Turó Parc: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Etiquetes: editor visual Edita des de mòbil Edició web per a mòbils Advanced mobile edit
m Manteniment de plantilles
Línia 39: Línia 39:


== Bibliografia ==
== Bibliografia ==
* {{Ref-llibre |cognom= Brotons|nom= Ròmul|títol= Parcs d'atraccions de Barcelona des de 1853 fins a l'actualitat|editorial= Albertí Editor S.L.|lloc= Barcelona|data= |mes= |any= 2011|pàgina= |pàgines= 103-124|isbn= 978-84-7246-091-1}}
* {{Ref-llibre |cognom= Brotons|nom= Ròmul|títol= Parcs d'atraccions de Barcelona des de 1853 fins a l'actualitat|editorial= Albertí Editor S.L.|lloc= Barcelona|any= 2011|pàgines= 103-124|isbn= 978-84-7246-091-1}}


== Vegeu també ==
== Vegeu també ==

Revisió del 19:32, 15 juny 2021

Infotaula de geografia físicaTuró Parc
Imatge
TipusJardí públic Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaSant Gervasi-Galvany (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAv. de Pau Casals 19, Districte de Sarrià-Sant Gervasi, Barcelona
Map
 41° 23′ 41″ N, 2° 08′ 27″ E / 41.3947°N,2.1408°E / 41.3947; 2.1408
Dades i xifres
Superfície2,88 ha
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC46072 Modifica el valor a Wikidata
Bé amb protecció urbanística
Id. Barcelona2274 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Creació1934

El Turó Parc està situat en el districte de Sarrià - Sant Gervasi de la ciutat de Barcelona. Es troba enmig d'una gran zona urbana i és un dels llocs més visitats de la zona. En la informació municipal se'l denomina oficialment Turó Parc - Parc del Poeta Eduard Marquina,[1] ja que són uns jardins dedicats a l'escriptor català Eduard Marquina i Angulo. També és conegut amb la denominació Turó Park.[2]

Història

Els seus inicis es remunten al principi del segle xx, l'any 1912, quan es va inaugurar un gran parc d'atraccions als jardins de la propietat de la família Bertrand-Girona denominat Turó Park, i anteriorment s'hi havia ubicat el Lawn Tenis del Turó.[3] L'any 1917 la finca va quedar afectada en el sentit que va ser inclosa en la previsió d'espais verds de la ciutat.[2] El 1929 el parc va tancar les seves portes, però la família va fer un pacte amb l'Ajuntament en què li cedia una part del terreny a canvi de poder urbanitzar la resta. L'Ajuntament va posar el nom de Josep Bertrand a un dels carrers que envolten el parc. L'arquitecte Nicolau Maria Rubió i Tudurí, aleshores director del Servei de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Barcelona,[2] es va encarregar de dissenyar la nova estructura del parc que, finalment, va obrir les portes una altra vegada l'any 1934.

Vegetació

Les zones verdes del parc són plenes de diferents espècies de flors, plantes, arbres..., d’entre les quals destaquen l'alzina, arbre molt abundant en el lloc i que hi crea petits boscos; diverses espècies de palmeres com la palmera de Canàries o la palmera datilera i els preciosos arbres de magnòlia; entre d’altres. Però sobretot un garrofer centenari de quan els terrenys eren terres agrícoles. Hi ha, també, la possibilitat de fer un recorregut botànic pel parc per tal de contemplar la gran gamma de vegetació que hi ha.

Escultures

Les escultures són un element important al parc. A la zona principal d'herba trobem La ben plantada, escultura d'Eloïsa Cerdan que ret homenatge a l'escriptor català Eugeni d'Ors; en la font, i presidint el passeig de les magnòlies, hi ha una escultura de bronze que representa una biga clàssica estirada per dos cavalls. A l'entrada principal del parc trobem una gran escultura de bronze en la qual hi ha representats músics angelicals que toquen flautes travesseres. Diu la llegenda que es va esculpir en honor dels joves afeccionats a la literatura de la zona, per tal de trobar als seus bancs adjacents la pau i la tranquil·litat per a poder dur a terme una lectura pausada i excitant enmig de la voràgine acústica que suposa una ciutat com Barcelona.[cal citació]

Zones i estructura

L'estany

Aquesta zona constitueix un dels llocs centrals del parc. A les seves aigües habiten animals, tals com peixos de diferents espècies, granotes i un bon nombre de tortugues, i els nenúfars n’omplen la superfície.

Nenúfars

Prop de l'estany trobem la zona infantil. Aquesta zona compta amb gronxadors, taules de ping-pong i atraccions de fusta per als més petits, i tot això envoltat de grans arbres.

El teatre

Al costat del petit quiosc de begudes hi ha un petit escenari de pedra que ens recorda les representacions que antany es feien en el lloc. És un lloc amb ombra gairebé permanent durant tot el dia i, per tant, el més agradable per a passar-hi una estona.

Referències

  1. «Turó Parc - Parc del Poeta Eduard Marquina». Ajuntament de Barcelona. [Consulta: 11 maig 2016].
  2. 2,0 2,1 2,2 «El Turó Park». Ajuntament de Barcelona. [Consulta: 11 maig 2016].
  3. Anglès-Minguell, Albert. «Els clubs de tennis de Sant Gervasi». Diari El Jardí, 21-01-2017. [Consulta: 11 març 2021].

Bibliografia

  • Brotons, Ròmul. Parcs d'atraccions de Barcelona des de 1853 fins a l'actualitat. Barcelona: Albertí Editor S.L., 2011, p. 103-124. ISBN 978-84-7246-091-1. 

Vegeu també

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Turó Parc