplumada: atracció per a joves i adults on diversos mòduls cilíndrics giren sobre el seu propi eix, elevant-se i canviant d'angle respecte el terra, al mateix temps que giren sobre un tòtem central.
  • Yucatán: es tracta d'una atracció per a totes les edats, on una serp de grans proporcions gira al voltant d'un tòtem, amb petites pujades i baixades a velocitat mitjana.
  • Los Potrillos: atracció infantil on vehicles que simulen poltres segueixen un recorregut per un campament d'exploradors.
  • Armadillos: atracció infantil que replica el Yucatán.
  • El Secreto de los Mayas: laberint de miralls i efectes visuals.
  • Templo del Fuego: atracció walk-through construïda el 2001. Tematitza un arqueòleg que entra a un temple Maya en cerca d'un tresor. Hi compta amb grans efectes pirotècnics amb sortidors de foc.

Far West

  • Grand Canyon Rapids: atracció d'aigua per a totes les edats on barques circulars descendeixen els ràpids del riu Colorado, mullant els passatgers.
  • Silver River Flume: atracció d'aigua per a joves i adults, on les persones pugen en barquetes que simulen troncs d'una persona per fila. Compta amb nombroses pujades i baixades amb desnivells molt elevats, mullant els passatgers.
  • Laberinto BlackSmith: laberint per a públic infantil, on els passatgers entren en la casa del lladre BlackSmith per a investigar les diverses habitacions i passadissos.
  • Penitence Station: estació de ferrocarril on el tren de vapor que connecta el Far West, la Mediterrània i SésamoAventura hi fa parada.
  • Carrousel: atracció familiar. Carrusel amb cavallets i búfals.
  • Wild Buffalos: atracció per a totes les edats, consisteix en un autos-de-xoc on els cotxets simulen búfals.
  • Buffalo Rodeo: similar al Wild Buffalos però per a públic infantil.
  • Crazy Barrels: atracció per a joves i adults on uns barrils giren a gran velocitat sobre si mateixos, elevant-se i canviant d'angle.
  • Stampida: muntanya russa per a joves i adults. Hi ha dos trens que recorren el circuit de fusta en paral·lel, creuant-se i separant-se a gran velocitat.
  • Tomahawk: és la versió familiar de la Stampida.
  • VolPaiute: atracció per a totes les edats. Són plataformes amb seients que giren en el sentit contrari al gir de la plataforma principal, mentre aquesta última s'inclina.

SésamoAventura

    • Coco Piloto
    • El salto de Blas
    • Street Mission
    • Magic Fish
    • Mariposas Saltarinas
    • El Árbol Mágico
    • El Huerto Encantado
    • La Granja de Elmo
    • Waikiki
    • LocoLoco Tiki
    • SésamoAventura Station
    • Tami-Tami

Vegeu també

Referències

  1. «TEA/AECOM 2019 Global Attractions Attendance Report», 16-07-2020. Arxivat de l'original el 17 July 2020. [Consulta: 16 juliol 2020].
  2. «La revenja de l’empresari model» (en catalan). [Consulta: 25 desembre 2020].
  3. «El parque temático Port Aventura». Estudios Turísticos p. 7-36, 1996. Arxivat de l'original el 1 d’octubre 2018. [Consulta: 20 agost 2016].
  4. «DECRET 152/1989, de 23 de juny, pel qual s'aprova la instal·lació d'un centre recreatiu turístic a Vila-seca i Salou. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 1168, pàg. 3009, de 14.7.1989). - DOGC. Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya - Legislació - VLEX 36510065». vLex. [Consulta: 20 agost 2016].
  5. Bosch, Rosa M. «Historia tormentosa con un final feliz». La Vanguardia, 30-04-1995, pàg. 31.
  6. «El grup britànic Pearson assumeix la direcció executiva del parc d'atraccions Tibi-Gardens». Avui, 24-02-1995, p. 17.
  7. Bas, Xavier «Port Aventura obrirà l'1 de maig». Avui, 20-05-1994, p. 35.
  8. Bas, Xavier «Un jove canari mor a Port Aventura en caure d’una muntanya russa». Avui, 6 1997, pàg. 31.
  9. Bas, Xavier «Port Aventura no guanya visites en el tercer any». Avui, 25-10-1997, pàg. 25.
  10. Peter Thal Larsen. «Pearson raises pounds 58m on sale of Spanish theme park stake», 23-06-1998. [Consulta: 19 octubre 2018].
  11. «Un quart de bilió convertirà Port Aventura en el parc més gran d’Europa». Avui, 23-06-1998, pàg. 22.
  12. «Acesa compra el 5,92% de Fecsa a Port Aventura per 1.388 milions». Avui, 10-07-1998, pàg. 33.
  13. «La Caixa ja controla el 86 per cent del capital de Port Aventura». Avui, 19-06-2004, pàg. 39.
  14. «La Caixa compra a Anheuser Busch el 13 per cent de Port Aventura». Avui, 05-05-2005, pàg. 41.
  15. 15,0 15,1 Margalef, Oriol «Criteria incorpora Invest com a nou soci paritari a Port Aventura». Avui, 11-09-2009, pàg. 30.
  16. «La Caixa ven les seves accions de Portaventura a Investindustrial, que ja en controla el 100%». 324.cat, 05-11-2012. [Consulta: 5 novembre 2012].
  17. Relats, Vicenç «El complex recreatiu de Vila-seca i Salou tindrà dos nous parcs temàtics». Avui, 02-04-1992, pàg. 15.