Futbol australià: diferència entre les revisions

Salta a la navegació Salta a la cerca
cap resum d'edició
m (Robot: substitució automàtica de text: (- a pesar de que + malgrat que , - a pesar de què + malgrat que , - se similar + és similar , - obligar sl + obligar el, - abans de que + abans que , - abans de què + abans que , -l3l +l·l, - sudamer)
Cap resum de modificació
[[Image:316px-Contested mark2.jpg|thumb|retén en de Futbol Australià]]
'''El Futbol australià''', conegut en aquest país com a '''Aussie rules football''', és un tipus de [[futbol]] originari de la ciutat de [[Melbourne]], capital de l'Estat de [[Victòria (Austràlia)|Victòria]], a [[Austràlia]]. En les àrees del país dels cangurs on el joc és realment popular, es coneix senzillament com a "'''futbol'''" o "'''footy'''". Quan es compara amb els altres tipus de futbol, però, s'acostuma a anomenar "'''Aussie rules'''" en anglès, o en el nostre cas "'''Futbol Australià'''" en català. El màxim exponent d'aquest esport a nivell professional és la "[[Australian Football League|AFL]]". El joc dura 4 quarts de 20 minuts reals cadascun i el disputen dos equips de 18 jugadors (més 4 possibles intercanvis) en grans camps ovalats (ja siguin camps de ''cricketcriquet'' o de dimensions similars) de gespa que poden variar ende tamanymida, arribant fins als 180 metres de llarg per 100 metres d'amplada; terrenys de joc molt més grans que els usats en altres tipus de futbol.
 
El joc també es pot diferenciar dels altres pel seu dinamisme i rapidesa a l'hora de moure lliurement la pilota pel camp (en part gràcies a l'absència d'una norma sobre el fora de joc, com en el cas del futbol, o l'avant, en el rugby) i el fet de donar l'avantatge d'un ''xut lliure'' per a cada ''Marca'' (pilota agafada a l'aire netament) de qualsevol pilota que s'hagi desplaçat amb el peu més de 15 metres. Grans salts per a marques espectaculars, placatges i joc fluid són les principals característiques d'aquest esport per a qualsevol espectador novell.
La pilota, també ovalada a l'estil del rugby, és l'element al voltant del qual s'estructura el joc, i es pot propulsar en qualsevol direcció ja sigui per mitjà del peu, del puny (mètode anomenat ''handball'' o ''handpass'') o un cop amb el palmell de la mà; però la pilota no pot ser mai llençada amb la mà sota cap circumstància. L'acte de llençar té una definició més aviat àmplia a les normes però, essencialment es refereix al fet de disposar de la pilota amb la mà de manera que aquesta es mogui cap amunt i de forma dirigida a través de l'aire (a l'estil del rugbi).
 
Qualsevol jugador pot corrercórrer quan està en possessió de la pilota, però aquesta s'ha d'anar botant (o ha de tenir contacte amb el terra) almenys cada 15 metres. Els jugadors contraris poden empènyer o placar el jugador en possessió de la pilota per obtenir-la. Un cop placat, el jugador ha de disposar de la pilota (via xut o ''handball'') netament abans que el seu cos toqui a terra o arriscar-se a ser penalitzat per un tipus de falta que s'anomena ''holding the ball'' o ''retenir la pilota''.
 
Si un jugador pren netament possessió d'una pilota que ha viatjat més de 15 metres després d'haver sigut xutada per un altre jugador i havent-la agafat a l'aire, s'adjudica una ''Marca'' de manera que el jugador té la possibilitat d'un ''xut lliure d'oposició'' o ''free kick'' (és a dir, el joc es para mentre el jugador es prepara per xutar des del punt en què ha aconseguit la Marca).
 
A part dels ''free kicks'' o quan un àrbitre o ''umpire'' té la pilota per a poder fer un ''ball up'' (pilota amunt pel inicial de cada inici de quart o després de cada gol) o un ''throw in'' (pilota que envia un àrbitre auxiliar al terreny de joc quan ha sortit fora de límits); la pilota sempre es troba en disputa i qualsevol jugador de tots dos equips en pot prendre possessió.
 
===Marcador===
4.209

modificacions

Menú de navegació