Míting de Nuremberg: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m Robot modifica: es:Congresos de Núremberg
Línia 17: Línia 17:
[[de:Reichsparteitag]]
[[de:Reichsparteitag]]
[[en:Nuremberg Rally]]
[[en:Nuremberg Rally]]
[[es:Congresos de Nuremberg]]
[[es:Congresos de Núremberg]]
[[fi:Nürnbergin puoluepäivät]]
[[fi:Nürnbergin puoluepäivät]]
[[fr:Congrès de Nuremberg]]
[[fr:Congrès de Nuremberg]]

Revisió del 07:38, 18 oct 2008

Els Mítings de Núremberg (oficialment, Reichsparteitag, literalment "Congrés Nacional del Partit") era la cita anual del NSDAP (Partit Nazi) entre els anys 1923 i 1938 a Alemanya. Especialment després de l'ascens al poder d'Adolf Hitler, el 1933, es van convertir en grans events propagandístics. Els Reichsparteitage es van celebrar a Nuremberg des de 1933 a 1938.

Els primers mítings del NSDAP es van fer el 1923 a Munic i el 1926 a Weimar. A partir del 1927, es van fer sempre a Nuremberg, ciutat que es va seleccionar per diferents raons: estava situat al centre del Tercer Reich, la ciutat tenia l'estructura adient, el partit estava prou organitzat a la zona, i la policia local era favorable. Els actes es realitzaven durant la primera setmana de setembre sota la denominació Reichsparteitage des deutschen Volkes ("Congrés Nacional del Partit de la gent alemanya"), que significava la solidaritat entre el poble alemany i el NSDAP, i això es va traduïr en el nombre creixent de participants, que va ariibar al mig milió, entre totes les seccions del partit, exèrcit i estat.

L'aspecte principal dels mítings de Núremberg fou la quasi devoció religiosa a Adolf Hitler, assenyalant-lo com el salvador d'Alemanya, escollit per divina providència. Les masses escoltaven els discursos del Führer, juraven lleialtat i marxaven davant seu. Els participants volien demostrar el poder del poble alemany i per voluntat pròpia es subordinaven a la disciplina i ordre amb la que haurien de renèixer com a nou poble.

Un component important addicional dels mítings de Nuremberg van ser els nombrosos actes i desfilades de organitzacions afiliades i del Tercer Reich, com la Wehrmacht, SS, SA, Joventuts Hitlerianes, etc. També era la tribuna on les polítiques nazis eren proclamades. Les Lleis racials de Nuremberg, que treia als jueus la ciutadania i altres drets es van proclamar el míting de 1935 com a mesures per "protegir la sang alemanya".

Les demostracions de poder no es limitaven als camps del míting, sino que les formacions marxaven pel centre històric de la ciutat, on eren rebuts per Hitler i les masses entusiastes. En la Plaça del Mercat, rebatejada com a Plaça Adolf Hitler el 1933, es van construir tribunes de fusta, i les files de gent es manifestava pels carrers engalanats amb banderes.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Míting de Nuremberg