Diferència entre revisions de la pàgina «Incidència»

Salta a la navegació Salta a la cerca
2 bytes afegits ,  fa 4 mesos
m
Tipografia
m (Redundant)
m (Tipografia)
Una forma alternativa de presentar una probabilitat, molt utilitzada en el món anglosaxó, és l'[[oportunitat]] (que el [http://www.termcat.cat/ca/Cercaterm/Cerca/oportunitat Termcat] tradueix com ''oportunitat'').
 
Suposem que un equip guanya, com a mitjana, 8 de cada 10  partits que juga. La probabilitat de guanyar un partit és de:
 
<center><math>Pr(guanyar)=\frac{8}{10}=0,80\Rightarrow80\%</math></center>
Els anglosaxons ho expressen com que l'oportunitat («odds») és de 4 contra 1. Amb això es vol expressar que és 4 vegades més probable que l'equip guanyi que perdi. Per tant, una oportunitat és la raó entre la probabilitat a favor i la probabilitat en contra. Com s'ha vist en l'exemple, l'oportunitat d'un esdeveniment es calcula dividint el nombre d'esdeveniments (èxits) pel nombre de no esdeveniments (fracassos).
 
En l'exemple anterior, l'oportunitat de 4 indica que de cada 100  partits que guanya, en perd 25. És important tenir clara la diferència entre probabilitat i oportunitat. En l'exemple considerat, la probabilitat guanyar era de 0,80 i l'oportunitat de 4. Són dues formes alternatives d'expressar una probabilitat. Aquest concepte d'oportunitat apareix freqüentment en les pel·lícules nord-americanes.
 
En epidemiologia s'utilitzen les oportunitats com a [[Mesures de freqüència (epidemiologia) | mesura de freqüència]] de la malaltia o de l'exposició. Es comentarà la primera.
1.858.459

modificacions

Menú de navegació