Diferència entre revisions de la pàgina «Teoria social»

Salta a la navegació Salta a la cerca
1 octet eliminats ,  fa 6 mesos
m
Tipografia
m (Tema:W16ua7o0jq96w470)
m (Tipografia)
 
Les '''teories socials''' o ''pensament social'' són marcs d'evidència empírica per estudiar i interpretar els fenòmens socials. Una eina utilitzada pels científics socials, les teories socials es refereixen als debats històrics sobre les metodologies més vàlides i fiables (per exemple, el [[positivisme]] i l'[[antipositivisme]]), així com la primacia de ja sia [[estructura o agència]]. Certes teories socials intenten romandre estrictament científicques descriptives i objectives. Les [[Teoria del conflicte|teories del conflicte]], per contra, presenten aparentment posicions normatives, i amb freqüència critiquen els aspectes ideològics inherents al pensament convencional i el pensament tradicional.
 
La teoria social proporciona teories generals per explicar les accions i comportament de la societat com un tot, abasta la [[sociologia]], [[ciència política]] i les [[filosofia|idees filosòfiques]]..<ref>{{ref-llibre |títol=Social Theory: A Historical Introduction |autor=Callinicos, A. |any=1999 |editorial=New York University Press |pàgines=10}}</ref> La teoria social clàssica generalment s'ha presentat des d'una perspectiva de la filosofia occidental, i soint es veu com [[Eurocentrisme|eurocèntrica]]. La teoria social s'utilitza per fer distincions i generalitzacions entre diferents tipus de societats i per analitzar la [[modernitat]].
 
Els orígens de la teoria social són difícils de precisar, però els debats amb freqüència es dirigeixen a l'[[antiga Grècia]] A partir d'aquests fonaments en la [[filosofia occidental]] va sorgir l'edat de la [[Il·lustració]], la teoria del [[contracte social]] teoria, el [[positivisme sociològic]] i les modernes [[ciències socials]]. Avui dia, "Ciències socials" s'utilitza com a terme genèric per referir-se a [[sociologia]], [[economia]], [[ciència política]], [[jurisprudència]], i altres disciplines. La teoria social és interdisciplinària i es basa en les idees de camps tan diversos com l'[[antropologia]] i els [[estudis de mitjans de comunicació]] La teoria social de caràcter informal, o l'autoria basada fora de la ciència social acadèmica i política, es pot anomenar més aviat com "[[crítica social]]" o "[[comentari social]]". De la mateixa manera, la "[[crítica cultural]]" pot estar associada tant amb els formals [[estudi cultural|estudis culturals]] i la [[crítica literària]] així com altres formes no-acadèmiques o periodístiques de l'escriptura.
2.388.557

modificacions

Menú de navegació