Vés al contingut

Cadeix (Síria): diferència entre les revisions

referència. Trec plantilla que en demanava
m (neteja i estandardització de codi)
(referència. Trec plantilla que en demanava)
{{FR|data=juny de 2017}}
{{Indret}}
'''Cadeix''' (pot aparèixer escrit com atambé '''Kadesh''' o '''Qadesh''', nom que vol dir "Santa"; i també coneguda com a '''Kinza''') fouera una ciutat de la moderna [[Regió de Síria]], a la vora del riu [[Orontes]], probablement localitzada a la moderna excavació de Tell Nebi Mend, a uns 24 km al sud-oest d'[[Hims]].
 
== Història ==
FouEra una ciutat dels [[cananeus]] que aliada a una altra ciutat important, [[Megiddo]], i altres menors, es va oposar a la conquesta de la regió per part de [[Tuthmosis III]] faraó d'[[Antic Egipte|Egipte]]. La ciutat era esmentada com '''Qidshu''' aA les [[tauletes d'Amarna]] la ciutat s'anomena '''Qidshu''' i era probablement aliada del rei [[hurrites|hurrita]] de [[Mittani]]. Els egipcis, vencedors a la batalla[[Batalla de MegiddoMeguidó]], van imposar la seva hegemonia a la zona del Llevant.
 
Després de la victòria del rei hitita [[Subiluliuma I]] sobre el [[regne de Niya]], (al sud d'Alep), es va dirigir al sud, en direcció a [[Qatna]] on el rei Akizzi esse li va sotmetre. Tot seguit va continuar avançant cap a [[Apa]] (potser Apina o Upe, després [[Damasc]]), regió que almenys en part era controlada per Egipte. En aquest moment Suttarna, rei de Cadeix (vassall egipci) i el seu fill Aitaqqama, que potser es van sentir amenaçats, van atacar als hitites tot i que aquestSubiluliuma no vahavia ferfet cap moviment per atacar Cadeix. El rei hitita els va derrotar i es van refugiar a la ciutat de [[Abzuya]], ciutat que fouels hitites van assetjadaassetjar i conqueridaconquerir, i Suttarna, el seu fill i altres familiars (fills, germans) van ser fets presoners (igualmenti van marxar amb el rei cap a Hatti)[[Hattusa]], la capital hitita. Tot seguit el rei hititaSubiluliuma va establir com a rei vassall a Aitaqqama (Etakkama), però després de la sortida dels hitites el nou sobirà va insistir en una carta en la seva lleialtat al faraó.
Es coneixen els noms de tres reis de Cadeix: Suttarna (vers 1350 aC); Etakkama (vers 1345 aC) i Ari-Teshub (vers 1330-1325 aC).
 
Cadeix, que feia uns 150 anys que era vassall d'Egipte, es va aliar amb els hitites;. versCap a l'any 1300 aC fou[[Seti dominatI]] efímeramentla va dominar un temps breu. Es va rebel·lar contra egipte, potser incitada per SetiMitanni, Ien temps del rei hitita [[Muwatal·lis II]]. [[Ramsès II]], que llavors era el faraó, va preparar una expedició militar com a resposta. Els dos exèrcits van xocar a la zona del riu Orontes, a la vora de la ciutat, i es va lliurar l'anomenada [[batalla de Cadeix]] entre hitites i egipcis; els egipcis es van atribuir la victòria però es creu que fouel resultat va ser més aviat favorable als hitites;. Les úniques fonts conservades són les dels egipcis, que s'atribueixen la victòria, però es conserva un anomenat ''[[Tractat de Cadeix]]'', signat entre els hitites i els egipcis que sembla indicar que els hitites en podrien haver sortit vencedors. La data de la batalla no està establerta definitivament però fouva versser elals voltants del [[1285 aC]]. Cadeix va romandreseguir sota influència hitita i va restar en el seu poder durant un segle concom a estat vassall.<ref>{{ref-llibre |cognom=Bernabé |nom=Alberto (ed.) |títol=Historia y leyes de los hititas: textos del Reino Medio y del Imperio Nuevo |pàgines=180-182 |lloc=Tres Cantos |editorial=Akal |any=2004 |isbn=8446022532}}</ref>
Després de la victòria del rei hitita Subiluliuma I sobre el regne de Niya (al sud d'Alep) es va dirigir al sud, en direcció a [[Qatna]] on el rei Akizzi es va sotmetre. Tot seguit va continuar avançant cap a [[Apa]] (potser Apina o Upe, després Damasc), regió que almenys en part era controlada per Egipte. En aquest moment Suttarna, rei de Cadeix (vassall egipci) i el seu fill Aitaqqama, que potser es van sentir amenaçats, van atacar als hitites tot i que aquest no va fer cap moviment per atacar Cadeix. El rei hitita els va derrotar i es van refugiar a la ciutat de [[Abzuya]], ciutat que fou assetjada i conquerida, i Suttarna, el seu fill i altres familiars (fills, germans) fets presoners (igualment van marxar amb el rei cap a Hatti). Tot seguit el rei hitita va establir com a rei vassall a Aitaqqama (Etakkama), però després de la sortida dels hitites el nou sobirà va insistir en una carta en la seva lleialtat al faraó.
 
Cadeix, que feia uns 150 anys que era vassall d'Egipte, es va aliar amb els hitites; vers 1300 aC fou dominat efímerament per Seti I.[[Ramsès II]] va preparar una expedició militar com a resposta. Els dos exèrcits van xocar a la zona del riu Orontes, a la vora de la ciutat, i es va lliurar l'anomenada [[batalla de Cadeix]] entre hitites i egipcis; els egipcis es van atribuir la victòria però es creu que fou més aviat favorable als hitites; la data de la batalla no està establerta definitivament però fou vers el [[1285 aC]]. Cadeix va romandre sota influència hitita i va restar en el seu poder durant un segle con estat vassall.
 
El regne va passar finalment als israelites al [[segle XI aC]].
 
== Referències ==
{{referències}}
 
{{Autoritat}}
 
{{ORDENA:Cadeix Siria}}
[[Categoria:Llocs esmentats en les cartes d'Amarna]]
 
[[Categoria:Jaciments egipcis de Palestina]]
[[Categoria:Vassalls hitites a Síria]]
43.632

modificacions