Galeazzo Ciano: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
eliminar plantilla esborrany
Etiqueta: editor de codi 2017
Canvis ortogràfics i gramaticals.
Línia 12: Línia 12:
| ocupacio = [[Polític]]
| ocupacio = [[Polític]]
}}
}}
'''Gian Galeazzo Ciano''', comte de Cortellazzo i Buccari ([[Liorna]], 18 de març de [[1903]] – [[Verona]], 11 de gener de [[1944]]), va ser un polític i diplomàtic [[Italians|italià]], ministre del govern de [[Benito Mussolini]], de qui era gendre. Era fill de l'almirall [[Costanzo Ciano]], heroi de la Marina italiana durant la [[Primera Guerra Mundial]] i fundador del partit [[feixisme|feixista]] italià.
'''Gian Galeazzo Ciano''', comte de Cortellazzo i Buccari ([[Liorna]], 18 de març de [[1903]] – [[Verona]], 11 de gener de [[1944]]), va ser un polític i diplomàtic [[Italians|italià]], ministre del govern de [[Benito Mussolini]], de qui n'era el gendre. Era fill de l'almirall [[Costanzo Ciano]], heroi de la Marina italiana durant la [[Primera Guerra Mundial]] i fundador del partit [[feixisme|feixista]] italià.


El 1930 es casà amb Edda, la filla menor de Mussolini, i aviat se n'anà a [[Xangai]] on va ser cònsol d'Itàlia.
El 1930 es casà amb Edda, la filla menor de Mussolini, i aviat se n'anà a [[Xangai]], on va ser cònsol d'Itàlia.


Després d'uns anys va tornar a Itàlia i va ser nomenat ministre de [[propaganda]], càrrec des del qual va justificar la invasió italiana d'[[Etiòpia]] (1935-36). Gràcies a aquesta feina va ser nomenat ministre d'afers estrangers (1936), càrrec des del qual va participar en la preparació de la [[Segona Guerra Mundial]]. Després de 1939 es va desencisar del [[nazisme]] alemany i ja preveient la invasió [[Aliats de la Segona Guerra Mundial|aliada]] de [[Sicília]], pugnà per la sortida d'Itàlia del conflicte bèl·lic, motiu pel qual Mussolini el destituí i el nomenà ambaixador davant la [[Santa Seu]].
Uns anys més tard, va tornar a Itàlia i va ser nomenat ministre de [[propaganda]], càrrec des del qual va justificar la invasió italiana d'[[Etiòpia]] (1935-36). Gràcies a aquesta iniciativa, va ser nomenat ministre d'afers estrangers (1936), càrrec des del qual va participar en la preparació de la [[Segona Guerra Mundial]]. Després de 1939 es va desencisar del [[nazisme]] alemany i, preveient la invasió [[Aliats de la Segona Guerra Mundial|aliada]] de [[Sicília]], pugnà per la sortida d'Itàlia del conflicte bèl·lic. Aqust canvi polític li va valdre la destitució del seu càrrec, convertint-se aleshores en ambaixador a la [[Santa Seu]].


El 24 de juliol de 1943 es reuní el Gran Consell Feixista i una de les qüestions posades a votació fou la possibilitat que Mussolini perdés el poder i el recuperés el rei d'Itàlia. La resolució, que es va guanyar, va tenir el vot favorable de Ciano. Poc després Mussolini va ser arrestat, però els nazis l'alliberaren i a [[Salò]], al nord d'Itàlia, va fundar a la [[República Social Italiana]], un estat titella d'[[Alemanya]].
El 24 de juliol de 1943, es reuní el Gran Consell Feixista i una de les qüestions posades a votació fou la possibilitat que Mussolini perdés el poder i el recuperés el rei d'Itàlia. La resolució, que es va guanyar, va tenir el vot favorable de Ciano. Poc després Mussolini va ser arrestat, però els nazis l'alliberaren i a [[Salò]], al nord d'Itàlia, va fundar a la [[República Social Italiana]], un estat titella d'[[Alemanya]].


Ciano, que havia estat destituït de tots els càrrecs pel nou govern del [[Mariscal d'Itàlia|mariscal]] [[Pietro Badoglio]], cercà refugi a Alemanya, però els agents nazis el van retornar a la República de Salò on va ser arrestat gràcies a una traïció. Sotmès a judici sumaríssim per altra traïció a [[Verona]], juntament amb quatre altres membres del Gran Consell que també havien votat en contra de Mussolini, fou condemnat a mort i afusellat immediatament.
Ciano, que havia estat destituït de tots els càrrecs pel nou govern del [[Mariscal d'Itàlia|mariscal]] [[Pietro Badoglio]], cercà refugi a Alemanya, però els agents nazis el van retornar a la República de Salò on va ser arrestat gràcies a una traïció. Sotmès a judici sumaríssim per altra traïció a [[Verona]], juntament amb quatre altres membres del Gran Consell que també havien votat en contra de Mussolini, fou condemnat a mort i afusellat immediatament.

