Ishupitta: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Categoria Discussió:Hitites i reforma ortogràfica del 2016
referència
Línia 1: Línia 1:
{{Indret}}
'''Ishupitta''' fou una ciutat hitita del nord-est de l'Imperi, a la [[Terra Alta Hitita]], ocupada pels [[kashkes]] al {{segle|XIV}}.
'''Ishupitta''' era una ciutat hitita del nord-est de l'[[Imperi hitita]], a la [[Terra Alta Hitita]], ocupada pels [[kashkes]] al {{segle|XIV|-|s}}.


Fou un dels teatres de la darrera campanya del rei hitita [[Subiluliuma I]] poc temps abans de la seva mort vers el 1325/1320 aC.
Va ser un dels teatres de la darrera campanya del rei hitita [[Subiluliuma I]] poc temps abans de la seva mort, entre el 1325 aC i el 1320 aC.


[[Mursilis II]] a la seva primera campanya el segon any de regnat, quan tornava a [[Hattusa]] va passar prop d'Ishupitta, on els kashka de la regió es van negar a aportar els contingents als que estaven obligats pels acords amb els hitites (contingents que eren utilitzats per lluitar contra altres kashkes no sotmesos) i el rei va atacar la ciutat i els va obligar, cremant una de les seves ciutats a la zona; però poc després de sortir el rei de la zona, Ishupitta tornava a estar revoltada. Al tercer any de regnat, en la segona campanya, va tornar a la zona i va derrotar altre cop als kashka però els líders de la revolta, Pazzanna i Nunnuta, que fins fa pocs anys havien estat vassalls dels hitites, van poder fugir, i es van dirigir a [[Palhwisa]] (Palhwišša) on seran derrotats.
[[Mursilis II]] a la seva primera campanya el segon any de regnat, quan tornava a [[Hattusa]] després d'haver lluitat contra els rebels de la ciutat de [[Tipiya]], va passar prop d'Ishupitta, on els kashka de la regió es van negar a aportar els contingents als que estaven obligats pels acords amb els hitites, contingents que eren utilitzats per lluitar contra altres kashkes no sotmesos. El rei va atacar la ciutat i els va obligar a complir els acords, cremant una de les seves ciutats a la zona; però poc després de marxar el rei, Ishupitta tornava a estar revoltada. Al tercer any de regnat, en la segona campanya, va tornar a aquell territori i va derrotar altre cop als kashka però els caps de la revolta, Pazzanna i Nunnuta, que fins pocs anys abans havien estat vassalls dels hitites, van poder fugir, i es van dirigir a [[Palhwisa]] (Palhwišša) on finalment van ser derrotats.


Al quart any de regnat de Mursilis III, al principi de la seva tercera campanya (que després foucontra Arzawa) el rei va lluitar altra vegada; en aquesta zona la ciutat kashka de [[Pishuru]] havia assolit l'hegemonia i havia reconstruït la ciutat de [[Palhwisa]] que Mursilis havia incendiat l'any abans, i el rei hitita la va incendiar per segona vegada; els kashkes van ocupar llavors la ciutat de [[Kuzastarina]] que Mursilis va atacar i reconquerir; llavors va fer un fort avanç fins a la ciutat d'[[Anziliya]] i va conquerir els territoris de la rodalia.
Mursilis II, al principi de la seva tercera campanya (que després va dirigir contra [[Arzawa]]) va lluitar altra vegada en aquells territoris. En aquesta zona la ciutat kashka de [[Pishuru]] havia assolit l'hegemonia i havia reconstruït la ciutat de [[Palhwisa]] que Mursilis havia incendiat l'any abans, i el rei hitita la va incendiar per segona vegada; els kashkes van ocupar llavors la ciutat de [[Kuzastarina]] que Mursilis va atacar i reconquerir, i va fer un fort avanç fins a la ciutat d'[[Anziliya]] i va conquerir els territoris de la rodalia.


