Vés al contingut

Església de fusta d'Øye: diferència entre les revisions

cap resum d'edició
Cap resum de modificació
És anomenada per primera vegada en una font escrita del [[1347]], però és datada a ca. [[1200]]. Se situava al principi en un solar just al costat del [[fiord]]. L'any [[1747]] va ser derrocada, en iniciar-se la construcció d'una ''moderna'' església de pedra al poble. Les restes de la ''stavkirke'' van ser amagats, i el seu parador es va ignorar fins a 1935, quan durant les obres d'expansió de la nova església, es van trobar sota el seu sòl peces de fusta de la ''stavkirke''.
 
De les peces trobades, 156 es van conservar per a una eventual reconstrucció de la vella església de fusta. Amb fons recol·lectats entre els ciutadans de la parròquia i del ''Riksantikvarien'' (departament de l'Estat noruec responsable dels monuments històrics), l'església de fusta de Øye va ser reconstruïda a la dècada de 1950 d'acord amb els plànols de l'arquitecte Ona Øvergaard. Es va triar una nova ubicació propera a la inicial però en un terreny més alt. Øvergaard va utilitzar tot el material original rescatat i algunes peces noves, entre les quals es trobaven algunes sobrants de la reconstrucció de l'[[església de fusta d'de Heddal]] de [[1952]].
 
Es creu que un dels motius per no reconstruir-la a la seva ubicació primitiva, un terreny baix al costat del fiord, fou que el riu es desbordava contínuament i inundava el cementiri, provocant l'emergència de cadàvers.
299.014

modificacions