Diferència entre revisions de la pàgina «Raigs T»

Salta a la navegació Salta a la cerca
6 bytes afegits ,  fa 11 anys
cap resum d'edició
m (Robot: substitució automàtica de text: (-“ +", -” +", -<li> +#, -</li> + , - nomes + només , - la web + el web , - una web + un web , -<p> +</br>, - sultà + soldà , - sultans + soldans , - sultanat + soldanat, -, doncs +, car , - fixe)
Els '''raigs T''' són una forma de [[radiació electromagnètica]] d'alta [[freqüència]]. A l'[[espectre electromagnètic]] són situats a la zona de frequències que va dels 300 gigahertzs (3x103 × 10<sup>11</sup> [[Hertz|Hz]]) als 3 terahertzs ( 3x103 × 10<sup>12</sup> Hz), la seva [[longitud d'ona]] va d'un [[mil·límetre]] a 100 [[micròmetre (unitat)|micròmetre]]s. És a dir, aquest tipus de radiació és situada entre les [[microones]] i la [[radiació infraroja]].Els raigs T tenen un gran poder de penetració, poper al dels [[raigs X]] i permeten veure a través de qualsevol cosa excepte els objectes [[Càrrega elèctrica|carregats elèctricament]], l'[[aigua]] i els [[metall]]s.
 
== Introducció ==
Atès que els raigs T són emesos, com a part de la radiació d'un [[cos negre]], a temperatures per sobre de 10 [[kelvin]]s es tracta d'una radiació feble. El [[2004]] les úniques fonts efectives de radiació T eren el [[girotró]], el [[BWO]] (''Backward wave oscillator''), el [[làser infraroig llunyà]] (''FIR laser''), el [[làser de cascada quàntica]], el [[làser d'electrons lliures]], les fonts de [[llum de sincrotró]] utilitzades en [[espectroscòpia]] de domini temporal dels raigs T. Les primeres imatges que es van generar utilitzant radiació T daten de la [[dècada de 1960]], tanmateix va ser a partir de [[1995]] quan es va experimentar un gran progrés en el camp de la ciència i la tecnologia d'aquest tipus de radiació i es va encunyar el terme "raigs T".
 
També hi ha fonts d'estat sòlid d'ones de longitud d'ona inferior al mil·límetre des de fa força anys. La companyia ''AB Millimeter'' produeix a [[París]] un sistema que abasta tot el rang entre 8 Ghz i 10001.000 Ghz amb fonts i detectors d'estat sòlid. Avui dia la majoria del treball en el camp dels dominis temporals es fa amb [[làser]]s ultrarràpidsultraràpids.
 
A finals del [[2007]], científics del Laboratori d'Argonne del Departament d'Energia dels [[Estats Units]] liderats per Ulrich Welp i en col·laboració amb d'altres a [[Turquia]] i [[Japó]] van anunciar la creació d'un giny compacte que pot conduir a una font de radiació T portàtil i alimentada amb [[Bateria elèctrica|bateries]]<ref>http://www.sciencedaily.com/releases/2007/11/071126121732.htm</ref>.
 
Les noves fonts de radiació T creades a l'Argonne utilitzen cristalls superconductors a alta temperatura desenvolupats a la Universitat de Tsukuba al Japó. Aquests cristalls són composats per piles d'[[Unió Josephson|unions Josephson]] que presenten una característica elèctrica única: quan sse'elsls aplica un [[voltatge]] extern, un [[corrent altern|corrent elèctric altern]] travessa les unions a una freqüència proporcional a la magnitud el voltatge; aquest fenomen és conegut com a [[efecte Josephson]]. Aquest corrent altern produeix [[Camp electromagnètic|camps electromagnètics]] amb una freqüència relacionada amb el voltatge aplicat. Fins i tot un petit voltatge, al voltant de 2 [[Volt|mil·livolts]] per unió, pot induir freqüències dins del rang de les radiacions T, segons Ulrich Welp.
 
== Utilitzacions teòriques i en desenvolupament ==
 
* Obtenció d'imatges per a utilitzacions mèdiques:
** Els raigs T és un tipus de radiació no ionitzant, i per tant, al contrari que els raigs X, no s'espera que causi danys als [[Teixit (biologia)|teixits]] o a l'[[Àcid desoxiribonucleic|ADN]]. Algunes freqüències de la radiació T pot penetrar diversos mil·límetres els teixits amb poc contingut d'aigua i reflexarreflectir-se, com per exemple en el cas del [[teixit adipós]]. Els raigs T també detecten diferències en la [[densitat]] i en el contingut d'aigua als teixits. aquest mètodes poden ajudar a la detecció de [[càncer]] als [[Teixit epitelial|teixits epitelials]] amb mètodes menys invasius i dolorosos utilitzant imatges.
** Algunes freqüències de la radiació T es poden utilitzar per a l'obtenció d'[[Visió estereoscòpica|imatges tridimensionals]] de les [[dent]]s que poden ser més precises i segures que les convencionals obtingudes amb els raigs X en [[odontologia]].
* Seguretat:
3.963

modificacions

Menú de navegació