Diferència entre revisions de la pàgina «Daraawiish»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
Bot: substitució automàtica de text (- es s + se s, - exitós + reeixit , - exitosa + reeixida , -ïnt +int, -ïsme +isme, -ïsta +ista, - derrotar als + derrotar els , - derrotar al + derrotar el , - per tal de que + per tal que , - per tal d
m (Robot: substitució automàtica de text: (- comboi + convoi , - extendre + estendre , - gairebe + gairebé , - nèixer + néixer , - tuberculosis + tuberculosi , - marrona + marró , - contrapes + contrapès , - de l'orde de + de l'ordre de ,)
m (Bot: substitució automàtica de text (- es s + se s, - exitós + reeixit , - exitosa + reeixida , -ïnt +int, -ïsme +isme, -ïsta +ista, - derrotar als + derrotar els , - derrotar al + derrotar el , - per tal de que + per tal que , - per tal d)
Sorprèn que Mad Mullah pogués dirigir el moviment i controlar territoris durant uns vint anys com a cap d'un petita secta, tot i que mai va guanyar cap batalla rellevant. Això fou degut primer a la capacitat organitzativa del moviment i doncs ben segur a l'aportació dels homes de l'entorn del Mullah; amb pocs medis econòmics va poder comprar armes, mantenir l'exèrcit i reorganitzar-se una i altra vegada després de cada derrota, arribant a construir fortaleses que no estaven a l'abast de molts estats.
 
En el seu manteniment però va jugar un paper fonamental el temps que li va tocar viure. Primer (1899-1901) fou considerat pels britànics com un element pertorbat i pertorbador de minse importància; després (1901-1903) la planificació militar britànica no va estar a l'altura del que calia. El 1904 fou derrotat i va quedar tancat a Ilig pero es va beneficiar dels interessos italians (1905), i el [[1909]] de quequè l'oposició britànica al govern, a [[Londres]], no volia la guerra a la Somàlia Britànica i li van deixar el control de tot el protectorat, conservant només tres posicions a la costa; la I Guerra Mundial de [[1914]] a [[1918]] va prevenir qualsevol intent seriós dels britànics de recuperar el control de la part abandonada. Però quan els britànics van decidir posar fi al conflicte i van utilitzar una part dels mitjans al seu abast, aquest es va resoldre en poques setmanes amb la completa derrota dels dervixos i finalment la desaparició del moviment poc després de la mort del Mullah.
 
Els daraawish poden ser considerats un estat perquè van reunir les característiques d'un estat: un territori, una població sobre el territori, i un govern sobirà dirigint el territori i el poble. Però mai va poder superar les estructures de clan que dominaven als somalis. El islam va servir de cobertura ideològica al moviment, ja que un dervix era un creient musulmà que feia vot de pobresa i austeritat al servei d'[[Al·là]] i la seva comunitat.
851.856

modificacions

Menú de navegació