Vés al contingut

Plebs: diferència entre les revisions

Sense canvi de mida ,  fa 1 any
m
Majúscules
mCap resum de modificació
Etiqueta: Reversió manual
m (Majúscules)
Es desconeix l'origen de la distinció entre plebeus i [[patricis]]; no hi ha prou proves que tingui un origen ètnic ni que hi hagués aquesta distinció en l'era dels [[rei de Roma|reis]].
 
Però els ciutadans del poble de Roma durant l'època de [[Ròmul i Rem|Ròmul]] s'anomenaven ''[[patricis]]'' i eren els únics habitants de Roma. Durant el regnat d'[[Ancus Marcius]] els plebeus arriben a Roma, com a ciutadans de segona, fruit d'aliances diplomàtiques. En qualsevol cas, durant la fundació de la [[República romanaRomana]], els plebeus van ser exclosos dels col·legis religiosos i de les magistratures, i la [[Constitució de les dotze taules]] no permetia el casament entre classes.
 
''Plebs'' deriva de ''plere'', que vol dir 'omplir'. Els plebeus eren considerats l'autèntica població romana. Inicialment, era la paraula oposada a [[patricis]], els pares de les primeres famílies romanes, que segurament foren qui van inventar el nom, i que monopolitzaven tot el poder, deixant els altres fora. Així que plebeus eren tots els que no eren patricis i que no tenien dret al poder. Els pobres es queixaven que els seus afers (per exemple, judicis) foren decidits per jutges patricis que solien ser arbitraris; i els que eren rics però no patricis es queixaven que podien combatre o pagar taxes, però no podien decidir les gran qüestions d'estat o controlar els seus pagaments.
2.793.514

modificacions