Thomas Ford (màrtir): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Plantilles
m Suprimida Categoria:Màrtirs; Afegida Categoria:Beats màrtirs usant HotCat
Línia 15: Línia 15:


[[Categoria:Beats anglesos]]
[[Categoria:Beats anglesos]]
[[Categoria:Màrtirs]]
[[Categoria:Beats màrtirs]]
[[Categoria:Persones de Devon]]
[[Categoria:Persones de Devon]]
[[Categoria:Alumnes del Trinity College (Oxford)]]
[[Categoria:Alumnes del Trinity College (Oxford)]]

Revisió del 17:05, 27 abr 2021

Infotaula de personaThomas Ford
Biografia
Mort28 maig 1582 Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortDecapitació Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
FormacióTrinity College, Oxford
English College (en) Tradueix
Universitat de Douai - grau universitari (–1576) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Enaltiment

El beat Thomas Ford (Devonshire, segle xviLondres, 28 de maig del 1582) fou un sacerdot, un dels 85 «màrtirs d'Anglaterra i Gal·les» per a l'Església catòlica, executat durant el regnat d'Elisabet I d'Anglaterra.

Biografia

Es titulà en Arts (Magister Artium) al Trinity College (Oxford), el 14 de juliol de 1567 i es diu que fou professor, sinó president, d'aquella universitat. El 1570 va anar a l'English College de Douai (un seminari catòlic a l'exili per la reimposició del protestantisme a Anglaterra), i fou un dels tres primers estudiants a titular-s'hi. Va rebre els ordes el març de 1573 a Brussel·les. El 1576 s'hi graduà (Bachelor of Divinity).[1]

Poc després de titular-se tornà a Anglaterra (2 de maig del 1576), i s'establí al Berkshire. Esdevingué el capellà de James Braybrooke a Sutton Courtenay [2] i, posteriorment, de Francis Yate i les monges brigidines que Yate acollia a Lyford Grange.[3]

Arrestat juntament amb el futur sant Edmund Campion [3] el 17 de juliol de 1581, acusats de cometre un atemptat, foren detinguts i torturats repetidament [1] a la Torre de Londres. Fou portat davant del Queen's Bench el 16 de novembre, amb el seu company de martiri el beat John Shert [4] amb el fictici càrrec de formar part de la conspiració Roma-Reims, llocs on no havia estat mai, i en unes dates en les quals era a Anglaterra, i ambdós foren condemnats a mort el 21 de novembre. Amb ells també fou decapitat Robert Johnson. Els tres foren beatificats l'any 1889.

Referències

  1. 1,0 1,1 Bl. Thomas Ford (Wainewright, John Bannerman. The Catholic Encyclopedia XIV. Nova York: Robert Appleton Company, 1913. )
  2. The Braybrooke Family of North & West Berkshire (Ford, David Nash. «Royal Berkshire History» (en anglès), 2010. [Consulta: 1r juny 2014].)
  3. 3,0 3,1 The Arrest of St. Edmund Campion (Ford, David Nash. «Royal Berkshire History» (en anglès), 2010. [Consulta: 1r juny 2014].)
  4. «Biografia de John Shert, que esmenta la mort de Ford» (en anglès). [Consulta: 1r juny 2014].