Ramon de Blanes: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Suprimida Categoria:Màrtirs; Afegida Categoria:Beats màrtirs usant HotCat
m Afegida Categoria:Màrtirs catòlics usant HotCat
Línia 27: Línia 27:
[[Categoria:Beats màrtirs]]
[[Categoria:Beats màrtirs]]
[[Categoria:Religiosos catalans històrics]]
[[Categoria:Religiosos catalans històrics]]
[[Categoria:Màrtirs catòlics]]

Revisió del 17:06, 27 abr 2021

Infotaula de personavenerable Ramon de Blanes, o
sant Raimon de Blanes
Biografia
NaixementÚltim quart del segle xii
Blanes Modifica el valor a Wikidata
Mort6 gener 1235 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Granada (Andalusia)
Activitat
Orde religiósMercedaris
màrtir
CelebracióEsglésia Catòlica Romana (Orde de la Mercè)
BeatificacióVenerat a l'Orde de la Mercè, hi és considerat sant; no canonitzat ni beatificat formalment, l'Església catòlica el considera venerable
Festivitat6 de gener
IconografiaHàbit mercedari, amb palma de martiri

Ramon de Blanes (Blanes, Selva, final del s. XII – Granada, 6 de gener de 1235) va ser un laic, frare mercedari que va morir màrtir, essent el primer màrtir de l'Orde de la Mercè. És venerat com a sant al si d el'Orde de la Mercè; a la resta de l'Església catòlica es considera venerable, ja que no ha estat beatificat formalment.

Segons la tradició, fou de la noble família dels senyors de Blanes i un dels primers membres fundadors de l'Orde de la Mercè al convent de Barcelona. Fou enviat a redimir captius a Granada, on fou empresonat, torturat i mort en l'Epifania de 1235, convertint-se en el primer màrtir de l'orde.

Va ser venerat com a sant màrtir des de llavors al si de l'orde mercedari. L'Església, però, no l'ha beatificat ni canonitzat, apareixent a la litúrgia amb el títol de venerable. Segons alguns historiadors, com Antoni Pladevall,[1] la seva història va originar, barrejada amb elements de la de Sant Ramon de Penyafort, la figura llegendària de Sant Ramon Nonat, venerat com a mercedari però potser inexistent.

Referències

  1. Jiménez Sureda, Montserrat. Crist i la història: Els inicis de la historiografia eclesiàstica catalana en el seu context europeu. Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, 19 maig 2015, p. 338–. ISBN 978-84-490-5092-3.