Sota [[Muwatallis II]] la ciutat fou dominada pels kashkes, els quals es van apoderar llavors de les terres de [[Landa (ciutat hitita)|Landa]], [[Marista]] i algunes ciutats fortificades dels hitites; els hitites no els van poder contenir i els kashkes van continuar avançant al sud creuant el riu Marasanda o Maraššanda i arribant fins a la terra de Kanis ([[Kanesh]]). Poc després Ishupatta fou cedida per Muwatallis II a son germà Hattusilis dins del regne vassal de [[Hakpis]].
En temps de [[Muwatallis II]] la ciutat va caure altre cop sota domini dels kashkes, que es van apoderar de les terres de [[Landa (ciutat hitita)|Landa]], [[Marista]] i algunes altres ciutats fortificades dels hitites; els hitites no els van poder contenir i els kashkes van continuar avançant al sud creuant el riu Marasanda o Maraššanda i arribant fins a la terra de Kanis ([[Kanesh]]). Poc després Muwatallis va cedir la ciutat d'Ishupitta a son germà [[Hattusilis III|Hattusilis]] quan va crear el regne d'[[Hakpis]], uns territoris pensats per contenir els atacs dels kashka.<ref>{{ref-llibre |cognom=Bernabé |nom=Alberto (ed.) |títol=Historia y leyes de los hititas: textos del Reino medio y del Imperio Nuevo |pàgines=73, 117, 209 |lloc=Tres Cantos |editorial=Akal |any=2004 |isbn=8446022532}}</ref>

== Referències ==
{{Referències}}


{{cal coor}}
{{cal coor}}

{{ORDENA:Ishupitta}}
[[Categoria:Ciutats hitites]]
[[Categoria:Ciutats hitites]]

Revisió del 11:40, 22 juny 2021

Infotaula de geografia físicaIshupitta
TipusCiutat Modifica el valor a Wikidata

Ishupitta era una ciutat hitita del nord-est de l'Imperi hitita, a la Terra Alta Hitita, ocupada pels kashkes al segle xiv aC.

Va ser un dels teatres de la darrera campanya del rei hitita Subiluliuma I poc temps abans de la seva mort, entre el 1325 aC i el 1320 aC.

Mursilis II a la seva primera campanya el segon any de regnat, quan tornava a Hattusa després d'haver lluitat contra els rebels de la ciutat de Tipiya, va passar prop d'Ishupitta, on els kashka de la regió es van negar a aportar els contingents als que estaven obligats pels acords amb els hitites, contingents que eren utilitzats per lluitar contra altres kashkes no sotmesos. El rei va atacar la ciutat i els va obligar a complir els acords, cremant una de les seves ciutats a la zona; però poc després de marxar el rei, Ishupitta tornava a estar revoltada. Al tercer any de regnat, en la segona campanya, va tornar a aquell territori i va derrotar altre cop als kashka però els caps de la revolta, Pazzanna i Nunnuta, que fins pocs anys abans havien estat vassalls dels hitites, van poder fugir, i es van dirigir a Palhwisa (Palhwišša) on finalment van ser derrotats.

Mursilis II, al principi de la seva tercera campanya (que després va dirigir contra Arzawa) va lluitar altra vegada en aquells territoris. En aquesta zona la ciutat kashka de Pishuru havia assolit l'hegemonia i havia reconstruït la ciutat de Palhwisa que Mursilis havia incendiat l'any abans, i el rei hitita la va incendiar per segona vegada; els kashkes van ocupar llavors la ciutat de Kuzastarina que Mursilis va atacar i reconquerir, i va fer un fort avanç fins a la ciutat d'Anziliya i va conquerir els territoris de la rodalia.

En temps de Muwatallis II la ciutat va caure altre cop sota domini dels kashkes, que es van apoderar de les terres de Landa, Marista i algunes altres ciutats fortificades dels hitites; els hitites no els van poder contenir i els kashkes van continuar avançant al sud creuant el riu Marasanda o Maraššanda i arribant fins a la terra de Kanis (Kanesh). Poc després Muwatallis va cedir la ciutat d'Ishupitta a son germà Hattusilis quan va crear el regne d'Hakpis, uns territoris pensats per contenir els atacs dels kashka.[1]

Referències

  1. Bernabé, Alberto (ed.). Historia y leyes de los hititas: textos del Reino medio y del Imperio Nuevo. Tres Cantos: Akal, 2004, p. 73, 117, 209. ISBN 8446022532.