Bernal Díaz del Castillo: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m eliminant espai sobrant
m poques correccions d'errades poc importants, ortogràfiques o lapsus
Línia 2: Línia 2:
'''Bernal Díaz del Castillo''' ([[1495]] - [[1584]]) va ser un conqueridor [[Espanya|espanyol]] d'[[Amèrica]] i cronista de la [[conquesta de Mèxic]] sota el comandament d'[[Hernan Cortés]]. Com a recompensa pels seus serveis, Díaz del Castillo va ser designat com a governador de Santiago de los Caballeros (avui dia l'[[Antigua Guatemala]]).
'''Bernal Díaz del Castillo''' ([[1495]] - [[1584]]) va ser un conqueridor [[Espanya|espanyol]] d'[[Amèrica]] i cronista de la [[conquesta de Mèxic]] sota el comandament d'[[Hernan Cortés]]. Com a recompensa pels seus serveis, Díaz del Castillo va ser designat com a governador de Santiago de los Caballeros (avui dia l'[[Antigua Guatemala]]).


Díaz del Castillo va néixer a [[Medina del Campo]] d'una família amb pocs recursos econòmics. Va viatjar a [[Cuba]] el [[1514]] a la recerca de fortuna, però després de dos anys, hi va trobar poques oportunitats. La majoria de la població natural de l'illa morta per les epidèmies i la feina forçada. El [[1517]] es va enviar una expedició a les illes petites del [[Carib]] per trobar més mà d'obra. Díaz es va unir a aquest grup sota el comandament de [[Francisco Hernández de Córdoba (descobridor de Yucatán)|Francisco Hernández de Córdoba]]. Va ser una expedició plena de dificultats, encara que van descobrir les costes de la [[península de Yucatán]] i després van retornar a Cuba.
Díaz del Castillo va néixer a [[Medina del Campo]] d'una família amb pocs recursos econòmics. Va viatjar a [[Cuba]] el [[1514]] a la recerca de fortuna, però, després de dos anys, hi va trobar poques oportunitats. La majoria de la població natural de l'illa va morir per les epidèmies i la feina forçada. El [[1517]] es va enviar una expedició a les illes petites del [[Carib]] per trobar més mà d'obra. Díaz es va unir a aquest grup sota el comandament de [[Francisco Hernández de Córdoba (descobridor de Yucatán)|Francisco Hernández de Córdoba]]. Va ser una expedició plena de dificultats, encara que van descobrir les costes de la [[península de Yucatán]] i després van retornar a Cuba.


Díaz va retornar a [[Yucatán]] l'any següent, com a part d'una expedició encapçalada per [[Juan de Grijalva]] amb la intenció d'explorar les noves terres descobertes. Després del seu retorn a Cuba, es va enllistar en una nova expedició, encapçalada per Hernán Cortés. En aquesta ocasió Díaz va participar en una de les expedicions i campanyes militars més reeixides de la història, a la fi de la qual va caure el poderós [[Imperi Asteca]]. Durant aquesta campanya, Díaz del Castillo va registrar les converses amb els seus companys, elaborant així els esbossos de la seva obra sobre la història de la conquesta. Descriu moltes de les 119 batalles en què va participar que culminarien amb la caiguda dels asteques el [[1521]].
Díaz va retornar a [[Yucatán]] l'any següent, com a part d'una expedició encapçalada per [[Juan de Grijalva]] amb la intenció d'explorar les noves terres descobertes. Després del seu retorn a Cuba, es va enllistar en una nova expedició, encapçalada per Hernán Cortés. En aquesta ocasió, Díaz va participar en una de les expedicions i campanyes militars més reeixides de la història, a la fi de la qual va caure el poderós [[Imperi Asteca]]. Durant aquesta campanya, Díaz del Castillo va registrar les converses amb els seus companys, elaborant així els esbossos de la seva obra sobre la història de la conquesta. Descriu moltes de les 119 batalles en què va participar, que culminarien amb la caiguda dels asteques el [[1521]].


El [[1544]] va contraure matrimoni amb Teresa Becerra, filla d'un dels conquistadors i primer alcalde de Guatemala. Díaz del Castillo va realitzar dos viatges a Espanya per demanar-hi "mercès", és a dir reconeixement per les seves accions militars. Durant el segon viatge va participar en la junta que es va realitzar a [[Valladolid]] sobre l'[[esclavatge]] dels [[amerindi]]s, la perpetuïtat de les [[encomienda|encomiendes]] i els tributs, el [[1550]]. Al seu retorn a Guatemala, no va aconseguir que el president de l'Audiència l'atorgués allò que havia aconseguit a Espanya, i va prosseguir la seva lluita per aconseguir els "drets inherents als seus mèrits com a conqueridor".
El [[1544]] va contraure matrimoni amb Teresa Becerra, filla d'un dels conquistadors i primer alcalde de Guatemala. Díaz del Castillo va realitzar dos viatges a Espanya per demanar-hi "mercès", és a dir reconeixement per les seves accions militars. Durant el segon viatge va participar, el [[1550]], en la junta que es va realitzar a [[Valladolid]] sobre l'[[esclavatge]] dels [[amerindi]]s, la perpetuïtat de les [[encomienda|encomiendes]] i els tributs. Al seu retorn a Guatemala, no va aconseguir que el president de l'Audiència li atorgués allò que havia aconseguit a Espanya, i va prosseguir la seva lluita per aconseguir els "drets inherents als seus mèrits com a conqueridor".