Revisió del 08:05, 1 juny 2021

Infotaula de personaGian Galeazzo Ciano

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(it) Galeazzo Ciano Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement18 març 1903 Modifica el valor a Wikidata
Liorna (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort11 gener 1944 Modifica el valor a Wikidata (40 anys)
Verona (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortPena de mort Modifica el valor a Wikidata (Ferida per arma de foc Modifica el valor a Wikidata)
  Ministre d'Afers Exteriors
9 de juny de 1936 – 6 de febrer de 1943
Dades personals
Nacionalitat italià
ReligióCatholic (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióPolític
PartitPartit Nacional Feixista
Membre de
Carrera militar
ConflicteSegona Guerra Italoetíop Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolComte Modifica el valor a Wikidata
CònjugeEdda Mussolini
FillsFabrizio Ciano (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareCostanzo Ciano Modifica el valor a Wikidata
ParentsBenito Mussolini (sogre)
Rachele Guidi (sogra)
Vittorio Mussolini (cunyat)
Bruno Mussolini (cunyat)
Romano Mussolini (cunyat)
Anna Maria Mussolini (cunyada) Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Goodreads character: 26041 Find a Grave: 45550430 Modifica el valor a Wikidata

Gian Galeazzo Ciano, comte de Cortellazzo i Buccari (Liorna, 18 de març de 1903Verona, 11 de gener de 1944), va ser un polític i diplomàtic italià, ministre del govern de Benito Mussolini, de qui n'era el gendre. Era fill de l'almirall Costanzo Ciano, heroi de la Marina italiana durant la Primera Guerra Mundial i fundador del partit feixista italià.

El 1930 es casà amb Edda, la filla menor de Mussolini, i aviat se n'anà a Xangai, on va ser cònsol d'Itàlia.

Uns anys més tard, va tornar a Itàlia i va ser nomenat ministre de propaganda, càrrec des del qual va justificar la invasió italiana d'Etiòpia (1935-36). Gràcies a aquesta iniciativa, va ser nomenat ministre d'afers estrangers (1936), càrrec des del qual va participar en la preparació de la Segona Guerra Mundial. Després de 1939 es va desencisar del nazisme alemany i, preveient la invasió aliada de Sicília, pugnà per la sortida d'Itàlia del conflicte bèl·lic. Aqust canvi polític li va valdre la destitució del seu càrrec, convertint-se aleshores en ambaixador a la Santa Seu.

El 24 de juliol de 1943, es reuní el Gran Consell Feixista i una de les qüestions posades a votació fou la possibilitat que Mussolini perdés el poder i el recuperés el rei d'Itàlia. La resolució, que es va guanyar, va tenir el vot favorable de Ciano. Poc després Mussolini va ser arrestat, però els nazis l'alliberaren i a Salò, al nord d'Itàlia, va fundar a la República Social Italiana, un estat titella d'Alemanya.

Ciano, que havia estat destituït de tots els càrrecs pel nou govern del mariscal Pietro Badoglio, cercà refugi a Alemanya, però els agents nazis el van retornar a la República de Salò on va ser arrestat gràcies a una traïció. Sotmès a judici sumaríssim per altra traïció a Verona, juntament amb quatre altres membres del Gran Consell que també havien votat en contra de Mussolini, fou condemnat a mort i afusellat immediatament.

Des de 1939 fins al seu assassinat, Ciano va escriure un diari personal en què recull les seves relacions amb Mussolini i altres dirigents polítics.

Condecoracions

Orde de la Santíssima Anunciació Cavaller de l'Orde Suprem de la Santíssima Anunciació (1939)
Gran Creu de l'orde de Sant Maurici i Sant Llàtzer Gran Creu de Cavaller de l'Orde de Sant Maurici i Sant Llàtzer (1939)
Gran Creu de Cavaller de l'Orde de la Corona d'Itàlia Gran Creu de Cavaller de l'Orde de la Corona d'Itàlia (1939)
Medalla al Valor Militar en Plata Medalla de Plata al Valor Militar (2)
Medalla Commemorativa de les Operacions a l'Àfrica Oriental Medalla Commemorativa de les Operacions Militars a l'Àfrica Oriental 1935-36
Medalla Commemorativa de la Marxa sobre Roma Medalla Commemorativa de la Marxa sobre Roma
Orde de l'Esperó d'Or Orde de l'esperó d'or (Santa Seu) (1939)
Orde de Pius IX Gran Creu de l'orde de Pius IX (Santa Seu) (1937)
Orde eqüestre del Sant Sepulcre de Jerusalem Gran Creu de l'orde eqüestre del Sant Sepulcre de Jerusalem (Santa Seu)
Gran Creu Magistral de l'orde de Malta Gran Creu Magistral de l'orde de Malta
Orde de la Besa Orde de la Besa
Orde de l'Àliga Blanca Orde de l'Àliga Blanca (Polònia) (1938)
Collar de l'orde d'Isabel la Catòlica Collar de l'orde d'Isabel la Catòlica (Espanya) (1938)
Orde de l'Àliga Alemanya Orde de l'Àliga Alemanya (Tercer Reich)
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Galeazzo Ciano