El [[1557]] va ser elegit regidor de la ciutat de Guatemala. El [[1568]] va començar a escriure la seva història, gairebé 50 anys després dels esdeveniments, com a resposta a una altra història escrita pel capellà de Cortés que no havia participat en les campanyes militars. Va titular el seu llibre "[[Historia verdadera de la conquista de la Nueva España]]".
El [[1557]] va ser elegit regidor de la ciutat de Guatemala. El [[1568]] va començar a escriure la seva història, gairebé 50 anys després dels esdeveniments, com a resposta a una altra història escrita pel capellà de Cortés que no havia participat en les campanyes militars. Va titular el seu llibre "[[Historia verdadera de la conquista de la Nueva España]]".

Revisió del 11:35, 11 jul 2021

Infotaula de personaBernal Díaz del Castillo

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1492 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Medina del Campo Modifica el valor a Wikidata
Mort1584 Modifica el valor a Wikidata (91/92 anys)
Antigua Guatemala Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócronista, militar, historiador, explorador, escriptor Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Discogs: 5941523 Goodreads character: 980098 Project Gutenberg: 35868 Modifica el valor a Wikidata

Bernal Díaz del Castillo (1495 - 1584) va ser un conqueridor espanyol d'Amèrica i cronista de la conquesta de Mèxic sota el comandament d'Hernan Cortés. Com a recompensa pels seus serveis, Díaz del Castillo va ser designat com a governador de Santiago de los Caballeros (avui dia l'Antigua Guatemala).

Díaz del Castillo va néixer a Medina del Campo d'una família amb pocs recursos econòmics. Va viatjar a Cuba el 1514 a la recerca de fortuna, però, després de dos anys, hi va trobar poques oportunitats. La majoria de la població natural de l'illa va morir per les epidèmies i la feina forçada. El 1517 es va enviar una expedició a les illes petites del Carib per trobar més mà d'obra. Díaz es va unir a aquest grup sota el comandament de Francisco Hernández de Córdoba. Va ser una expedició plena de dificultats, encara que van descobrir les costes de la península de Yucatán i després van retornar a Cuba.

Díaz va retornar a Yucatán l'any següent, com a part d'una expedició encapçalada per Juan de Grijalva amb la intenció d'explorar les noves terres descobertes. Després del seu retorn a Cuba, es va enllistar en una nova expedició, encapçalada per Hernán Cortés. En aquesta ocasió, Díaz va participar en una de les expedicions i campanyes militars més reeixides de la història, a la fi de la qual va caure el poderós Imperi Asteca. Durant aquesta campanya, Díaz del Castillo va registrar les converses amb els seus companys, elaborant així els esbossos de la seva obra sobre la història de la conquesta. Descriu moltes de les 119 batalles en què va participar, que culminarien amb la caiguda dels asteques el 1521.

El 1544 va contraure matrimoni amb Teresa Becerra, filla d'un dels conquistadors i primer alcalde de Guatemala. Díaz del Castillo va realitzar dos viatges a Espanya per demanar-hi "mercès", és a dir reconeixement per les seves accions militars. Durant el segon viatge va participar, el 1550, en la junta que es va realitzar a Valladolid sobre l'esclavatge dels amerindis, la perpetuïtat de les encomiendes i els tributs. Al seu retorn a Guatemala, no va aconseguir que el president de l'Audiència li atorgués allò que havia aconseguit a Espanya, i va prosseguir la seva lluita per aconseguir els "drets inherents als seus mèrits com a conqueridor".

El 1557 va ser elegit regidor de la ciutat de Guatemala. El 1568 va començar a escriure la seva història, gairebé 50 anys després dels esdeveniments, com a resposta a una altra història escrita pel capellà de Cortés que no havia participat en les campanyes militars. Va titular el seu llibre "Historia verdadera de la conquista de la Nueva España".

Díaz va morir el 1581 a Guatemala sense poder publicar el seu llibre. En una biblioteca de Madrid es va trobar un manuscrit el 1632 i el llibre va ser finalment publicat. Avui dia és considerat una de les fonts més importants de les campanyes militars de la Conquesta de Mèxic.

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bernal Díaz del Castillo